Zemřel úspěšný český reprezentant

0

Včera zasáhla český, nejen malý fotbal bolestivá zpráva. Zemřel osmadvacetiletý reprezentant a opora mosteckého superligového týmu David Macko, který prohrál boj se zákeřnou nemocí. David mimojiné hrál i "velký" fotbal, a to za FK Jiskra Modrá a prošel například i mládeží FK Teplice.

O smutné zprávě informoval server malyfotbal.cz a my níže citujeme jejich celé vyjádření:

______________________________ 

V takových těžkých chvílích jsou všechna slova zbytečná a nedokáží vyjádřit smutek, který zasáhl všechny, kdo Davida Macka znali. Ovšem právě vzpomínky některých z nich dokládají, jak skvělý hráč i člověk odešel. "Byl to především kamarád, super kluk, který nezkazil žádnou srandu, nenechal nikoho ve štychu. Nepamatuji si, že by s někým měl problém. O fotbale se ani nebudu bavit, všichni vědí, jaký to byl fotbalista, hračička, samý úsměv. Najdu jen málo úspěchů, u kterých se mnou nebyl s Gamblery nebo reprezentací," těžko hledal slova brankář národního týmu Ondřej Bíro, který s Mackem řadu let oblékal dres Gamblers Most a vyhráli mimo jiné Český národní pohár v Havlovicích v roce 2016.

 

Ztráta kamaráda ho citelně zasáhla, spoustu společných chvil strávili nejen na hřišti, ale také mimo něj. "Hodně let byl součást Gamblerů, prošli jsme spolu úplně všechno. Ať se zeptáte kohokoli z malého fotbalu i velkého, každý řekne, že to byl super kluk, samý úsměv, vtípek. Na hřišti byla radost se na něj koukat, všichni ho měli rádi. I ten, kdo nechtěl, ho musel mít rád za to, jakou měl povahu, jaký byl člověk a kamarád. Zůstala po něm obrovská díra," hlesl Bíro.

 

Společně si připsali velké úspěchy, Macko pomohl k bronzu na mistrovství Evropy 2016 v Maďarsku a také se podílel na zlatu z Continental Cupu 2019 v Tunisku. "Byl to hodný kluk, který nezkazil žádnou srandu. V mostecké partě jsem ho bral jako takového tmeliče, který ty blázny dával do kupy. Měl vůdcovské sklony, přestože šlo o tiššího kluka. Pro mě byl příkladný bojovník, který nedával okázale najevo, jak bojuje, ale cítil jsem z něj, že nechá na hřišti vždycky všechno," popsal jej generální manažer české reprezentace Luděk Zelenka.

 

Jeho největší přednost viděl v týmovosti, vše podřídil úspěchu kolektivu. "Prožil jsem s ním několik akcí a znal jsem ho jako klasického týmového hráče, který v něčem úplně nevynikal, ale svým týmovým pojetím byl neuvěřitelně cenný. Tmelil mančaft, obrušoval hrany a ke všem se choval přátelsky, s nikým neměl problém," doplnil Zelenka.

 

I to byl jeden z důvodů, proč od vzniku Superligy malého fotbalu patřil mezi stěžejní články mosteckého výběru, s nímž v premiérovém ročníku 2015/1016 vybojoval stříbrné medaile. "Řekněme si otevřeně, že spousta fotbalistů nejsou žádné bedny, nemáte s nimi tak blízký vztah, odehrají si svoje a jedou domů, ale v případě Davida to neplatilo. Byl to fakt kamarád, velmi chytrý a veselý kluk, s příjemným smyslem po humor. Člověk, se kterým je vám dobře, smíšek a srandista. Znali jsme se od té doby, co jsem se začal motat kolem malého fotbalu, hned od začátku hrál za náš výběr. Byl to sympatický a milý kluk, hodně oblíbený," zavzpomínal Aleš Janeček, vedoucí mosteckého superligového výběru a člen správní rady Asociace malého fotbalu České republiky.

 

David Macko ještě na podzim naskočil do tří utkání Superligy malého fotbalu a zaznamenal tři branky. Další už nepřidá. "Bohužel jsem Davida nestihl až tolik poznat. Vždy jsem ho měl za tichého, hodného kluka, ale pokud jsem od něho v Superlize něco potřeboval, tak byl vždy ochotný, vřelý a připraven pomoci. Osobně si budu Mácu pamatovat jako jednu z nejlepších a hlavně nejdůležitějších postav Superligy, obrovského srdcaře. Je to bolestivá ztráta skvělého hráče a člověka. Upřímnou soustrast rodině," uvedl výkonný ředitel Superligy malého fotbalu Petr Brejla.

 

Budeš nám chybět, Máco. Odpočívej v pokoji!

______________________________ 

Za redakci fotbalunas.cz se rovněž přidáváme s upřímnou soustrastí rodině a přátelům. 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou