Berbr odešel od soudu s podmínkou, za katr by měl jít Rogoz

0

Dlouho očekávaný verdikt padl ve fotbalové kauze týkající se Romana Berbra. Ten od plzeňského soudu vyfasoval tři roky vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let a peněžitým trestem ve výši dvou miliónů. Zároveň pětiletým zákazem činnosti ve fotbale. Hůře dopadl jeden z jeho kumpánů, Roman Rogoz, jenž dostal od soudu čtyřletý nepodmíněný trest. I přes podmíněný trest se plánuje fotbalový "Náčelník" odvolat. 

V loňském dubnu začal očekávaný proces v jedné z největších fotbalový kauz v české historii. Nyní padly první rozsudky nad obžalovanými. Nejhůře ze všech dopadl Roman Rogoz, jehož poslal soudce Vladimír Žák na čtyri roky do vězení, plus mu vyměřil peněžitý trest v hodnotě 400 tisíc korun. Rogozovi uškodila i podmínka,
v níž momentálně fotbalový funkcionář je. 

 

Na lavici obžalovaných usedli Roman Berbr, Tomáš Grímm, Michal Káník, Roman Rogoz, Jan Cihlář, Robert Hájek, Jiří Houdek, Marek Janoch, Jiří Kabyl, Zdeněk Koval, Jiří Kříž, Jiří Musil, Michal Myška, Martin Pýcha, Miroslav Skála, Martin Svoboda, Jana Štychová, Petr Tarkovský, Martin Uvíra, Miloš Vitner a Pavel Vlasjuk. Jako jediný bez trestu od soudu odešel Martin Pýcha. Většina obžalovaných dostala peněžité tresty a zákazy činnosti. 

 

Roman Berbr byl zproštěn obžaloby z ovlivňování zápasů a ze zločinného spolčení, odsouzen byl jen za zpronevěru peněz Plzeňského krajského fotbalového svazu. Káník dostal 2,5 roku vězení s podmíněným odkladem na zkušební dobu pěti let, pět let zákazu činnosti a peněžitý trest 130 tisíc korun. Berbr, Káník a Rogoz musí také plzeňskému svazu zaplatit škodu ve výši skoro 1,5 milionu korun. Obžalovaná byla také právnická osoba Slavoj Vyšehrad, která dostala peněžitý trest. 

 

A jak soudce zdůvodnil poněkud nízké trestní sazby. „Soud tu není od toho, aby očišťoval fotbal, který byl v té době asi zaneřáděný. Soud je tu od toho, aby rozhodoval na základě důkazů. Základ je, že na ovlivňování výsledků zápasů ve fotbale není u nás nic trestného, s jedinou výjimkou, a tou je poskytování a přijímání úplatků,“ řekl Vladimír Žák, který ale i tak obžalované odsoudil. 

 

„Bylo to jednání vysoce amorální, vysoce neetické. Ani u jednoho z obžalovaných, zproštěných obžaloby, jsme nenabyli přesvědčení, že se jednání nedopustil. Jednali v rozporu se zásadami fair play. Je vidět, že nejméně v době, projednávané v obžalobě, bylo takové chování standardní. K ovlivňování zápasů docházelo na řadě úrovní,“ dodal Žák.

 

Na závěr je třeba dodat, že Roman Berbr ihned přítomným novinářům řekl, že se plánuje proti trestu odovolat. Dostane nakonec fotbalový "Ťaťka" ještě mírnější trest? 

 

Souhrn vynesených trestů najdete v přehledu v galerii. 

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou