Okresní přebor je v polovině

0

A máme tu zhodnocení poloviny sezóny okresního přeboru.

TJ Sokol Litultovice – Nejlépe nakročeno k postupu do I. B třídy má mužstvo trenéra Adama Haase, které během podzimu shromáždilo 31 bodů. V úvodu podzimní sezóny navázaly Litultovice na formu, která je zdobila na konci předcházejícího ročníku, a své soupeře v prvních devíti zápasech s přehledem převálcovaly, když ztratily pouhé dva body za remízu na hřišti ambiciózního Budišova. Hlavními oporami v tomto tažení byli bratři Lukáš a Ondřej Haasovi a kanonýr Rostislav Cihlář. Dále se Litultovice mohly opírat o velmi pevnou obranu v čele se zkušeným brankářem Kamilem Janetzkým. Po devíti zápasech odešel do Slavie Opavy klíčový muž litultovické ofenzívy Lukáš Haas a Litultovice začaly klopýtat. Prohrály doma právě se Slavii Opava a venku nestačily na Stěbořice. Porazily kontumačně poslední Chlebičov a udolaly doma Malé Hoštice. Naštěstí pro Litultovice nedokázali jejich pronásledovatelé tuto skutečnost náležitě využít, a dívají se Litultovicím s mírným odstupem na záda. Před jarní sezónou tedy mají Litultovice jasný cíl, udržet první místo a s ním i postup do vyšší soutěže. Jestli chtějí, aby se jim to podařilo, musí navázat však na výkony z úvodu soutěže.

 

 TJ Sokol Stěbořice – Stěbořice každoročně hrají o nejvyšší příčky v tabulce. Po letošním podzimu přezimují na druhé místo se čtyřbodovou ztrátou na lídra z Litultovic. Začátek podzimní části však vyzněl pro Stěbořice značně rozpačitě, kdy hlavně v domácím prostředí se chovaly jako Jánošík a rozdávaly body soupeřům. Stěbořice v těchto utkáních vždy nezachytily začátky utkání. Zlomovou pro výkony Stěbořic se stala paradoxně domácí prohra s Vávrovicemi, která je nakopla a v následujících pěti utkáních neztratila družina trenéra Hanzlíka ani bod. A právě tato série katapultovala Stěbořice ze středu tabulky na konečné druhé místo po podzimu. Během ní si připsaly Stěbořice skalp prvních Litultovic. Mužstvo táhla střelecky dvojice Michal Kokošek a Tomáš Dietrich, která nasázela společně patnáct branek. Navíc se vylepšila v závěru podzimu i obranná hra mužstva. Pokud Stěbořice navážou na výkony ze závěru podzimu, můžou pomýšlet v tabulce okresního přeboru hodně vysoko a atakovat postupové příčky.

 

TJ Spartak Budišov nad Budišovkou – Na třetím místě s 26 body skončil mladý tým z Budišova nad Budišovkou. Budišov měl velmi dobrý start do soutěže. Poprvé ztratil dva body v zápase s Litultovicemi na svém hřišti. V dalších zápasech opět Budišov vyhrával a byl největším konkurentem Litultovic. V okamžiku, kdy však mohl Budišov využít zaváhání Litultovic a jít na první místo, jako by se mladé mužstvo z Budišova zaleklo a nabídnuté příležitosti nedokázalo využít. Možná příčina tohoto tkvěla, podle vyjádření vedoucího mužstva pana Jaroslava Kosteckého, ve slabé tréninkové účasti, která podle jeho tvrzení dosahovala asi jen 35 %. Tento fakt pak v posledních pěti zápasech vyústil ve tři prohry a jednu remízu. V těchto zápasech navíc přestala Budišovu fungovat jeho dosud pevná obrana. Připomínalo to situaci z loňského jara, kdy měl Budišov nadosah postup do vyšší soutěže a v posledních zápasech o něj přišel. Takže pokud bude chtít Budišov postoupit do vyšší soutěže, musí se bezpodmínečně těchto výkyvů vyvarovat. Mužstvo táhla na podzim osa Pavel Pizur, Jan Kuric a Jan Němeček.

 

TJ Suché Lazce – Na čtvrtém fleku skončila družina pod vedením Martina Procházky, na jejímž kontě svíti 25 získaných bodů. Suché Lazce po roční epizodě v III. B třídě, kterou projely jako nůž máslem, se vrátily do okresního přeboru. Suché Lazce před sezónou posílily o zkušené hráče a chtěly zabojovat o postup do vyšší soutěže. První dvě kola však Lazce nezastihly v nejlepší formě, a hlavně debakl od přímého konkurenta na postup z Litultovic ukázal, že pokud budou Lazce chtít opravdu postoupit, budou muset přeřadit na vyšší rychlostní stupeň. Upachtěná výhra nad Chlebičovem paradoxně Lazce nakopla, a ty zvítězily v dalších pěti zápasech a začaly dýchat na záda vedoucím Litultovicím. Závěr podzimní sezóny však Lazce opět nezastihl v optimální formě a stejně jako Budišov nedokázaly využít klopýtání Litultovic a přeskočit je v tabulce. Pokud budou Lazce chtít opravdu postoupit, budou se muset těchto výkyvů vyvarovat, protože hráče na to určitě mají. Hlavními tahouny byly Stanislav Stuchlík, Jaroslav Laub, kteří využívali svých zkušeností k dirigování obrany. V útoku tvrdili muziku Ondřej Vlha a kapitán Rostislav Švec.       

 

FK NOVA Vávrovice – Loňský nováček z Vávrovic obsadil s 23 body slušné páté místo a zatím popírá frázi, že druhý rok od postupu bývá nejtěžší. Vávrovice naopak čeřily přední příčky soutěže a pro jarní část sezóny se jim bude určitě líp dýchat. Dá se říci, že ekipa kouče Martina Greipela podávala po celý podzim konstantní výkony bez většího zaváhání. Jediný zápas, který se trošku vymykl, byla domácí vysoká prohra s Malými Hošticemi, kdy ale Vávrovice zklamaly spíše v koncovce než výkonem. Na druhé straně mají Vávrovice na kontě největší výhru v soutěži, kdy dokázaly přejet 10:1 beznadějně poslední Chlebičov. Mužstvo se mohlo po celou podzimní sezónu střelecký opřít o duo Jakub Skalík a Filip Mrusek. Ve středu zálohy neocenitelnou černou práci vykonávali Jakub Morbitzer a Jan Morisch. Vávrovice si podle mého mínění nekladou na jaro postupové cíle, ale může to být právě družina z Vávrovic, která může na jaře postupovými kartami míchat v zápasech se silnými celky.

 

FK Jakartovice – Stejný počet bodů, ale horší skóre než Vávrovice, usadilo na šestém místě mužstvo z Jakartovic, které moc nectily zásadu „můj dům, můj hrad“. Svědčí o tom bilance, kdy na hřišti soupeřů získala družina trenéra Josefa Martinky 16 bodů a doma pouhých 7 bodů. Hlavně v první polovině soutěže platilo pravidlo, že doma Jakartovice nadělovaly soupeřům dárky v podobě tří bodů a naopak venku byly suverénní. Po polovině soutěže se to trochu zlomilo a Jakartovice zaznamenaly konečně výhru i na svém domácím pažitu a okusily hořkost porážky i mimo svůj domovský stánek. Velkým problémem Jakartovic je jejich děravá obrana, která za podzim inkasovala 32 branek a je tak pátou nejhorší obranou v lize. Když zapracují Jakartovice na obranné činnosti, určitě můžou pohodlně pomýšlet na umístění do první pětky. Nejlepším střelcem mužstva je Radoslav Urban, jenž dopravil míč do sítě jedenáctkrát. I Jakartovice můžou hrát v postupových šachách důležitou roli.

 

 

FK Slavia Opava – V polovině tabulky a s 22 body na svém účtu zakončilo podzimní sezónu mužstvo ze slezské metropole. Slavia loni nešťastně sestoupila z krajské soutěže a určitě měla v plánu hrát v přední části tabulky. Začátek však měla Opava z kategorie hororových. První dva zápasy prohrála. Pak si sice smlsla na Malých Hošticích a mohlo se zdát, že tenhle zápas jí nastartuje k lepším výkonům, ale další dva zápasy opět prohrála a v tabulce zaujímala nelichotivé postavení. Teprve výhra nad Bělou v 10, kole a příchod Lukáše Haase z Litultovic mužstvo nakopl a to začalo v tabulce stoupat směrem vzhůru. V posledních pěti zápasech získala Opava plný počet bodů, a výhry na půdě vedoucích Litultovic a tehdy druhého Budišova by pro jarní pokračování soutěže mohly naznačovat, že to Opava s návratem do krajské soutěže ještě zabalit nemusí. Bude ale záviset na tom, jak se jí povede start a jak si povedou její konkurenti. Mužstvo má navíc ve svém středu dva nejlepší střelce soutěže, a to Lukáše Haase a Lukáše Mařádka, kteří v souhrnu nastříleli 29 branek. 

 

TJ Slavia Malé Hoštice – Loni druhé Malé Hoštice s 22 body se umístily na osmé příčce. Malými Hošticemi konči silná sedmička pronásledovatelů vedoucích Litultovic, která je seřazená v pouhých pěti bodech. První dvě kola naznačovala, že by Malé Hoštice mohly navázat na loňskou veleúspěšnou sezónu. Pak však přišla šňůra tří neúspěšných zápasů a celý zbytek podzimu se vyznačovaly zápasy Malých Hoštic značnou divokostí ve skóre. Jako zářný příklad můžeme uvést zápas ve Vřesině, kde po poločase Malé Hoštice prohrávaly 4:1, aby pak ve druhém provedly neskutečný obrat a zvítězily hokejovým skórem 7:4. Malé Hoštice pokud chtějí atakovat vyšší příčky v tabulce, musí bezpodmínečně zlepšit obrannou hru, protože 31 obdržených branek je moc. Na druhou stranu se na zápasy Malých Hoštic vyplatí chodit, protože slibují velmi často brankové hody. Nejlepším střelcem byli šestigólový Jakub Chřibek, Richard Blaga a Martin Slíž.

 

TJ Hradec nad Moravicí – Devátý skončil Hradec nad Moravicí, který vyválčil za podzimní část soutěže 17 bodů. Úvod sezóny neměla družina trenéra Černohorského moc růžový. Jejím hlavním problémem byla špatná koncovka a laciné góly, které padaly za záda jejich brankáře. V 5. kole sice přejeli Slavii Opava a vypadalo, že by to mohl být zápas, od kterého by se borci z Hradce mohli odpíchnout. Ale nebylo tomu tak. Opět hradecká družina doplácela na špatnou koncovku. Ve všech zápasech to ale herně nevypadalo špatně. Vysloveně propadla pouze s rozjetými Stěbořicemi, od kterých inkasovala na svém hřišti búra. Teprve v posledních třech zápasech se Hradec chytil a vyválčil devět bodů, kterého ho aspoň trošku vzdálily sestupovým vodám. Hlavně vítězství na půdě Suchých Lazců patří k překvapivým a důležitým. K hlavním tahounům patřil čtrnáctigólový střelec Tomáš Krejsa. Pro jarní část sezóny bude muset Hradec získat nějakého staršího zkušeného fotbalistu, který běhavé mládí zklidní, a to začne proměňovat i ty nejvyloženější šance.

 

TJ Vřesina – Loni čeřila Vřesina horní patra tabulky. Letos se jí však v první polovině soutěže moc nedařilo, o čemž svědčí desáté místo a jen 16 získaných bodů. V plné nahotě se ukázalo, že odchod Fojtíka je pro mužstvo závažnou ztrátou, se kterou se nedokázala úplně vypořádat. Celý podzim se potýkala Vřesina se značně nevyrovnanými výkony. Na jedné straně dokázaly pokořit silné mužstvo ze Suchých Lazců, na druhé straně dokázaly prohospodařit zápasy, které měli dobře rozehrané a zbytečně v nich ztráceli body, které jim v konečném účtování chybí. Vrcholem nevyrovnanosti byla devítigólová nakládačka, kterou Vřesina obdržela na hřišti Slavie Opava. Pokud se bude chtít Vřesina posunout v tabulce směrem vzhůru, musí se těchto nevyrovnaných výkonů, které ji stojí zbytečné ztráty bodů, zbavit. Nejvíce gólů nastřílel Petr Boček, a to osm. Problém je v tom, že je nastřílel ve třech zápasech. V ostatních bohužel zahazoval své šance, až tohle zlepší, určitě může se ve střelecké tabulce usadit hodně vysoko.

