Osmifinalista mistrovství světa do Sparty, Letenští ulovili reprezentanta Austrálie

0

Sparta začala posilovat na jarní část sezóny už před několika dny, když představila Fina Kaana Kairinena, Albánce Laciho Qazima a Srba Dimitrije Kamenoviće. Tím ale posilování nekončí. Brian Priske si ve španělské La Lize vyhlédl posilu do ofenzivních řad. Do Sparty příchazí na půlroční hostování s opcí 27letý záložník Awer Mabil z Cádizu.

„Awer je ofenzivní křídlo, pracovitý hráč, který umí přejít přes protihráče v souboji jeden na jednoho. Má zkušenosti z mezinárodních zápasů, které odehrál jak v dresu národního týmu Austrálie, tak v UEFA soutěžích. Je to týmový hráč s vítěznou mentalitou. Výhodou je, že ho trenér dobře zná ze společného působení v Midtjyllandu,“ řekl pro sparťanský web Tomáš Rosický.

 

Awer Mabil se narodil v Keni, ve městě Kakuma. V tomto městě je i uprchlický tábor, ve kterém do svých deseti let žil, než se přestěhovali do australského Adelaide. V 16 letech přestoupil do prvoligového Adelaide United a v sezóně 12/13 si na začátku kalendářního roku 2013 připsal ve věku 17 let, 3 měsíců a 27 dní první ligový start za A tým. Po 3 sezonách, 50 soutěžních zápasech a devíti gólech se přesunul do Evropy, konkrétně do Midtjyllandu.

 

V první sezóně ale zasáhl pouze do 6 ligových a 2 pohárových zápasů, a když se ani v jednom zápase neobjevil v základní sestavě, vydal se na hostování Esbjergu.

Tam se mu dařilo o poznání lépe. Ve 29 ligových zápasech nasázel 4 góly a přidal 6 asistencí. Ani to ale trenéry jeho mateřského týmu nepřesvědčilo a na další sezónu se upsal portugalskému týmu Paços Ferreira. Výsledkem tohoto angažmá bylo 26 ligových zápasů, 2 góly a 3 asistence.

 

Poté už si ale místo v dánském týmu dokázal vybojovat a stal se jedním z nejdůležitějších hráčů, když zaznamenal statistiku 6+10. Následující sezóny to nebylo o nic horší - 8+6. V této sezóně už ho jako hlavní trenér vedl Brian Priske.

Na začatku dalšího ročníku se sice Mabilovi a Midtjyllandu podařilo vyřadit v play-off Ligy Mistrů pražskou Slavii, čímž se dostal do základní skupiny milionářské soutěže, pro Mabila to ale nebyla vůbec povedená sezóna. Podařilo se mu sice skórovat na hřišti Ajaxu Amsterdam, v lize ale zapsal pouze 1 gól a 4 asistence.

V sezóně 20/21 nastoupil k poslednímu podzimnímu zápasu na konci října. Na jarní část sezóny tak vyměnil Dánsko za Turecko, kde hostoval v Kasimapase. Po 11 zápasech, 2 gólech a 1 asistenci, se coby volný hráč upsal v létě tohoto roku španělskému prvoligovému celku Cádiz CF.

Sezóna ale Mabilovi ani Cádizu nezačala vůbec dobře. Po úvodních 5 kolech, z nichž australský záložník zasáhl do čtyř, neměl Cádiz ani bod, a co hůř, ani vstřelený gól. Ve zbytku sezóny se pravidelně objevoval pouze na lavičce. Jen na konci října nastoupil na 10 minut do zápasu s Rayem Vallecanem. V listopadu ještě stihl se svým vypadnout s třetiligovým Realem Union z Copa del Rey, pak už ale zamířil na svetový šampionát do Kataru.

Další klubové starty bude na jaře přidávat ve Spartě.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou