Tomáš Pešek, hráč kola: ,,Na cestě za titulem stojí ještě hodně překážek. V brance jsem od toho, abych něco chytil."| 1.A třída sk. A, 2023-2024

Tomáš Pešek. Brankář z aktuálně vedoucího klubu SK Rakovník v posledním kole zvítězil v naší anketě o Hráči kola, když předvedl skvělý výkon proti silné Příbrami a napomohl týmu k vysoké výhře. Tomáše jsme se zeptali na otázky ohledně fotbalu, ale i dalších témat, která nám mimo jiné objasňují nastavení mysli brankáře favorita na zisk titulu pro zbytek zápasů sezóny. 

Má Rakovník už titul v hrsti? Jak Tomáš s fotbalem začínal? A jaké je jeho časové rozpoložení?

Pojďme rovnou na to, je tu ROZHOVOR s TOMÁŠEM PEŠKEK!

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratulace k výhře proti Spartaku! Zajistil si Rakovník výhrou titul?
Díky. Určitě ne! Ve hře je ještě patnáct bodů, a i když máme tři body k dobru, navíc v náš prospěch hovoří lepší vzájemné utkání s Tuchoměřicemi, tak je před námi ještě hodně práce. Nemáme vůbec jednoduchý los, musíme se soustředit sami na sebe a v každém zápase předvést co nejlepší výkon. Pokud tohle dokážeme, tak věřím, že si splníme náš cíl.
Jak jsi začínal s fotbalem, kdo tě k němu přivedl?
S fotbalem jsem začínal v pěti letech v Rakovníku, tehdy ještě v přípravce pod hlavičkou SKP Rakovník. K fotbalu mě přivedl táta, který mě vzal na SK poprvé.
Aktuálně oblékáš barvy klubu SK Rakovník, jaká je u vás parta? Jsi v týmu spokojený?
Právě super parta a pohoda v kabině je jedním z důvodů, že jsme tam, kde jsme. S dobrými výkony a výsledky přichází pohoda do týmu. A když je potřeba si něco vyříkat, tak si to vyříkáme a jdeme jako jeden tým dál.
Proti Příbrami jsi vytasil hned několik skvělých zákroků - dostal jsi od trenéra Hamouze nějakou zpětnou vazbu?
Od toho tam brankář je, aby něco chytil. Jsem rád, že jsem mohl klukům pomoct. I když jsme měli nějaké absence a byli si vědomi kvalit soupeře, tak jsme se s tím popasovali na výbornou. Cítil jsem, že byl trenér spokojený. Po zápase jsme si plácli, v kabině si zařvali, dali jedno lahvový a v úterý na tréninku jsme už vše směřovali na nadcházející zápas.
Častokrát se v anketě ptám hráčů na jednoduchou otázku: jak by ses popsal jedním slovem a proč?
Flegmatik.
Jaké je tvoje oblíbené jídlo?
Poslední dobou mě hodně baví italská a asijská kuchyně. Ale moravský vrabec a špenát s knedlíkem má taky své kouzlo. Jenom jedno říct nemůžu.
Máš nějaký brankářský vzor? Proč?
Vyloženě jeden vzor jsem asi nikdy neměl, ale rád jsem měl Gigiho Buffona nebo Petra Čecha. Poslední dobou ale obdivuji kvality Radka Zacha.
Jak náročné jsou tréninky? Zvládáš pohodlně kombinovat fotbal s ostatními náplněmi dne?
Když jsme měli tuto sezonu brankářské tréninky s Honzou Veselým, tak byla moje tepovka alarmující (smích). Jinak záleží, jak je trénink stavěný. Běhání mí nevoní, to je jasný. A taky záleží, jestli jsme na tréninku dva brankáři nebo jen jeden. V jednom to není úplně prdel. Když mě nic nebolí, což se stává málokdy, tak tréninky zvládám v pohodě. A k druhé otázce, neřekl bych. Jelikož pro mě fotbal obnáší nejen naše tréninky a naše zápasy, ale také trénování mladých brankářů v klubu od přípravky až po mladší dorostence, redaktorské povinnosti na tomto portále, tak to v kombinaci se zaměstnáním a minimem volného času není úplně růžový.
Jaký je tvůj dosavadní fotbalový úspěch, na který jsi nejvíce hrdý? Nebo by to v budoucnu byl postup, ke kterému jste teď tak blízko?
Za jeden z největších úspěchů považuji 4. místo v republikovém finále okresních výběrů, kam jsme se v žákovském věku jako výběr Okresního fotbalového svazu Rakovník dostali. Poté beru jako velký úspěch působení v kladenském SK po takřka celý dorostenecký věk. Opomenout nemůžu ani postup v dresu SKR po návratu z Kladna, když jsme před deseti lety postoupili z I.A třídy do Krajského přeboru. Trenér Jirka Kučera mi tehdy jako sedmnáctiletému dal šanci v brance, kde jsem toho odchytal tu sezonu docela dost, za což jsem mu dodnes vděčný. Takže by to bylo hezky symbolické, kdyby se to po deseti letech podařilo i teď, což bych rozhodně považoval za další z největších úspěchů.
V Rakovníku máte několik útočných sil, které jsou na hřišti hodně vidět. Kdo je podle tebe nejkvalitnějším ofenzivním hráčem v tymu? Nebo je jich více?
Jednotlivce ti neřeknu. Jsme tým a jako tým prohráváme i vyhráváme. Někdy zahraje lépe jeden, jindy zase druhý. Když má ale naše ofenziva den, tak je to pastva pro oči a bránit je fakt nechceš…
Co by jsi vzkázal fanouškům Rakovníku v návaznosti k jejich podpoře? Fandí dostatečně?:)
Jejich podporu vnímáme a jsme za ni moc rádi. I když jedeme ven, tak dokáží vytvořit domácí prostředí. Jsou to blázni v dobrém slova smyslu. Věřím, že jim dokážeme na konci sezony poděkovat tím nejlepším možným způsobem!
A na závěr: dostane se Rakovník s touto formou do ještě vyšších soutěží? Jaký je dlouhodobý cíl klubu? Někdy se třeba dostat do první ligy?
Tak ČFL se tu hrála a všichni víme, jak to dopadlo… Momentálně máme jediný cíl a za ním si jdeme. Ohledně dlouhodobých cílů tě odkážu na předsedu Míru Jiráska, ten dá taky rád rozhovor, ať to má za basu stejně jako já (smích).

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.