 

 Sport-Club Pustá Polom B – Rezervní tým Pusté Polomi se usadil na jedenácté příčce s 13 body, a určitě ho nečeká klidné jaro. Soubor trenéra Rostislava Halšky vysloveně nezklamal, ale jejich sympatickému hernímu projevu chybí jen větší bodový zisk. Družina z Polomi se po celý podzim prezentovala velmi slušnou obrannou hrou, kdy inkasovala pouhých 20 branek, což je třetí nejmenší počet v soutěži. Bota však Polom tlačila úplně někde jinde, a to v útočné fázi. Za celý podzim nastřílela družina z Polomi pouhých 15 branek, což je asi jen jedna branka v průměru na zápas. Jen v zápase s Bělou a v Chlebičově se dokázala Polom střelecky více prosadit. Naopak v pěti zápasech střelci Pusté Polomi nezamířili mezi tři tyče. Až tedy Polom zlepší svou ofenzívní sílu, a bude nadále dostávat málo branek, může určitě pomýšlet na cestu vzhůru tabulkou. Dalším problémem je spolupráce s á týmem, kdy moc hráčů z hlavního týmu nepřišlo na výpomoc a docela často musel trenér Halška lepit sestavu, jak se dalo. Nejlepším střelcem byl Zdeněk Kačírek, který zatížil konto soupeřů čtyřmi góly.

 

TJ Sokol Kobeřice B – Na dvanáctém místě s pouhými devíti body skončil další z rezervních týmů, mužstvo Kobeřic. S tímto chudým bodovým ziskem nečeká Kobeřice příliš růžové jaro. Pokud se budou chtít zachránit, budou muset určitě zabrat na vyšší rychlostní stupeň. Kobeřicím se nedařilo hned od počátku soutěže. V prvních šesti zápasech zaznamenaly pouhé dvě remízy. Teprve sedmý zápas přinesl výhru nad rezervou Pusté Polomi. Do konce podzimu zvítězila družina kouče Václavíka už jen jednou, když povinně porazila beznadějně poslední Chlebičov. V době, kdy se zranil špílmachr Pavel Hlawenka, který zároveň se sedmi vstřelenými góly byl nejlepší střelec mužstva, se ukázalo v plné nahotě, že na něm stojí hra Kobeřic. Velkým problémem Kobeřic byla, jako u předešlých mužstev, špatná koncovka. Kobeřice si sice vypracovaly dost šancí, ale s jejich proměňování byly hodně na štíru. Rovněž obrana nebyla dvakrát nejpevnější. Takže pokud budou chtít Kobeřice i příští sezónu hrát okresní přebor, musí na těchto faktorech zapracovat.

 

TJ Sokol Bělá – Loňský nováček z Bělé dokazuje, že druhá sezóna po postupu bývá velmi těžká. Za celý podzim Bělá nasbírala pouze 7 bodů. Přitom začátek Bělá zase neměla tak špatný, V prvních čtyřech kolech dokázala dvakrát zvítězit. V následném průběhu už získala jen jeden bod. Kdysi skoro nedobytná domácí tvrz už tak nedobytná nebyla. Bělá zde sice předváděla dobré výkony, ale na body to nestačilo. Většinu zápasů doma prohrála těsným rozdílem. Venku už to bylo horší, tam Bělá dostávala větší příděly. Krize pak vyvrcholila posledními dvěma zápasy, kdy prohrála velkými brankovými rozdíly. Na jaře čekají Bělou každopádně záchranářské práce, a pokud mají být úspěšné, tak musí Bělá přidat ve všech směrech.

 

SK Viktorie Chlebičov B – Beznadějně poslední je rezervní tým z Chlebičova, který nedokázal za podzim vybojovat ani jeden bod. Po loňském bezpečném postupu z III. A třídy, se mužstvo Chlebičova přesvědčilo, že úroveň okresního přeboru, je oproti nižší soutěži, na mnohem větší úrovni, a že bez patřičného posílení to určitě nepůjde. Chlebičov odehrál podzimní část s hráči, se kterými vybojoval postup. Frustrace hráčů z porážek se pak projevovala skutečností, že v posledních kolech musel Chlebičov lepit sestavu, jak se dalo. Pro jarní sezónu asi bude hlavním cílem Chlebičova, pokud se nestane něco závratného, dohrát v poklidu tuto soutěž a připravovat se na příští sezónu v nižší soutěži, kde budou mít hráči opět chuť a radost z fotbalu.                  

 

 

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou