Sparta hlásí změny v realizačním týmu, Nørgaarda nahradil na pozici asistenta trenéra Lars Friis

0

Sparta pustila do dánského SønderjyskE asistenta Thomase Nørgaarda. Náhrada na sebe nenechala dlouho čekat. Lars Friis byl po půlročním angažmá v Aalborgu 3 měsíce bez angažmá. Až nyní si ho jako svého nového asistenta vybral Brian Priske. Kde všude dánský kouč působil a čím může Spartě pomoct?

Dánský klub SønderjyskE, který se před dvěma lety střetl v předkole Evropské ligy s Viktorií Plzeň a následně odtamtud přestoupil do pražské Slavie dánský reprezentant a dnes už hráč Benficy Lisabon Alexander Bah, projevil zájem o asistenta trenéra pražské Sparty Thomase Nørgaarda. Sparta tuto nabídku přijala, Nørgaard se stal novým trenérem dánského SønderjyskE a průběžně 3. tým tabulky české nejvyšší soutěže se musel začít ohlížet po náhradě. Na tu fanoušci nečekali dlouho.

 

V pátek krátce po poledni oznámila Sparta příchod Larse Friise. Dánský trenér a nový asistent Briana Priskeho má za sebou zajímavou minulost. Podstatnou část své kariéry strávil v Midtjyllandu, kde chvíli spolupracoval i s Priskem. Necelé dva roky, od ledna 2016 do října 2017, pak působil v Aarhusu a jeho kvalitní práci nenechal bez povšimnutí anglický Brentford. Friis se stěhoval mezi týmy se stejným majitelem. V londýnském týmu měl na starosti rozvoj mladých talentů a chvíli zde trénoval také českého mládežnického reprezentanta Jana Žambůrka.

 

Po angažmá v Brentfordu se vrátil do Aarhusu, aby po roce a půl dostal nabídku na místo hlavního trenéra tehdy druholigového dánského týmu Viborg FF. První štace v roli hlavního kouče Friisovi vyšla na výbornou. Viborg dostal do nejvyšší soutěže a v srpnu tohoto roku sahal po základní skupině Evropské konfernční ligy. Ve 4. předkole mu stopku vystavil až West Ham. To vše už ale bez Friise, který se v březnu přesunul do Aalborgu. Tam ale z důvodu neuspokojivých výsledků vydržel pouze půl roku. Bez práce byl 3 měsíce – druhé zahraniční angažmá si vyzkouší ve Spartě.

 

„Vzniklá situace s Thomasem je příležitostí přivést do týmu nového člověka, kterého znám řadu let a s kterým jsem již dříve spolupracoval. Jsem šťastný, že Lars přijal naši nabídku přijít do Sparty. Pracovali jsme spolu čtyři a půl roku v Midtjyllandu, s Christianem byli také dlouho kolegové, takže se všichni známe více než dobře. Ve své kariéře nasbíral cenné zkušenosti jak v pozici asistenta trenéra v Dánsku nebo v Brentfordu, tak i jako hlavní trenér v dánské lize. Má nejen fotbalové znalosti, které potřebujeme, ale zároveň přináší i určitý lidský aspekt hry. Jsem přesvědčený, že do Sparty perfektně zapadne,“ vyjádřil se k obnovené spolupráci s Larsem Friisem pro sparťanský web Brian Priske.

 

„Sparta je velký klub. Když se podíváte do historie, uvědomíte si, o jak významný a skvělý klub se jedná. Jsou tu ty nejvyšší ambice a všichni tady chtějí vyhrávat, což se mi líbí. Veškeré zázemí a podmínky jsou zde opravdu na vysoké úrovni. Je tady všechno, co je potřeba k úspěchu a díky tomu se můžu plně soustředit na svůj výkon,“ sdělil své prvotní pocity z nového angažmá pro klubový web nový asistent Briana Priskeho Lars Friis.

 

Friis už byl Priskemu k dispozici při dnešním přípravném zápase s MŠK Žilina. Sparťané první poločas po dvou rychlých brankách Haraslína a gólem do šatny z kopačky Jakuba Jankta ovládli výsledkem 3:0. Ve druhém poločase se za Žilinu prosadil mladý obránce Samuel Kopásek a Sparta tak v úvodním přípravném zápase před jarní částí Fortuna ligy zvítězila 3:1.

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou