MOVEMBER v Plzni

0

Movember je charitativní a každoročně se konající genderově zaměřená akce. Účelem charity je získání finančních prostředků a zároveň zvyšování povědomí o zdraví mužů. Zvláštní pozornost je věnována podpoře zdravého životního stylu mužů a osvětě v oblasti mužských onemocnění, jakými jsou rakovina varlat a rakovina prostaty. Dalším cílem akce je upozornit na problematiku duševního zdraví a sebevražd. Tato celosvětová akce je každoročně spojená s měsícem listopad a většina z nás jí zná pod názvem Movember - spojení dvou anglických slov, knír ("moustache") a listopad ("november").

A právě na podporu této věci se v Plzni odehrál v poslední listopadový den přátelský fotbalový zápas mezi týmem SSC Gambrinuss Referee, který tvořili fotbaloví rozhodčí z Plzeňského kraje a týmem SK Slovan Plzeň U-19. Na tento zápas jsme byli pozváni a pozvání jsme neodmítli, jelikož takové věci je dobré podporovat.

Organizování dobročinné akce se ujala parta rozhodčích z plzeňska, kteří po podzimní části svých rozhodcovských povinností odložili píšťalky, karty, chtěli si kopnout si do balónu a zároveň fotbal spojit s dobrou věcí. Na přátelském zápase se dohodli s dorosteneckým týmem SK Slovanu Plzeň. Utkání se mělo odehrát na nejnovější umělce v Plzni, u stadionu SK Petřín Plzeň a vzhledem k času v tomto ročním období, za umělého osvětlení. Úvodní hvizd byl plánován na 30.11.2019 v 16:45 hodin a rozhodováním zápasu byla pověřena Tereza Hessová. Praporků se chopili Jakub ŠlajsLukáš Smola

 

Smutná kaňka na celé organizaci byla vidna ještě před úvodním hvizdem - málo přítomných diváků. Na zápas jich dorazilo 25, když nebudeme počítat "realizační týmy" obou mužstev a důvod zřejmě hledejme v pozdním termínu a teplotě, která byla lehce nad nulou. Pěknému fotbalovému představení to nevadilo, ale projevilo se to na vybraných penězích na dobrovolném vstupném, které samozřejmě neminulo ani naší peněženku. 

 

Průběh zápasu:

Začátek zápasu byl rozvážný a do šancí se dostávali spíše hráči z rozhodčích, kteří několikrát mladíkům ukázali, že si s míčem také rozumí. První gól padl do branky Slovanu, a to když se v 15. minutě hlavou k tyči prosadil Fencl. Před utkáním bylo vyneseno pravidlo, že za každou žlutou kartu, kterou bude nucena rozhodčí Hessová vytáhnout, bude hříšník platit 100,-Kč do kasičky Movemberu. A v 18. minutě byl prvním příspěvcem do kasičky označen Šiška, který fauloval soupeře ze Slovanu, který rozjížděl rychlý protiútok. Díky střídání "hokejovým způsobem" byla hra stále ve velkém pohybu a o vytvořené šance nebyla nouze. Jen zakončení na obou stranách postrádalo přesnost. Do poločasu si žlutou kartu vymodlil ještě Šmaus, což znamenalo další příspěvek do kasičky. Konec poločasu patřil mladíkům ze Slovanu, ale bez gólového vyústění.

O přestávce si dospělí (!) hráči dopřáli připravený poločasový svařáček, pro rozhodčí a ty, kteří tomuto nápoji neholdují, byl připraven horký čaj. 

Druhý poločas vzali do otěží opět rozhodčí, kteří nastoupili téměř stejně, jako v úvodním rozestavění a po několika křídelních akcích se dostali na dostřel branky. Posíleni energetickým nápojem (svařák) ale stříleli spíše na rugbyovou bránu. Navýšit vedení se jim tedy po úvodních deseti minutách druhého poločasu nepodařilo a do hry se opět dostali mladíci. Ti postupně do konce zápasu převzali většinu kontroly nad míčem a i díky standardním situací se velmi často dostávali do pěkných gólových příležitostí. Zde nutno vyzdvihnout některé zákroky brankáře Říhy a obránců KračmeraŠiškou, kteří do posledních minut drželi pro svou obranu nulu. Třetí a poslední žlutou kartu v zápase vyfasoval opět člen rozhodcovské skupinky, konkrétně Pena. Na zlomku 90. minuty se mladíci rozhodli pressovat každou rozehrávku soupeře a tato taktika se jim vydařila. Kvůli neshodě v obranných řadách vybojoval míč Jan Červený, který se dostal do samostatného úniku a s brankářem Říhou už si věděl rady. Zápas tedy skončil nerozhodně 1:1 a následovaly penalt, ze kterých se radoval tým rozhodčích, po rozstřelu s výsledkem 5:4.

 

Na závěr tedy sdělení od organizátorů, že jsou rádi a děkují oběma týmům za fair play přístup. A i když se vybralo pouhých 1540,-Kč, nevadí to, jelikož každá koruna na dobrou věc se počítá. Věří, že v příštím roce vyberou vhodnější listopadový termín a návštěvnost, spolu s vybranými penězy, bude vyšší. 

 

Sestava SSC Gambrinuss Referee:

Říha - Mičan, Šiška, Kračmer, Havránek - Kříž (C), Pálek, Pena, Smitka - Fencl, Komínek

Náhradníci: Picek, Šmaus, Kraus, Adámek, Mytiska, Bača ml., Krůs

Trenéři: Frgal, Jirsa      Vedoucí týmu: Schveinert

 

Sestava SK Slovan Plzeň U-19:

Baloun - Ivanišyn, O. Nosek, Boula, Tregler - Daniel (C), Popule, Pernt, Trendafilov - Kadlec, Šašek

Náhradníci: Galovič, Škarda, Červený, Sedliak

Trenéři: J. Nosek, Cigler


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou