VIDEO: Podívejte se na dokument Jakuba Koháka Konec fotbalu v Dolních Zálupech

0

Jakub Kohák ve svém novém dokumentu natáčel v malé vesnici Dolní Zálupy, kde před čtyřmi lety zanikl fotbalový klub. Dnes ho připomínají už jen staré fotky, zaprášené trofeje a pozůstatky fotbalového hřiště zarostlého trávou a keři. Co stálo za koncem klubu? Jaký dopad to mělo na život místních? A hrozí stejný osud i dalším městům a vesnicím?

Ačkoli Dolní Zálupy přišly o svůj klub už před víc jak čtyřmi lety, stejné problémy dnes řeší mnoho dalších klubů. Nedostatek hráčů, financí, nízká podpora, špatné vybavení a zázemí. Bojují o přežití a postupně prohrávají. Hlavní potíž je navíc v tom, že nikdy nešlo jen o jedenáct chlapů, co se honí za merunou. Ale o život na malém městě nebo vesnici, kde se všichni známe a kde to nejvíc žije, když se sejdeme na hřišti. A o to bychom se neměli nechat připravit.

 

Jak vzpomínají na fotbal v Dolních Zálupech bývalý brankář Jindřich Krátký, předseda klubu Pavel Mráz nebo kapitán Martin Nový? A jak se zánikem milovaného klubu vypořádal věrný fanoušek Josef Žďánský?

 

CELÝ DOKUMENT SI MŮŽETE PŘEHRÁT na konecfotbalu.cz

 

Rozhovor s režisérem Jakubem Kohákem

 

Dokument byl představen na slavnostní premiéře v pražském kině Ponrepo, kterou doprovázela diskuze odborníků nejen z fotbalového prostředí. O důvodech toho, proč fotbal již nedokáže přitáhnout tolik dětí a proč postupně zanikají další a další především vesnické kluby polemizovali Verner Lička (prezident Unie českých fotbalových trenérů), Pavel Horváth (trenér a bývalý reprezentant), Pavel Drahovzal (výkonný ředitel Svazu měst a obcí ČR), prof. Michal Lošťák (Provozně-ekonomická fakulta ČZU), dr. Dino Numerato (Institut sociologických studií FSV UK) nebo Otakar Mestek (FAČR). „Fotbal a velcí hráči se rodí především na ulici, na úrovni amatérského fotbalu,“ zaznělo například od Vernera Ličky.

 

I na fotbalunas.cz přinášíme bohužel s železnou pravidelností příběhy klubů, které po desetiletích fungování ukončují svou činnost. Od roku 2015 takto zmizelo dle statistik, které exkluzivně vede fotbalunas.cz, z fotbalové mapy téměř dvě stě fotbalových oddílů, drtivá většina z nich působila ve III. či IV. třídě. S tímto jevem se ale nepotýká jen Česká republika, zánik amatérského fotbalu v lokálních komunitách je problémem celoevropského měřítka. Jak tomuto jevu zabránit? Tématu se budeme na fotbalunas.cz nadále věnovat!

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou