FOTO: Finále okresního poháru ovládla po penaltách Lužná

0

Dlouho vyhlížené finále okresního poháru je za námi. Na perfektně připraveném hlavním hřišti v areálu SK Rakovník si to mezi sebou rozdala Lužná s Tatranem. A finále to bylo se vším všudy! Perfektní divácká kulisa, krásné góly, duel řízený zkušeným ligovým sudím Pavlem Orlem a jako tečka penaltový rozstřel.

TJ Tatran Rakovník - TJ Sparta Lužná 2:3 po pen. (1:1)

 

Branky: 18. Dolák a 78. J. Beneš - 15. Havlíček a 56. R. Pokorný.

 

Rozhodčí: HR - Pavel Orel, AR1 - Jiří Sabo, AR2 - Josef Váňa ml., 4R - Tomáš Liprt.

 

Počet diváků: 624 (údaj ze zápisu utkání)

 

Tatran: A. Beneš - Jakub Husák, J. Kučera (46. Špimr), F. Laki, Vondruška - Jan Husák, Kokšál (71. J. Beneš), Jelínek, Hájek, Roušavý - Klymov (11. Dolák). Trenér: Václav Eck.

 

Lužná: Kopřiva - Havlíček, Mezei, Chrástek, D. Vejvoda - J. Špička, M. Pokorný, J. Staněk, Grill (82. Reger) - R. Pokorný, J. Vejvoda (77. O. Pavlíček). Trenér: Josef Andrlík.

 

Na finálový zápas měly děti a ženy vstup zadarmo, a tak byla návštěvnost na utkání daleko větší než je uvedeno v zápise. Střízlivým odhadem utkání navštívilo minimálně osm stovek diváků, což je hodně slušné číslo! A jak samotný zápas, který skvělým výkonem a s přehledem řídil ligový sudí Pavel Orel, probíhal?

 

Na vedoucí gól Lužné přišla rychlá odpověď

 

Začátek utkání se odehrával mezi oběma vápny, kdy se oba celky navzájem oťukávaly. První větší šance přišla v 8. minutě. Nejistý odkop luženské obrany našel O. Jelínka, který z hranice vápna prověřil Kopřivu a ten předvedl skvělý zákrok! O pár minut později nastoupil na hřiště Dolák, který nahradil Klymova a soupeř se musel mít na velkém pozoru!

 

Uběhla čtvrt hodina zápasu a poprvé se měnilo skóre. Mezei zahrával přímý kop z poloviny hřiště a jeho centr propadl do nebezpečného prostoru. D. Vejvoda si zakryl propadlý míč, posunul ho pod sebe před malé vápno do míst, kde stál Havlíček a ten propálil vše, co mu stálo v cestě - 0:1. Luženští hráči ihned běželi oslavovat před svůj početný a hlasitý kotel, který po celé utkání zastínil pár příznivců zelenobílých barev.

 

Netrvalo dlouho a bylo srovnáno. Jan Husák pokryl zkušeně míč u lajny, ideálně načasoval nahrávku za obranu na Doláka, se kterým se nikdo nechytl a mohl tak ze strany postupovat na Kopřivu. Klíčový hráč Tatranu samostatný nájezd přízemní střelou podél luženského brankáře proměnil a velmi rychle odpověděl na luženskou branku - 1:1. Po vyrovnání se hrálo opět mezi vápny a oba brankáři se museli mít na pozoru při centrech, se kterými si ale dokázali poradit.

 

Po půl hodině hry přišla možnost Tatranu ujmout se vedení. Kopřiva vyrazil nejistě rohový kop pouze před sebe do míst, kde stál Kokšál. Matador Tatranu mohl prodat své zkušenosti a jít se radovat, to by ale nesměl ve stoprocentní šanci branku přestřelit! Na druhé straně bylo rušno poté, co se hráči Lužné dožadovali odpískání pokutového kopu za nastřelenou ruku při zblokované střele. Ligový sudí Orel měl jasno - penalta nebude!

 

Ve 39. minutě si zelenobílí vypracovali další tutovku. Další skvěle načasovaná přihrávka Jana Husáka za obranu kolem Havlíčka nabídla možnost brankové příležitosti pro Doláka. Ten šel sám na Kopřivu, ale luženský brankář předvedl další skvělý zákrok a svůj tým podržel! V závěru poločasu pálil z velkého úhlu na zadní tyč Dolák, ale jeho pokus prolétl malým vápnem do zámezí a oba celky se mohly za nerozhodného stavu přesunout do kabin.

 

Výstavní gól kanonýra Pokorného a nástup žolíka Beneše

 

Druhá polovina začala zajímavým obstřelem J. Vejvody, ale jeho pokus z mírného úhlu letěl těsně nad. V 56. minutě byla k vidění fotbalová paráda! Povedený centr Havlíčka mířil přesně do míst, kde stál R. Pokorný. Luženský kanonýr flákl z voleje do centrovaného míče a jeho dělovka se odrazila od tyče do branky - 1:2. O tři minuty později mohl na svůj výstavní gól luženský kapitán navázat, ale po úniku J. Vejvody promarnil ideální moment k zakončení a veškeré nebezpečí zažehnal navrátivší se tatranský bek.

 

Finálovému zápasu odpovídal výkon obou mužstev a další šance na sebe nenechaly dlouho čekat. J. Špička se objevil ze strany vápna v dobré pozici, ale mířil pouze do připraveného A. Beneše. Na druhé straně mohl podklouznutí Chrástka využít čerstvý Špimr, ale míč se mu zasekl pod nohami a samostatný nájezd na Kopřivu se nekonal. Hra se přesunula do tatranské šestnáctky a v podobné situaci se objevil R. Pokorný, ale tomu chyběl pro změnu krok. Další velkou šanci měl po rohovém kopu na hlavě J. Vejvoda, ale jeho zakončení postrádalo razanci.

 

S přibývajícím časem byly k vidění ostřejší zákroky a sudí Orel musel tasit druhou žlutou kartu. Tatran se hnal za vyrovnáním a v následující pasáži měl o něco více ze hry. Roušavý to zkoušel nebezpečnou křížnou střelou, které ale pár centimetrů chybělo. Lužná byla velmi blízko dost možná rozhodující brance! F. Laki váhal s rozehrávkou, J. Vejvoda ho obral o míč, ale ve stoprocentní šanci pálil nad! Tohle Spartu hodně mrzelo, protože místo gólu přišel trest.

 

Běžela 76. minuta, další chytrá přihrávka Jana Husáka za obranu do náběhu na Doláka. Ten si píchl míč kolem vyběhnuvšího Kopřivy, jeho přízemní centr si našel v souboji s bránícím hráčem žolík J. Beneš a bylo vyrovnáno - 2:2. Tatranský hráč byl na hřišti pár minut a trenérovi se rychle odvděčil. Při své gólové oslavě nezapomněl na luženské fanoušky, které svým oslavným gestem ve stylu "nejste slyšet" asi moc nepotěšil...

 

Tatran měl v závěru zápasu i další zajímavé možnosti, ale své akce nedokázal dotáhnout. Pár minut před koncem to zkoušel z nadějné pozice na druhé straně dvakrát čerstvý O. Pavlíček, ale A. Beneš byl při prvním pokusu luženského hráče na svém místě připravený a v druhém případě zasahovat vůbec nemusel. Tříminutové nastavení nic nepřineslo, a tak o vítězi musely rozhodnout pokutové kopy.

 

Kopřiva vychytal Doláka a sám v 8. sérii rozhodl

 

Jako první si postavil míč na penaltový puntík kapitán Tatranu A. Beneš. Míč orazítkoval jednu tyč, poté druhou tyč a od té už putoval za brankovou čáru. Za Lužnou šel jako první R. Pokorný a ten se přízemní střelou nedaleko středu branky také nemýlil. Druhou sérii začal Dolák, ale jeho špatně zahranou penaltu Kopřiva přečetl a zneškodnil! Lužná mohla jít do trháku, ale A. Beneš vyškrábl polovysokou střelu Havlíčka k tyči a podržel svůj tým! Po druhé sérii tak byl stav nerozhodný.

 

Dalším hráčem v pořadí byl Jan Husák, který uklidil zkušeně míč ze svého pohledu k levé tyči. Do stejného místa mířil i J. Staněk a byl také úspěšný. Hájek navázal na třetí sérii a byl dalším hráčem, který mířil přesně do podobného místa a to samé se dá říci o proměněné penaltě O. Pavlíčka. Pátou sérii otevřel J. Beneš odvážnou, ale přesnou střelou pod břevno. Pod tlak dostal Mezeie, který ale zkušeně zvolil střed branky a vyšlo mu to! Po pěti sériích neměl rozstřel vítěze a pokračovalo se dál.

 

Proti Jakubu Husákovi zůstal Kopřiva stát, ale tatranský bek mířil přesně k tyči. Mladík M. Pokorný šel od středového kruhu zahrávat možná svou zatím nejdůležitější penaltu v kariéře. Nával tlaku ale ustál, a i když jeho zakončení scházela razance, tak vše vynahradil přesností a míč poslal přesně do horního růžku.

 

Vondruška poslal na začátku sedmé série Kopřivu na druhou stranu a znovu dostal Lužnou pod tlak. J. Špička ale nezklamal, stejně jako Vondruška poslal brankáře na druhou stranu a loterie šla do osmé série. Psychika hrála velkou roli a těžko říct, zda se našel někdo, komu se na penaltu chtělo. Někdo jít ale musel. Za Tatran to byl F. Laki, který branku přestřelil a Sparta byla penaltu od vysněné trofeje! Tíhu okamžiku na sebe vzal brankář Kopřiva, který poslal míč přesně za háčky a luženské oslavy mohly vypuknout - 2:3 po pen.

 

Ohlasy k utkání

 

Slovy spokojenosti a chvály nejen k finálovému zápasu nešetřil luženský předseda Adam Špička. „Na finále jsme se snažili připravit jak po herní, tak po psychické stránce. Věděli jsme, že nás přijde podpořit hodně fanoušků a že nás čeká soupeř, který má v kádru zkušené a šikovné fotbalisty. Samotné utkání se muselo líbit, přelévalo se ze strany na stranu ve svižném tempu. Nám se povedlo jít do vedení, ale soupeři se povedlo rychle vyrovnat. O poločas jsme si řekli, že musíme být více agresivní a nenechávat soupeři žádný prostor. Do druhé půle jsme na soupeře zatlačili a pramenila z toho krásná branka Radka Pokorného. Po ni jsme měli ještě dvě - tři tutové šance, ve kterých jsme mohli rozhodnout, ale jak to tak bývá, přišel trest v podobě vyrovnání. Ke konci zápasu přišly ještě nějaké šance na obou stranách, ale gól už nepadl, a tak se šlo do penaltové loterie. Pokud budu mluvit za sebe, naposledy jsem byl takhle nervózní před maturitou, vůbec se mnou nebyla řeč. Přál jsem si, aby to kluci vyhráli a mě štvalo o to víc, že jim nemůžu pomoct na hřišti. Při penaltách jsem klukům věřil a když Patrik Kopřiva proměnil rozhodující penaltu, propukla obrovská euforie. Kluci zaslouží obrovskou poklonu a dík za to, co na jaře předvádí. Pepa Andrlík je frajer. Velké poděkování patří našim fanouškům za neuvěřitelnou atmosféru, za kterou by se nemusel stydět nikdo ani ve druhé lize. Přijela nás podpořit spousta lidí z obce a hrozně moc našich mládežníků. Bylo krásné vidět, jak všichni drží při sobě. Někdo by si mohl říct, že je to jen okresní pohár, ale osobně pro mě nejde jen o to, že se vyhrálo, ale o celé fungování kolem klubu od hráčů, trenérů, fanoušků a všech ostatních, co pro náš klub něco dělají. Dále bych chtěl poděkovat OFS za skvělou organizaci a soupeři za výborný a férový zápas. Speciální poděkování patří také našemu PR manažerovi Kubovi Tvrzovi, jak skvěle vede naše sociální sítě, ať už při poháru samotném, nebo obecně,“ nezapomněl na nikoho ze svých klubových parťáků luženský boss.

 

Spartu hnali za vítězstvím skvělí a početní fanoušci, kteří vytvořili domácí atmosféru. To si dobře uvědomuje záložník Robert Grill, který ocenil luženský kotel hned na začátku svého hodnocení. V první řadě bych chtěl poděkovat našim fanouškům. To, co předváděli během celého utkání a jak nás hnali dopředu, to bylo něco neskutečného. Za takovou podporu by se nestyděly ani některé ligové týmy, takže obrovské díky! První poločas to byl vyrovnaný boj s několika šancemi na obou stranách a stav 1:1 tak nějak odpovídal realitě. V 56. minutě se nám při výbuchu našeho kotle podařilo jít do vedení. Následně jsme měli několik šancí dát další góly a zápas definitivně rozhodnout, což by bylo za druhý poločas určitě zaslouženě. To se bohužel nestalo a přišel trest - Tatran vyrovnal. Penalty už byly velké drama a loterie. Všichni zúčastnění ukázali pevné nervy a nám se podařilo v 8. sérii urvat vítězství! Následně vypukla obrovská radost, na trofej jsme čekali od vítězství v Okresním přeboru z roku 2017 a jsme rádi, že se nám to povedlo dotáhnout před tolika skvělými fanoušky, připomněl několik let starý úspěch luženský fotbalista.

 

Skvělou atmosféru a vůbec celkovou úroveň pohárového finále ocenil z řad poražených Jan Beneš„Utkání bylo ze začátku celkem opatrné. Poté se Lužná dostala do vedení po standardní situaci, kdy jsme nechali naší nezodpovědností volného hráče, který se dokázal prosadit. Poté jsme ale začali více kombinovat a začali hrát fotbal, z čehož pramenila naše vyrovnávací branka Doláka, kterého nádhernou přihrávkou našel Husák. V další fázi prvního poločasu jsme byli lepším týmem a mohli jsme se dostat do vedení, což se ale nestalo. Do druhého poločasu vstoupila lépe Lužná, která se po hezké trefě Radka Pokorného dostala do vedení. V dalším průběhu si vytvořila několik šancí, které ale nedokázala proměnit. Nám se potom povedlo vyrovnat. Zbytek zápasu se hrál otevřený fotbal, kdy obě mužstva mohla rozhodnout. V penaltovém rozstřelu jsme dvakrát neproměnili, hráči Lužné jen jednou, a proto pohár pro tento rok patří jim. Gratulace do Lužné k vítězství a ke skvělé atmosféře, která byla v průběhu celého utkání. Myslím si, že utkání po celkové stránce bylo reklamou na okresní fotbal, řekl závěrem tatranský žolík, který poslal zápas do penalt.

 

Gratulaci do Lužné poslal také Jan Husák.Před vynikající návštěvou se hrála podle mého názoru reklama na okresní fotbal. Oba týmy ze sebe vyždímaly doslova všechny síly. Každý chvilku tahal pilku. Hrálo se nahoru dolů. Po základní době zasloužená remíza a v penaltách měli pevnější nervy Luženští. Nechyběly osobní souboje, nasazení, emoce, pohledné akce a nakonec i penaltový rozstřel. Utkání skvěle odřídil sudí Orel, který nastavil jasný metr odpovídající finále a držel ho po celé utkání. Rád bych pogratuloval soupeři a jeho skvělým fanouškům, kteří vytvořili vynikající atmosféru, řekl závěrem tatranský hráč, který měl prsty v obou gólech svého týmu.

 

Tatran tak musel přijmout porážku, která se vzhledem k průběhu zápasu kousala velmi těžce. Lužná byla odměněna za svou skvělou jarní jízdu bez porážky pod vedením nového trenéra Josefa Andrlíka. Své úspěšné tažení zakončila výhrou ve finále okresního poháru, kterou mohla oslavit spolu se svými skvělými fanoušky! Do Lužné posíláme gratulaci a můžeme jen doufat, že i další, nejen finálová utkání, nabídnou podobnou kvalitu a fotbalovou podívanou, jako nabídl tento zápas.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou