Rozhodčích je dostatek, ale k ideálu to má daleko

0

Uvidíme v nižších soutěžích nastavení jako na posledním mistrovství světa? Kolik rozhodčích máme ve středočeských soutěžích? Jak se rozhodčí připravují na start jarní části? Na otázky odpověděl rozhodčí a člen komise rozhodčích pro středočeský kraj David Zoufalý.

Davide, jsi členem komise rozhodčích pro středočeský kraj. Je rozhodčích ve středočeském kraji dostatek? Rozhodčích ve středočeském kraji je rádoby dostatek, v současné době jich je asi 105, což nám umožňuje obsazovat všechny mužská utkání třemi rozhodčími, nicméně k za mě ideálnímu počtu 150 rozhodčích to je na míle vzdálený stav. Bohužel nás to nutí přetěžovat naše rozhodčí, kteří mají průměrně tři utkání za víkend a v každé „půl sezoně“ tak logicky zaznamenáváme několik svalových zranění, především u zkušenějších kolegů. Lze tedy říci, že s vypětím všech sil to zvládáme, ale k ideálu to má daleko. 


Jak se rozhodčí na krajské úrovni připravují na start jarní části sezóny? Přípravu na jarní i podzimní část sezóny lze rozdělit na individuální a společnou. V té individuální se může rozhodčí připravovat po fyzické stránce (zlepšování kondice), řízením přátelských utkání a mimo jiné zlepšováním se ve znalostech pravidel a ostatních fotbalových norem. V té společné pak absolvují rozhodčí pravidelné semináře, před jarní částí sezóny jsme ho pořádali v Královicích u Slaného. Vždy se ho účastní jak delegáti SKFS, kteří byli v pátek, tak všichni rozhodčí z naší listiny, které pravidelně rozdělujeme do obou víkendových dnů. Na tomto semináři byli všichni seznámeni s aktuálními změnami pravidel fotbalu, byly s nimi rozebrány nejzajímavější situace z našich soutěží a jako vždy nechyběly ani vstupy ostatních komisí (STK, DK, sekretář SKFS). Zpestřením pak byla přednáška předsedy KR FAČR Radka Příhody, který přijal naše pozvání a s rozhodčími diskutoval a rozebíral situace z profesionálních soutěží. 


Podle čeho vybíráte rozhodčí, kteří budou posunuti z okresních soutěží do těch krajských? Při postupu rozhodčích do krajských soutěží je klíčová komunikace mezi krajskou a okresní komisí rozhodčích, kdy okresní komise doporučují jednotlivé rozhodčí, my pak rozhodčí pozveme na naše semináře, kde buď splní požadavky a postoupí do krajské úrovně nebo ne. V tom případě je dále monitorujeme, a když vidíme progres, tak si je od okresní komise v dalším období sami vyžádáme.

 

Najdeme ve středočeských soutěžích rozhodčí, o kterých by se dalo říct, že prokazují kvalitu a je otázka času, kdy se posunou výše? Samozřejmě máme mnoho talentovaných rozhodčích, kteří pokud budou na sobě pracovat, tak je pravděpodobné, že v budoucnu „přerostou“ úroveň našich soutěží a budou řídit utkání ŘKČ nebo i profesionálních soutěží. Vytvořili jsme projekt Elite Ref Academy, kde intenzivně pracujeme s mladými talentovanými rozhodčími, kteří tento potenciál mají, pak je jen na nich, jak intenzivně na sobě budou pracovat a kolik tomu obětují, protože dveře mají všichni otevřené. My budeme jenom rádi, když z nich vyrostou další Radinové, Krejsové, Vokounové, Hockové…

 

Na nedávném mistrovství světa jsme mohli vidět "novinku" v nastavovaném čase. Budeme taková nastavení vídat i v našich nižších soutěžích? Nemyslím si, že bychom viděli tak extrémní nastavování hrací doby, jako tomu bylo na MS. FIFA a fotbal jako takový se poslední dobou zabývá a zabýval hrací dobou, která je dá se říci v každém utkání stejná a zároveň jiná, protože hrubých 2x45 minut je někdy čistých tolik a někdy tolik. Zkoušelo se zavádět čistý čas (testovalo se to na mládeži), ale zjistilo se, že to není efektivní. A jelikož jedinou možnou variantou, jak zajistit nahrazení zmeškaného času u každého utkání individuálně, je zefektivnění nastavení hrací doby v závislosti na tom, jak bylo to či ono utkání zdrženo. FIFA pak rozhodla o tom, že právě toto MS bude sloužit k otestování této novinky. Vlastně jsou stanoveny situace, ve kterých je zameškaný čas monitorován a následně nastaven, což podle mého není cesta pro výkonnostní fotbal, proto neočekávám, že by na naší úrovni někdo nastavil třeba 10 minut. Samozřejmě i my jsme řešili nastavení hrací doby, protože naši rozhodčí měli ve zvyku nenastavovat vůbec, což prostě nejde, takže v průběhu loňské sezony obdrželi i oni manuál, které situace musí nastavit (střídání, odchod vyloučených hráčů atd…). 

 

Dala by se najít jedna věc, kterou dělají hráči a vadí všem nebo alespoň většině rozhodčích? Mně nejvíce asi vadí simulování a přihrávání situací, setkáváme se s tím velmi často a zhoršuje nám to práci. 


Chtěl by jsi na závěr něco vzkázat rozhodčím, fanouškům nebo hráčům? Rád bych všem popřál hlavně pevné zdraví, protože to je nejdůležitější. A samozřejmě ať je fotbal baví a užívají si čas na něm strávený, protože v době „covidové“ si člověk uvědomil, že ani fotbal není samozřejmostí, tak si ho važme a mějme z něj radost.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou