FOTO: Švejdova trefa zajistila body Žíželicím + podzimní shrnutí vývoje soutěží v Ústeckém kraji


Branky


4
Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.

V posledním soutěžním utkání roku 2018 hostily na podzim na vlastním trávníku dosud neporažené Žiželice čtvrtý tým pořadí okresního přeboru Peruc. Zápas nabídl větší kvalitu předvedené hry v prvním poločase. Po změně stran toho k vidění již tolik nebylo. Větší vůli po výhře projevili hráči Žiželic. První větší šanci si sice dokázali vytvořit Peručtí, když po nenápadné akci z levé strany lehce centrovaný míč zastavilo břevno branky, střežené domácím gólmanem Večeřou. A byla to asi jediná větší možnost ke skórování, kterou si hosté za celý průběh zápasu dokázali vytvořit. Domácí byli v tomto ohledu mnohem aktivnější, ve dvou vyložených brankových příležitostech však selhal mladičký, věkem vlastně stále dorostenec, Michal Makuka. Při další gólové šanci po přímém volném kopu Josefa Švejdy zachránilo břevno i hosty z Peruce. Tentýž hráč se však přesto nakonec dočkal. Ve 34.min., po na prní pohled nevinně vypadajícím ataku, se ujal míče a jeho střelecký pokus ke vzdálenější tyči skončil k údivu všech přítomných za brankovou čarou. Druhá půle příliš kvalitní podívané, jak již bylo uvedeno, nenabídla. Za zmínku stojí snad jen šance Jana Blachy zhruba čtvrhodinu před koncem zápasu, kdy se ocitl zcela osamocen, byť trochu z úhlu z levé strany hrací plochy, před brankářem soupeře Košínem. Jeho střelecký pokus síť brankové konstrukce sice rozvlnil, bohužel však z její vnější strany. Tři body si přesto žiželičtí do tabulky nakonec připsali a udrželi tak i v pátém podzimním zápase, odehraném v domácím prostředí, stoprocentní bodovou bilanci. V tabulce přezimují na velmi solidní šesté příčce v tabulce, což vzhledem k stále přetrvávajícím problémům to lze považovat za úspěch. A mohlo být i lépe. Ale to by museli získat ze šesti odehraných zápasů na hřištích soupeře více než onen jediný bod, získaný navíc až na šestý pokus za bezbrankovou remízu o minulém víkendu ve Vrbně nad Lesy, které celý zápas odehrálo v deseti hráčích…

 

Z důvodu rozsáhlé reorganizace soutěží Ústeckého KFS bude z 1.A třídy sestupovat minimálně 14 týmů. To znamená, že účast v jediné skupině této soutěže místo dosavadních dvou si zajistí družstva, která se umístí do sedmého místa v tabulce jednotlivých skupin. A to ještě pouze za předpokladu, že z divize nepotká osud sestupujícího žádné družstvo, spadající pod Ústecký KFS. Pouze v tomto případě by z krajského přeboru sestoupil o soutěž níže pouze tým, umístívší se na posledním 16.místě. Potom by 1.A třídu opustilo 14 družstev (po sedmi z každé skupiny) a 1.B třídu 28 mužstev (po devíti z každé skupiny a tým z 5.místa s nejmenším počtem bodů, resp. horším celkovým rozdílem počtu branek ze všech zápasů v soutěžním ročníku). S každým dalším sestupujícím týmem z divize se symetricky počet sestupujících navyšuje.

 

Jak by to vypadalo v praxi, pokud vezmeme v úvahu stav soutěží k dnešnímu dni?

Na sestupovém 15.místě divizní skupiny B momentálně nalezneme jeden „ústecký“ tým – Mostecký FK. V tomto případě by krajský přebor opustily poslední dva celky, 1. A třídu 15 týmů a 1. B třídu 29 týmů.

 

Které týmy by hrály v příští sezóně krajský přebor?

Sestupující Most z divize + 13 stávajících účastníků (SK STAP-TRATEC Vilémov, TJ Sokol Srbice, SK Štětí, TJ Krupka, ASK Lovosice, SK Baník Modlany, Sokol Horní Jiřetín/FL Litvínov, FK Litoměřicko B, SK Brná, FK Slavoj Žatec, FK Dobroměřice, FK Jílové, FK Tatran Kadaň) + dva postupující z 1.A třídy (FK Neštěmice, SK Ervěnice-Jirkov)

 

Které týmy by hrály v příští sezóně 1. A třídu?

