Kozmice zbrojí na jarní část sezóny

Před začátkem jarní sezóny jsme vyzpovídali kozmického trenéra Jiřího Kozáka. Pověděl nám něco o zimní přípravě a plánech na jarní část sezóny.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Dobrý den přeji, jak byste zhodnotil vaše podzimní působení?
Dobrý den, v první řadě chci poděkovat za rozhovor a těší mě, že s vámi můžu sdílet dojmy v naší premiéře v Okresním přeboru. Podzimní působení beru jako velkou školu fotbalu, protože úroveň, kterou okresní přebor má, je vyšší než v poslední třetí třídě, a to jednoznačně. Šli jsme do toho po hlavě a měli větší očekávání, než kterého jsme dosáhli. Určitě to ovlivnil start hned na začátku, kdy jsme hráli první tři zápasy venku se soupeři, o kterých jsme nevěděli vůbec nic. Na druhou stranu máme rádi výzvy a těšíme se na jarní část. Podzimní část byla nahoru dolů a zbytečně jsme přišli za mě o 7 bodů díky nezkušenosti a vysoké chybovosti v závěrečných minutách utkání. Přesto věřím, že nás to obrovsky posunulo kupředu a na jarní část se popereme o udržení.
Máte na kontě 9 bodů. Určitě jste si představoval větší bodový zisk. Kde hledat příčiny tohoto neutěšeného stavu?
Jak jsem již avizoval, přišli jsme o 7 bodů, které zkušenější tým umí vybojovat, dohrát utkání v klidu a kontrolovat jeho průběh. Jsme mladý tým, chyběli nám zkušenosti a klid na balonu, který byl potřebný v závěrečných minutách v zápasech s Březovou, Hlavnicí a Slavkovem B. Další příčinou byla neinformovanost o druhém týmu, hráčích, terénu a podobně, protože pak se těžko připravuje taktika na soupeře, se kterým jste ještě nikdy nehráli. To byly ty zápasy, které rozhodly o tom, že se nacházíme na spodním konci tabulky, přestože tam podle mého názoru kvalitativně nepatříme.
Kde vás na podzim nejvíce tlačila bota? A jak jste zapracovali na tom, aby váš bodový zisk byl větší?
Nejvíce nás tlačila bota ve zraněních a absencích základních členů týmu. Máme pestrý tým dobrých fotbalistů, kteří umí zahrát na maximální limit, ale také pak přijde zápas, kdy jsou úplně mimo. Hodně se nám také měnila sestava v každém kole a na tom nyní chceme zapracovat. Posílili jsme tým o 2-3 hráče, kteří doplní kádr kvalitou z vyšší soutěže a pomůžou nám získat větší bodový zisk.
Jak se přes zimu obměnil váš kádr? Myšleno odchody a příchody. A jak na jaře bude fungovat spolupráce s áčkem?
Během podzimní části nás v polovině opustil kvůli vleklým zdravotním potížím dlouholetý a velmi zkušený hráč Zdeněk Šmalec. Byla to pro naši obrannou řadu velká rána a trvalo nám dva zápasy, než jsme ji doplnili o hráče podobných kvalit Aleše Dihla. Také nás, ale opustili dva hráči ze záložní řady a nebyli jsme je schopni adekvátně nahradit. Nyní máme 2-3 nové hráče, kteří dosloužili v A týmu a přidali se k nám. Jsou to zkušení hráči, kteří nám dodají potřebnou rozvahu na míči, klid a podporu v kabině. Spolupráce s A týmem funguje velmi dobře, mladší hráči absolvují i 3 tréninky týdně s námi a A týmem, následně odehrají i obě utkání. Několikrát jsme si vypomohli, i když nyní jsou oba týmy vyplněné dostatkem hráčů a nepotřebujeme si navzájem vypomáhat na úkor kvality daného týmu. Každý trenér má svoji osádku stabilních hráčů a věřím, že to bude klíčem ke společnému úspěchu obou mužstev.
Na konci podzimu jsme se bavili o tom, že chcete udělat přes zimu 2 soustředění. Proběhla a jak jste na nich nabírali kondičku a herní jistotu?
Ano, zimní přípravu jsme začali velmi brzy 12. 1. a hned o 3 týdny později jsme jeli do krásného prostředí Morkovic-Slížany, kde jsme už byli minulý rok. Hráči absolvovali 4 denní, absolutně nabitý program, který byl fyzicky nastaven na úplné vyčerpání zakončený zápasem v neděli proti soupeři Zborovic, který hraje 1. A třídu. Hráči naběhali desítky kilometrů, odcvičili v tělocvičně na workoutu dostatek hodin a zakončili své soustředění sice těsnou porážkou 0:1, ale velmi oddaným a profesionálním nasazením po tak náročném soustředění. Dále probíhal trénink od února dvakrát týdně až do současné doby. Takže věřím, že fyzicky jsme velmi dobře připraveni na jarní část.
Kromě soustředění, jste se, jak často scházeli? A jak jste spokojen se zimní přípravou?
Od února se scházíme 2x týdně, společné tréninky jsou také s A týmem, dokonce jsme si zahráli proti sobě i jeden zápas a hráči se k tomu postavili velmi zodpovědně. Mohlo to být ještě o něco lepší, ale ve výsledku jsem spokojen, protože v přípravných zápasech šlo vidět, že máme více naběháno, nahráno a jsme jiný tým než v podzimní části soutěže. Takže zimní příprava za mě proběhla dobře a dle mého očekávání.
Kolik jste odehráli přípravných zápasů. S jakými výsledky? A jak jste spokojen s výkony týmu?
Hned na začátku jsem řekl hráčům, že chci vysoký počet přípravných zápasů, protože musíme nastavit laťku vysoko, abychom byli dokonale připraveni na jarní sezonu. Vždy chci hrát s týmy, které hrají vyšší soutěž než my, protože jen tak můžeme růst. První zápas byl se zmiňovaným soupeřem Zborovice (1. A třída), a podlehli jsme až v závěru gólem z rohového kopu 0:1. Dále jsme měli domluvený zápas proti našemu A týmu, od kterého jsme dostali výprask 8:2, ale poločas byl pouze 3:2 a tempo bylo velmi dobré. Následně po střídání o poločase šla vidět rozhodující kvalita našeho A týmu. Další zápas byl s Vřesinou (1. B třída), a zde jsme do 80 minuty hráli vyrovnanou partii. Následně gólman špatně rozehrál a dostali jsme gól na 1:0, o pět minut později gól druhý. Přesto jsme si v zápase vytvořili více pěkných akcí, ale nebyli jsme schopni je proměnit. Poté jsme měli našeho stabilního soupeře v zimní přípravě a to Dobroslavice, nad kterými jsme vyhráli 4:1 a zápas jsme celou dobu bezpečně kontrolovali. Předposledním soupeřem byl soupeř z vyšší soutěže a to Šilheřovice (1. B třída). Do zápasu jsme nastoupili od začátku ve vysokém tempu a nepustili jsme soupeře k lepší kombinaci, než jsme vytvořili my. Zhruba po 30 minutách jsme otevřeli skóre a do 70 minuty jsme vedli 3:0. Soupeř nám na konci vstřelil branku, ale už to byla jen malá chyba na konci velmi výjimečného výkonu a povedeného z naší strany. Posledním soupeřem byl tým Bolatic z 1. A třídy, který ještě loni, hrál Krajský přebor. Byl to opravdu těžký soupeř a udrželi jsme s ním tempo, pouze první poločas, kdy jsme sahali po remíze za stavu 2:1, ale bohužel jsme neproměnili dvě gólové šance, které jsme si vytvořili. V druhém poločase jsme vystřídali většinu týmu a bylo to znát, protože soupeř měl rapidně navrch. Celkově jsem tedy se všemi zápasy spokojen a kluci to s těžšími soupeři odmakali na 100%. Proto věří, že naši první soupeři budou lehčí, než byla naše celková příprava.
Před startem jarní sezóny si dáváte jaké cíle?
Nejsem skromný člověk, a když něco dělám tak vždy na 100%. To vyžaduji i po svých hráčích jak na tréninku, tak i v zápase. Jednoznačně se chceme a musíme udržet. Hraje nám do karet větší počet zápasu v domácím prostředí. Karty jsou rozlosovány pro nás velmi dobře, zimní přípravu jsme absolvovali ve vysokém tempu, tým jsme doplnili o zkušené fotbalisty. Věřím, že na jaro získáme dostatečný počet bodů na to, abychom se dotáhli do středu tabulky, protože rozdíl 10 bodů není nijak nedosažitelný. Pokud by se nám nepodařilo zachránit, bral bych to jako osobní selhání a dále bych nebyl schopný pokračovat v nižší soutěži. Člověk má totiž limity jen ty, co si umí představit ve své hlavě a já bych rád ještě někdy postoupil s mým týmem do vyšší soutěže, protože ten pocit vítězství, oslav je nepopsatelný a jsou to přesně ty momenty, proč to všichni děláme a na co budeme vzpomínat, až nebudeme moct hrát fotbal, který natolik milujeme. Kluci jsou moje druhá rodina a ta se přece musí milovat.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.