ROZHOVOR s Lukášem Karáskem: Říkal jsem si, že to může být nějaký úraz z fotbalu

0

Začátek souteže se blíží a my jsme si pro Vás připravili poslední předsezónní rozhovor. Tentokrát se však jedná o hráče FC Sparta Brno Lukáše Karáska, který se tváří v tvář postavil rakovině. Svůj nejtěžší zápas vyhrál!

Lukáš je rodák z Třebíče na Vysočině. Popsal nám svůj příběh, kdy se mu ze dne na den otočil život vzhůru nohama. Kari, jak se vytáhlému stoperovi přezdívá se o nemoci nebojí mluvit, naopak by jí rád dostal do povědomí co nejvíce lidem, jak důležitá je prevence. 

A teď už jeho příběh:

Rakovina varlete se mi dostala do povědomí díky Petru Koukalovi, v Ostravě na studiích, ten tam měl přednášku o svém životě (badmintonista, zúčastnil se OH, porazil rakovinu varlete a v té době byl s Gabrielou Koukalovou) ... nečekal jsem, že mi jeho přednáška takhle ovlivní život ... jednoho dne jsem si našel na varleti divnou ztvrdlou "bulku" a člověk už na omak poznal, že tam nepatří. Říkal jsem si, že to může být nějaký úraz z fotbalu, nebo z kola. Měsíc jsem to tam nechal být, po měsíci tam "výrustek" byl pořád, tak jsem se v souvislosti s Koukalem raději objednal k urologovi - pro jistotu ... Čekačka byla něco kolem dalšího měsíce. Na prohlídce se to urologovi nějak nezdálo, a raději mi napsal žádanku na Masarykův onkologický ústav se slovy "na nic bych nečekal a šel tam hned zítra", což mě zneklidnilo, ale pořád jsem si nic nepřipouštěl, ještě jsem si z toho dělal srandu ... ta mě přešla další den... Na MOÚ jsem došel okolo 8 hodiny ráno a na řadu šel kolem 9-té ... no a pak to byl celkem fofr, urolog "bouli" zkoumal nezdravě dlouho, přivolal si kolegu a zakončil to slovy "vypadá to na nádůrek" ... po vyšetření jsem měl jít normálně do práce, čekali mě schůzky, odpoledne fotbalový trénink, kde vrcholila letní příprava, den předtím se dokončil přestup do Sparty Brno a v pátek jsem měl jet do školy v Ostravě na zkoušku... nic z toho se nestalo a tam se člověku otočí život, jak se říká o 180°. Proběhla spousta předoperačních vyšetření a ve 14:00, ještě ten den jsem šel na operaci. Po operaci jsem byl hospitalizován a prošel nespočet vyšetření a pořád čekal na zprávu/výsledek histologického vyšetření.  Ta nakonec dopadla dobře, díky tomu, že se nádor podařilo podchytit zavčas, nestačil metastázovat (rozlézt) nikam dál. Bylo mi doporučeno podstoupit zajišťovací (preventivní) chemoterapie, která mi dala slušně zabrat... klobouk dolů před lidmi, kteří podstupují celý cyklus, je to fakt hnus. Postupně jsem se s tím začal vyrovnávat a zjišťovat, že v tom nejsem sám, jen za minulý rok měli podobný problém fotbalisté Sebastian Haller z Dortmundu, nebo Matěj Šín z Baníku Ostrava, z hokeje pak Matěj Pinkas spolu s Pavlem Novákem a to jsou jen "známější" lidé, nás "neznámých" je bohužel vícero a proto je důležité o tom takhle veřejně mluvit, aby se to dostalo do povědomí dalším lidem, že to není nemoc jenom z internetu, ale je to nemoc, která může postihnout nejen mladé sportovce na jakékoliv úrovni, ale i kohokoliv z nás.

Když člověk nemůže sportovat, vždycky si uvědomí, jak moc mu sport nebo obecně pohyb chybí. Važme si teda toho, že můžeme sportovat a odreagovat se u toho od denních povinností, neřešme tolik výsledky a to jestli jsme hráli dobře nebo špatně, protože jsou mnohem důležitější věci. Předpokládám, že článek budou číst především muži, proto na závěr všem doporučuji preventivní prohlídky, které se dají provádět v pohodlí domova a zaberou maximálně jednu minutu. Stačí si třeba při sprše zkontrolovat varlata jestli jsou v pořádku. V případě, že se vám nebude něco zdát, co nejrychleji vyhledejte odbornou pomoc. Mně prevence pravděpodobně prodloužila život.

Děkujeme Lukáši za tvůj příběh a za celou redakci fotbalunas přeji hlavně zdraví.


Symbolicky nám právě Lukáš Karásek ve čtvrtek 16.3. prozradí svůj EXPERT TIP pro první zápasy po zimní odmlce Jihomoravského krajského přeboru.

Autor: Petr Florián


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou