Předsezónní rozhovor s trenérem TJ Sokol Hnojník

 

Nová sezóna se nezadržitelně blíží a fotbalunas.cz Vám přináší sérii předsezónních rozhovorů se zástupci jednotlivých klubů. Za TJ Sokol Hnojník nám v rámci 1.B třídy sk.C poskytl rozhovor trenér - Martin Blahuta. V rozhovoru najdete nejen informace s jakými ambicemi vstoupí s mužstvem do nadcházející sezóny, ale i například zda jej mrzí, že v soutěži nebude nadále pokračovat jeho bývalý celek FK Staříč.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
TJ Sokol Hnojník se v loňském ročníku umístil na 8.pozici, a v průběhu jarní sezóny dostalo mužstvo nový impuls v podobě změny trenéra, kdy Aloise Mikundu vystřídal Martin Blahuta. Ten, tedy aktuálně absolvuje první plnohodnotnou přípravu s mužstvem na novou sezonu. Martine, jak se ti hodnotí uplynulý ročník, potažmo část jara?
Nastoupil jsem k týmu na posledních 6 kol, ve kterých jsme 2x vyhráli, 1x remizovali a 3x prohráli. Bilance mohla být určitě lepší, ale na druhou stranu tým začal znova trénovat a začala se tvořit parta, kluci měli z fotbalu radost a o to mi šlo v závěru sezóny především!
Měl jsi během zbytku loňské sezony dost času poznat chod klubu, aby nová sezona mohla začít s již tvým nastoleným řádem?
Byli jsme domluveni jen na závěr sezóny, po té jsme si sedli s předsedou, p.Kasperem a jednali co dál. Cítil jsem, že vedení i tým má zájem abych pokračoval. Nechal jsem si pauzu na rozmyšlenou, měl jsem i nějaké nabídky k trénování jinde, ale nakonec jsem udělal plán letní přípravy, zajistil přípravné utkání (St.Město, Tošanovice, Nošovice, Vojkovice a v generálce Smilovice), a 12.7. jsme zahájili přípravu v nevídaném počtu 14 hráčů. Postupně to sice klesalo, ale je čas dovolených a to se dá pochopit. I proto jsem zvolil nezvykle vysoký počet přípravných utkání, protože je jasné, že na zápas se kluci „hecnou“ víc než na trénink.
Hnojník disponoval loni velice úzkou soupiskou, změnilo se přes léto něco, popřípadě změní se ještě soupiska mužstva nějak radikálně. Jaké budou odchody a příchody?
Co bylo, už nechci řešit, byl to pokaždé problém najít na zápas aspoň 13 hráčů, poslední domácí zápas jsme dohrávali v desíti, zranil se Zábelka a lavička už byla prázdná. Do Nýdku jsme už jeli pouze v 11, ale takový stav není jen v Hnojníku. Po sezóně tým bohužel opustil Zábelka (H.Suchá), Klus Aleš (Baška) a Kluz (ukončení kariéry), ale snad se nám je podaří nahradit novými nebo staronovými hráči. V současné chvíli se do přípravy zapojili, nebo ještě zapojí těchto 21 hráčů. Brankáři: Klus Martin (Č.Těšín), Kreželok, Lamoš, obránci: Bauman, Glac, Jantoš, Kozel, Lachowicz, Oborný, Pieszka, záložníci: Bolek, Brzuchanski, Grochal, Hradil, Rakus (St.Bělá), Rusnok (Loučky), Walica a útočníci: Maceček, Příborský (Nýdek), Rusz (Vratimov) a Molin. Takže tým bude určitě silnější než v loňské sezóně, i když mi je jasné, že se nikdy v takovém počtu nesejdeme, protože hráči pracují na směny, trénuji mládežnické celky v Třinci a při větším věkovém průměru týmu se bohužel zranění nevyhnou. Tak snad nebudeme mít problémy se sestavou, někteří už začali o ní i bojovat, viz. tréninková účast kanonýra Macečka (smích).A hlavně, abychom dořešili registraci nových hráčů.
Co příprava? Jak probíhá a jaké zápasy jste odehráli a co Vás ještě čeká?
Jak už jsem zmínil, příprava začala už 12.7. a do "mistráku" ( 13.8. Vendryně) sehrajeme 5 utkání. První dvě už máme za sebou. Vítězství 7:4 ve Starém Městě a remíza v Tošanovicích 4:4. Hodnocení těchto utkání si nechám do kabiny, byly tam fantastické věci, ale i hrozné chyby, na kterých musíme zapracovat. Jen ty dovolené hráčů nás přibržďují v sehrání.
V 1.B sk.C došlo k mnoha změnám co se týče klubů. Co čekáš od "nováčků" v této soutěži? Přecijen jsou tam i nedávno divizní Dětmarovice či suverén karvinského okresu Baník Orlová doplněn o účastníka loňské 1.A třídy Spartu Dobrou, přeřazený Real Lískovec nebo druhý celek z OP Karviné, a to Slovan Horní Žukov. Tedy změn požehnaně..
Tak prakticky vím jen o síle Lískovce, ostatní nové týmy jsou pro mě neznámou.
První kolo, jako loni čeká Hnojník Vendryně, která se loni umístila na 3. pozici. Co očekáváš od tohoto duelu?
Co očekávám? Vítězství a dobrou hru, která přiláká fanoušky z Hnojníku, zatím jich chodí strašně málo. Mám nějaké info o Vendryni, ale to mě moc nezajímá, my se soustředíme jen na sebe.
Za tebe černý kůň nového ročníku? A kdo je podle tebe aspirantem na boj o sestup? Tragické Mosty jsou už o patro níž a Loko Petrovice B nepřihlásily tým. Navíc Baška ke konci byla docela nepříjemný soupeř.
Nemyslím si, že by se Hnojník měl pohybovat ve spodních vodách tabulky, spíš věřím minimálně v lepší polovinu tabulky. Kdo by měl být na postup, nebo na sestup si netroufnu odhadovat.
Kde jsi přišel na tréninkovou metodu běhu s pneumatikami kolem pasu?
Nebylo to poprvé, co jsem využil pneumatiky, bylo to spíš pro pobavení a docela se to povedlo.
Tvůj bývalý celek Staříč byl přeřazen do sk.D. Jak moc tě tento fakt mrzí a přál sis například, aby kromě nich se do "céčka" zařadily i Palkovice?
To že oba týmy (Palkovice trénoval trenér Blahuta 5,5 roku a Staříč 4 roky pozn.autora), budou v těžké jičínské skupině D mi bylo jasné už průběhu loňské sezóny. Mrzí mě to hodně, přece jen jsem tam prožil hodně a někdy bych se tam rád vrátil, zápasy s těmito soupeři by byli pro mě velice prestižní, i proto jsem chtěl hrát s Palkovicemi i Staříčem aspoň v přípravě, ale ani to se nepovedlo. Palkovice budou určitě hrát vrch tabulky a Staříč to bude mít bez Jukla, Kaulince a dalších hodně těžké, vždyť teď o víkendu prohráli s Ostravicí 1:8.
Ambice pro příští ročník jsou pro tebe z pozice kouče Hnojníka jaké?
O ambicích se tady moc nedá mluvit, klub nemá mládež, je to celkem daleko jak z Frýdku, tak z Třince i Těšína. Z Hnojníka jsou pouze dva hráči, ale ti přespolní začali na sobě pracovat, je radost se dívat na Lukáše Brzuchanského, Dominika Bolka, kteří prakticky nevynechají trénink, snad to už od podzimu nebude, jak to bývalo, že kdo dorazí, tak hraje (smích). I ti starší si budou muset místo zasloužit a ne ho mít předplacené. Takže se vrátím k těm ambicím, chci aby se kluci těšili na trénink, na zápas a abychom si společně užívali každou minutu strávenou na hřišti. A když k zápasům budeme přistupovat jak k dosavadní přípravě (mimo zápas v Tošanovicích) tak budeme určitě často vítězit!
Jaké byly hlavní důvody tvého setrvání u mužstva z Hnojníku?
Cítil jsem velký zájem od hráčů i vedení, ale hlavní důvod byl, že to mám do Hnojníku přes Vojkovice, kde mám vnučku, kterou mám strašně rád. Tak někdy je ta cesta na trénink příjemnější.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.