Šestnáctka účastníků soutěžního ročníku 1. A třídy 2018/2019 by se skládala z těchto družstev: dva sestupující z krajského přeboru (TJ Spartak Perštejn, FK Jiskra Modrá/SK Hrobce), pětice stávajících týmů z A skupiny (TJ Oldřichov, SK Roudnice nad Labem, FK Chuderov, TJ ČSAD Libouchec, FK Česká Kamenice), šestice stávajích týmů z B skupiny (TJ Sokol Domoušice, FK Vroutek, 1. FC Spořice, FK Bílina, FK Klášterec nad Ohří, SK Viktorie Ledvice) a tři postupující z nejnižší krajské soutěže – 1. B třídy (SK Plaston Šluknov, SK Liběšice, SK Černovice)

 

Kterých 32 týmů by hrálo v příští sezóně některou ze dvou skupin 1.B třídy?

Sestupujících osm týmů z 1. A třídy, skup. A (TJ Střekov, FK Schoeller Křešice, Proboštov, TJ Mojžíř, Slavoj Bohušovice nad Ohří, FK JUNIOR Děčín, FK Rumburk, MSK Benešov nad Ploučnicí), sestupujících sedm týmů z 1. A třídy, skup. B (TJ Sokol Březno, TJ Sokol Údlice, TJ Sokol Obrnice, TJ Kopisty, TJ Tatran Podbořany, FK Postoloprty, SK "Havran" Kryry), tři stávající účastníci 1. B třídy ze skupiny A (SFK Meziboří, SK Hostovice, TJ Chlumec), tři ze skupiny B (TJ Sokol České Kopisty, FK Duchcov, TJ Baník Osek), tři ze skupiny C (FK Blažim, TJ Sokol Lenešice, TJ Nové Sedlo), jediný z týmů, který skončí na pátém místě ze všech tří skupin s nejlepší bodovou bilancí (momentálně je to TJ Krásný Dvůr) a sedm míst je rezervováno pro postupující tým sedmi okresních přeborů (po jednom z okresů Děčín, Chomutov, Louny, Litoměřice, Ústí nad Labem a dvě pro sloučený přebor okresů Teplice-Most)

 

Které týmy by sestupovaly z 1. B třídy do okresních přeborů?

Z 1. B třídy by do okresních přeborů sestupovalo celkem 29 týmů, od šestého místa níže + dva týmy z pátých míst z nejhorší celkou bilancí – konkrétně tedy devět družstev ze skupiny A (TJ Union Děčín, TJ Svádov-Olšinky, FK Slovan Chabařovice, TJ Sokol Unčín, SK Březiny, SK Dobkovice, TJ Spartak Jiříkov, 1FC Dubí, MSK Trmice, FK Jiskra Velké Březno), devět družstev ze skupiny B (TJ Baník Ohníč, SK Bezděkov, SK Černčice, SK Dušníky, TJ Podřipan Rovné, FK Litoměřicko C, SK Lukavec, SK Sokol Malé Žernoseky, TJ Sokol Černiv, FK Libochovice) a osm družstev ze skupiny C (SK FK Chlumčany, TJ Sokol Tuchořice, SK Strupčice, FK Braňany Mlékárna, SK Ervěnice-Jirkov B, Baník Březenecká Chomutov, TJ Sokol Vilémov, SK Viktoria Lom, 1. SK Jirkov)

 

Při nezájmu některého z družstev nejlepších čtyř klubů jednotlivých okresních přeborů o zařazení do 1. B třídy se zachrání nejlépe se umístivší družstvo z ostatních klubů. Tato situace je velice pravděpodobná, jelikož razantním snížením počtu účastníků v soutěži dojde k razantnímu zvýšení úrovně jejich budoucích účastníků a jen málokterý tým, který na ni získá nárok pro příští soutěžní ročník, nabídku ať již ze sportovního či finančního hlediska přijme. Čistě teoreticky je možné, že jedna ze dvou skupin 1. B třídy bude obsazena těmito týmy (TJ Sokol Březno, TJ Sokol Údlice, TJ Sokol Obrnice, TJ Kopisty, TJ Tatran Podbořany, FK Postoloprty, SK "Havran" Kryry, FK Blažim, TJ Sokol Lenešice, TJ Nové Sedlo, SFK Meziboří, TJ Sokol České Kopisty, FK Duchcov, TJ Baník Osek + dva postupující z okresních přeborů). Tým ze současného lounského okresního přeboru, který účast přijme bude mít neskutečně obtížnou úlohu se ostatním účastníkům vyrovnat. To už záleží na rozhodnutí vedení oddílů, kterých se bude na sklonku jara příštího roku tato situace týkat. Je tedy zřejmé, že mužstva, bojující na hraně záchrany soutěže budou nuceny bojovat o každý bod, ba i o každou vstřelenou či obdrženou branku, která může v červnu příští roku rozhodovat.

 

Co z toho tedy vyplývá pro účastníky letošního okresního přeboru ?

V současnosti se jeví jako nejpravděpodobnější varianta, že se v 1. B třídě dokáží udržet alespoň tři družstva. Pak by okresní přebor opustila mužstva, umístěná na 11. až 12. místě tabulky. Udržení čtyř či více "lounských" týmů a s ním spojený sestup pouze posledního družstva okresního přeboru, kterým je momentálně beznadějně poslední Panenský Týnec, už bude velice obtížné, ale ohledně výše zmíněných okolností nikoli nemožné, ale za jisté konstelace a shody příznivých okolností není až tak nereálný, jak by se možná na první pohled dalo očekávat. Bohužel existuje ještě jedna, sice velmi málo pravděpodobná, ale o to více velmi nepříznivá a dosud málo známá možnost, a to ta, že žádný ze čtyř nejlépe umístěných týmů lounského okresního přeboru (momentálně jimi jsou FK Dobroměřice B, AC Libčeves, SK Cítoliby, FK Výškov) na postup nebude reflektovat a účast tzv. mimo pořadí místo nich přijme některý z účastníků přeborů ostatních okresů. Potom by nastal problém pro STK OFS, jak jej vyřešit. Bylo by totiž nutné zajistit místo v okresním přeboru pro všechny sestupující týmy z 1. B třídy, postupující tým ze III. třídy a zbytek doplnit stávajícími účastníky okresního přeboru podle umístění na konci soutěžního ročníku. Naštěstí, situace v právě probíhající sezóně 1. B třídy je pro lounské týmy prozatím velmi výhodná. Všech sedm týmů, spadajících pod OFS Louny se momentálně drží v první polovině tabulek. Zcela jistě sestoupí minimálně jeden tým. Dvě kola před skončením podzimní části krajských soutěží je za prvními Černovicemi (27 bodů) poskládaná celá šestice lounských oddílů. Druhá Blažim ztrácí pouhé dva body, má však o jeden odehraný zápas méně. Třetí je nováček s Lenešic se 24 body, čtvrté Nové Sedlo se 21 bodem, pátý další nováček z Krásného Dvora se 20 body, šesté Chlumčany s 18 body, sedmé Tuchořice rovněž s 18 body na kontě. Následují osmé Strupčice a deváté Braňany se 16 body, desáté jsou Ervěnice B s 15 body, jedenáctá Březenecká a dvanáctý Vilémov se 12 body. Předposlední Lom (3 body) a poslední 1.SK Jirkov (1 bod) mají svůj osud zpečetěn. V sousední B skupině se nachází na sedmém místě poslední lounský oddíl SK Černčice, které mají na svém kontě 17 bodů a po rozpačitém vstupu do soutěže zcela jistě o udržení zabojují. Jejich bodový odstup totiž již není zdaleka tak hrozivý jako zhruba před měsícem 

 

AUTOR: JAROSLAV FEČISKANIN



Sestavy


TJ Žiželice
T. Večeře [-] - F. Elias [-] , M. Oppel [-] , M. Panský [-] , L. Seman [-] - L. Dormišev [-] , L. Seman [-] , J. Blacha [-] , J. Švejda [-] (84. J. Singer [-] ) - F. Tamchyna [-] , M. Makuka [-] -

FK Peruc
J. Košín [-] - L. Linhart [-] , M. Kyncl [-] , M. Peterka [-] , T. Blažek [-] , J. Suchopár [-] , M. Majer [-] , M. Máša [-] , D. Hlavatý [-] , J. Židů [-] (75. P. Šlik [-] ) , M. Nechanický [-] (65. J. Píša [-] )

ŽK: 69. L. Dormišev - 9. J. Suchopár .
Počet diváků: 50. Rozhodčí: Bláha Svatopluk - FECIŠKANIN Jaroslav (N), LAUBE Jan (N).

Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí ji jednoduše napsat přímo k zápasu pomocí tlačítka Poslat report, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.
3. 11. 2018 19:41
Fanoušek, Administrátor klubu, Zpravodaj, Fotograf - TJ Žiželice | Ústecký | Louny
Hodnocení zápasu
Automatický komentář z expert tipu     31. 10. 2018 08:26
Fanoušek, Administrátor klubu, Zpravodaj, Fotograf - TJ Žiželice | Ústecký | Louny

Tip: výhra domácích

Automatický komentář z expert tipu     30. 10. 2018 15:50

Tip: výhra hostů