Nejlepším českým fotbalistou se stává...

0

Vítězem ankety FAČR o českého fotbalistu roku 2020 se stal Tomáš Souček! Šestadvacetiletý defenzivní štít anglického West Hamu obhájil loňské premiérové vítězství a jednoznačně si dokráčel pro titul nejlepšího hráče.

Tomáš Souček nasbíral v hlasování neuvěřitelných 873 bodů. O rekordních 525 bodů porazil svého spoluhráče Vladimíra Coufala, který se umístil na druhém místě! Třetí skončil Vladimír Darida, záložník z německé Herthy Berlín.

 

I v dalších kategoriích došlo k několika obhajobám loňských prvenství. Mezi trenéry, stejně jako vloni, triumfoval Jindřich Trpišovský, trenér pražské Slavie. Na druhém místě skončil Jaroslav Šilhavý, na třetím Petr Rada.

 

Fotbalistkou roku se stala Kateřina Svitková, která taktéž obhájila loňské prvenství. Za ní se umístila Andrea Stašková, hájící barvy slavného Juventusu Turín, třetí skončila Lucie Martínková.

 

Talentem roku se stal slávistický David Zima, na druhém místě skončil Ladislav Krejčí ml, na třetím Adam Karabec.

 

Již druhým rokem po sobě probíhalo vyhlašování pouze prostřednictvím České televize, z důvodu pandemie koronaviru bez diváků. O pořadí v anketě rozhodují členové fotbalové akademie, do níž patří prvoligoví trenéři a kapitáni, reprezentanti s minimálně 25 starty v národním týmu, vítězové uplynulých ročníků, zástupci médií a FAČR.

 

V loňském roce zvítězil v kategorii Fotbalista roku Tomáš Souček, který tehdy porazil Tomáš Vaclíka, brankáře španělské Sevilly, o zhruba 300 bodů. Tentokrát tak bylo vítězství ještě o poznání drtivější a Tomáš Vaclík se dokonce nevešel ani do top 3. U Tomáše to ani není tolik s podivem, od chvíle, kdy k anglickým "Hammers" spolu s Vláďou Coufalem přestoupili, šel West Ham výkonnostně neuvěřitelným způsobem nahoru a i díky, nebo možná především díky našim borcům, je anglický celek momentálně na 5. místě. Když bychom brali v potaz výsledky pouze v letošním kalendářním roce, byl by West Ham dokonce druhý.

 

„Anketa Fotbalista roku je v Česku největším individuálním oceněním a je pro mě obrovskou ctí, že jsem ji vyhrál podruhé za sebou. Vždy jsem byl tím, kdo si víc cení týmových ocenění, ale tým tvoří právě individuality. Jsem moc rád, že mě lidi volili, a děkuju jim za to,“ uvedl v tiskové zprávě FAČR Souček, který se s reprezentací chystá na středeční úvodní zápas kvalifikace mistrovství světa proti Estonsku.

 

Ke své výhře se vyjádřil i Jindřich Trpišovský. „Za tímto oceněním se skrývá velká práce hodně lidí. K mojí práci je potřeba práce spousty lidí okolo mě, kteří vytvářejí servis týmu a výrazně mi pomáhají,“ uvedl.

 

Letos poprvé se vyhlašoval také eFotbalista roku 2020, kde se jako první umístil Lukáš "T9Laky" Pour, hající barvy FC Viktoria Plzeň eSport. Na druhém místě skončil Tomáš "Seron" Čermák z týmu Jakuba Jankta Sampi, a třetí se umístil Michal "DRMi10" Drastich, který hraje za SK Slavia Praha eSports.

 

Do síně slávy byl slavnostně uveden Václav Mašek, bývalý hráč pražské Sparty a vicemistr světa z roku 1962, který před třemi dny oslavil 80. narozeniny a celá naše redakce mu tímto gratuluje a přeje především pevné zdraví.

 

Výsledky ankety Fotbalista roku 2020

Fotbalista roku: 1. Tomáš Souček (West Ham) 873 b., 2. Vladimír Coufal (Slavia/West Ham) 348, 3. Vladimír Darida (Hertha Berlín) 244, 4. Patrik Schick (Lipsko/Leverkusen) 226, 5. Alex Král (Spartak Moskva) 142, 6. Tomáš Vaclík (FC Sevilla) 118, 7. Jakub Jankto (Sampdoria Janov) 88, 8. Adam Hložek (Sparta Praha) 82, 9. Ondřej Kolář 81, 10. Petr Ševčík (oba Slavia Praha) 15.

 

Další pořadí: 11. Jiří Pavlenka (Brémy) 14, 12. Lukáš Juliš (Sparta Praha) a Pavel Kadeřábek (Hoffenheim) oba 10, 14. Antonín Barák (Lecce/Hellas Verona) 8, 15. Tomáš Pekhart (Legia Varšava) 6, 16. Jan Bořil (Slavia Praha), Bořek Dočkal (Sparta Praha) a Lukáš Kalvach (Plzeň) všichni 5, 19. Theodor Gebre Selassie (Brémy) a Lukáš Masopust oba 4, 21. Ondřej Kúdela (oba Slavia Praha) 3, 22. Ondřej Čelůstka (Antalyaspor/Sparta Praha), Josef Jindřišek (Bohemians Praha 1905), Ladislav Krejčí ml. (Sparta Praha), Zdeněk Ondrášek (Dallas/Plzeň) a Roman Potočný (Ostrava) všichni 2, 27. Roman Hubník (Plzeň/Olomouc), David Limberský (Plzeň) a Michael Rabušic (České Budějovice/Liberec) všichni 1.

 

Trenér roku: 1. Jindřich Trpišovský (Slavia Praha) 453, 2. Jaroslav Šilhavý (reprezentace ČR A) 429, 3. Petr Rada (Jablonec) 98.

 

Další pořadí: 4. Karel Krejčí (reprezentace ČR 21) 65, 5. Pavel Hoftych (Liberec) 32, 6. Vítězslav Lavička (Vratislav) 24, 7. Václav Kotal (Sparta Praha) 16, 8. Martin Svědík (Slovácko) 12, 9. David Horejš (České Budějovice) a Jiří Krejčí (Pardubice) oba 6, 11. Luděk Klusáček (Bohemians Praha 1905) 4, 12. Pavel Vrba (Ludogorec Razgrad) 1.

 

Talent roku: 1. David Zima (Slavia Praha) 430, 2. Ladislav Krejčí ml. 223, 3. Adam Karabec (Sparta Praha) 159.

 

Další pořadí: 4. Michal Sadílek (PSV Eindhoven/Liberec) 116, 5. Pavel Šulc (České Budějovice) 67, 6. Tomáš Ostrák (Hartberg/Karviná) 40, 7. Michal Beran (Liberec) 27, 8. Patrik Hellebrand (Slavia Praha/Slovácko) 12, 9. Antonín Růsek (Brno) 8, 10. Dominik Plechatý (Jablonec/Sparta) 7, 11. Tomáš Solil (Pardubice) a Filip Souček (Opava/Sparta Praha) oba 6, 13. Michal Fukala (Liberec) 5, 14. Kryštof Daněk (Olomouc), David Heidenreich (Bergamo/Teplice), David Huf (Pardubice) a Martin Melichar (Příbram) všichni 4, 18. Michal Hlavatý (Pardubice), David Horejš ml. (Roudné) a Ondřej Pachlopník (Brno) všichni 3, 21. Martin Cedidla (Zlín) a Matěj Kovář (Manchester United/Swindon) oba 2, 23. Lukáš Cienciala (Třinec), Václav Drchal (Sparta Praha/Mladá Boleslav), Jan Fortelný (Jihlava/Teplice), Lukáš Hasalík (Liberec), Lukáš Mašek (Mladá Boleslav), Lukáš Matějka (Ústí nad Labem/České Budějovice), Dominik Pleštil (Jablonec), Matěj Polidar (Příbram/Sparta Praha) a Martin Vitík (Sparta Praha) všichni 1.

 

Fotbalistka roku: 1. Kateřina Svitková (Slavia Praha/West Ham) 229, 2. Andrea Stašková (Juventus Turín) 201, 3. Lucie Martínková (Sparta Praha) 198.

 

Další pořadí: 4. Barbora Votíková (Slavia Praha) 160, 5. Kamila Dubcová (Sassuolo) 148, 6. Eva Bartoňová (Inter Milán), 7. Klára Cahynová (Postupim/Slavia Praha) 121, 8. Petra Bertholdová 114, 9. Petra Vyštejnová 93, 10. Eliška Sonntagová (všechny Sparta Praha) 88, 11. Tereza Szewieczková (Slavia Praha) 87.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou