Rozhovor s Janem Janovským

Nabízíme Vám rozhovor s kapitánem SK Horní Suchá, Janem Janovským. Jan se rozpovídal nejen o své profesionální dráze futsalisty, ale i o tom co jej vedlo k návratu zpět do vlasti, z polské nejvyšší futsalové ligy. Nebo i o tom jak daleko byl od účasti na aktuálně konaném mistrovství světa ve futsalu.

 

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Honzo, do Horní Suché ses vrátil po deseti letech strávených na futsalových palubovkách v Polsku. Jak se zrodil Tvůj návrat do Horní Suché? Jistě o Tebe byl zájem i v jiných klubech
V momentě, kdy jsem se rozhodl ukončit profesionální kariéru v Polsku, tak jsem se chtěl ještě vrátit k velkému fotbalu. Nějaké nabídky byly, ale pro mě byla priorita vrátit se do Horní Suché. Už jako malý kluk jsem tady chodil na zápasy s otcem, znám prostředí a prakticky i všechny lidi, kteří jsou součástí hornosusškého fotbalu, takže to byla jasná volba.
V Polsku ses za 13 let strávených v první futsalové lize stal legendou, získal jsi tam 7 ligových titulů. Nebude Ti tamní prostředí klubu Rekord Bielsko Biala i celé ligy chybět?
Určitě bude, Rekord je organizačně i sportovně na profesionální úrovni. Zažil jsem tam krásné a úspěšné roky. Pořád jsem v kontaktu s hráči i lidmi z klubu. Vzhledem k tomu, že Bielsko není daleko, tak tam jezdím každou volnou chvíli. Můžu říct, že je to moje druhá rodina.
V současné době probíhá futsalové Mistrovství světa v Litvě, na kterém startuje i česká reprezentace. Ty jsi odehrál v národním dresu přes sto utkání a na postupu naší repre na MS ses svými výkony značně podílel. Nelákalo Tě prodloužit si profesionální kariéru a rozloučit se účastní na Mistrovství světa v reprezentačním dresu?
Původně se MS mělo hrát v září 2020 a to bych se určitě zúčastnil, ale pandemie to vše o rok posunula. A já už byl rozhodnutý, že po sezóně skončím. I přes to všechno s mou účastí na MS trenér reprezentace počítal. Ale vzhledem k pracovnímu vytížení, a i sportovní formě, která už není na tak velké akce, jsem musel odmítnout.
Naši reprezentanti postoupili do osmifinále a v pátek narazí na favorizované Španělsko. Jak hodnotíš dosavadní výkony našeho celku a máme šanci na postup?
Myslím, že skupina se odehrála podle očekávání, zápas s Panamou byl nejdůležitější. Vzhledem k vysoké výhře si Češi prakticky zajistili postup. Zápas proti Brazílii je vždycky svátek a porážka určitě není ostudou. Poslední zapas s Vietnamem jsem bohužel neviděl, ale podle remízového výsledku si oba týmy hlídaly postupové příčky. V osmifinále narazíme na jednoho z hlavním favoritu na titul. Ještě nikdy se nám nepodařilo Španěly porazit, takže favorit je jasný. Češi budou vycházet se zajištěné defenzivy a hrát na brejky, na které máme skvělé hráče. Věřím, že postup Španělům minimálně hodně zkomplikujeme!
Zpět k Horní Suché, která má odehráno 5 utkání 1. B třídy. Jak hodnotíš své působení v klubu a výkony celého mužstva?
Já jsem k sobě hodně kriticky. Největší problém je u mě fyzička, kdy nejsem schopný odehrát celý zápas na 100 %. Máme hodně mladý tým, takže musíme sbírat zkušenosti. Ale vytvořila se dobrá parta lidi, která táhne za jeden provaz. Po pěti kolech, kdy jsme hráli čtyřikrát venku, jsme ještě neprohráli, což je skvělé. Teď je důležité to potvrdit v domácích zápasech.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.