TJ Slavoj Žihle končí! Omlouvám se všem klubům a místním fanoušků, bohužel to nedávalo smysl, přiznal trenér Otcovský

0

Ve středu se ve fotbalovém prostředí Plzeňského kraje objevila informace o tom, že by klub ze Žihle měl odhlásit účast v soutěži, kterou hrál. Tedy v krajské 1.A třídě, kde se nacházel na 14.pozici z 16 celků. Obratem jsme se hned vydali za vyjádřením trenéra "A" týmu, Robertem Otcovským, který nám sdělil důvody tohoto kroku.

Vedení TJ Slavoj Žihle se po úvodních jarních debaklech, odchody hráčů a přibývající marodkou prvního mužstva, rozhodlo ukončit své působení v 1.A třídě. K podrobnostem z tohoto kroku klubu jsme vyzpovídali dosavadního trenéra prvního mužstva Roberta Otcovského:

 

"Bohužel je tato informace pravdivá. Tři opory nám v zimě skončily, což by ještě moc nevadilo, ale přibyly k tomu další absence, které se základní osou týmu dost zamávaly. Tři kluci jsou teď doma s Covidem, dva odjeli na dovolenou a dva jsou dlouhodobě zranění. To je hned deset hráčů z užšího základního kádru našeho týmu, kteří by v nadcházejících týdnech nebyli k dispozici. Bohužel to nejde kvalitně doplnit ani klukama z Béčka, jelikož ti hrají III. třídu a někteří nestíhají ani v ní."

 

Takže do blízké doby nejde počítat s uzdravením alespoň několika hráčů?

"Ta vidina, že by byli alespoň 4 hráči do dvou týdnů schopní naplno hrát tu bohužel není. A ač srdce krvácí, tak jsme se rozhodli k tomuto kroku, jelikož by se mohlo stát, že bychom ani vůbec nemuseli odjet na několik následujících zápasů."

 

Hrála zde nějakou roli i ekonomická stránka situace?

"Určitě hrála. Rozhodně vyjde lépe soutěž odhlásit, než na několik utkání vůbec nedojet. A to i s ohledem na skutečnost, že někteří hráči k nám dojíždějí větší vzdálenosti, hradí se jim cesťáky a některým tahounům týmu se dává i menší odměna za výkony. Takže je to určitě lepší z ekonomického hlediska řešit teď, než třeba v půlce jarní části. Předseda klubu o tom už uvažoval v zimě, po odchodu největších opor. Já se ho ale ještě snažil nalomit, že tu ještě dost kluků zůstalo, že to ještě zkusíme..."

 

A co jej nepřesvědčilo? První jarní výsledky? (Žihle dvakrát prohrála rozdílem osmi branek s týmy ze středu tabulky, pozn. redakce)

"Výsledky se právě odrazily také na tom, že bylo 7 lidí mimo. Mimo to co nám tam zbylo, což jsem předem netušil. Teď by se nám na víkend vrátil jeden a čekal by nás Petřín... Já také čekám na výsledky Covidu, takže by bylo dost možné, že už teď bychom to neposkládali (Otcovský pravidelně nastupuje jako hrající trenér, pozn. redakce). Ale nebylo to žádné unáhlené rozhodnutí. V podstatě jsme to řešili od zimní pauzy a situace nás nepřesvědčila."

 

Hledat posili v okolí nedávalo naději?

"Je právě problém, že co se týče okolní aglomerace Žihle a hráčů, kteří zde působili, už věkem skončili, nebo se přestěhovali jinam a v tomto koutu Plzeňského kraje je složité někoho kvalitně pro 1.A třídu najít. Už by tady bylo i více cizích, než místních. A samozřejmě i ekonomicky by to bylo více náročnější, shánět další hráče, hradit přestupny nebo hostování a kteří by třeba byli ochotni dojíždět s vidinout minimálně proplaceného cesťáku. A nedává to ani smysl, aby bylo vytvořené mužstvo, které stojí dost peněz a nemají k Žihli a tomuto regionu takový ten správný vztah."

 

Už jste se bavili o tom, jakou soutěž přihlásíte?

"Ještě jsme to neřešili, ale je fakt, že se teď můžeme rozmyslet, kam až spadneme. Jestli 1.B třída nebo okres... To bude záležet na klukách, jak se k tomu postaví a jakou budou mít chuť trénovat. To se všechno ukáže až asi začátkem léta."

 

Kam povedou vaše cesty?

"Jelikož jsem z Rakovníka, tak jsem tady měl nějakou nabídku k trénování B-týmu místního SK Rakovník, ale nad tím jsem vůbec neuvažoval. Zároveň rezerva SK také ukončila působení ve Středočeské 1.A třídě, jelikož se sloužila s místním rivalem Tatran Rakovník, aby mu pomohla udržet, nebo alespoň důstojně dohrát Divizi (o tomto jsme v minulosti informovali - odkaz ZDE). Myslel jsem, že bych někoho zkusil právě z Béčka SK přitáhnout do Žihle, ale tam to nevyšlo. Takže co bude dál ještě s předsedou budeme řešit. Jinak Béčko samozřejmě hrát bude, my se pak jen rozmyslíme, jakou soutěž pro A-tým přihlásíme. Dnešní mladá generace nemá jen fotbal, ale i jiné sporty, což samozřejmě může rozhodit jejich víkendový program na fotbal se vůbec nedostanou. S takovým přístupem to bude vypadat spíše na tu okresní úroveň."

 

Jaké jsou vaše aktuální pocity a pokud to dopadne až okresem, i vzpomínky na Žihli v krajských soutěžích?

 

"Je to takový hořký konec. Přišel jsem sem, když se tady hrál okres, vytáhli jsme to až na jednu sezónu do krajského přeboru, samozřejmě i za pomoci 4-5 cizích kluků, kdy třeba dvanáct kluků bylo místních nebo z okolí. Takže jsme si prožili nejakou svou dekádu no. Takže když jsem si to při odhlasování ukončení působení v 1.A třídě připomněl, hodně to bolelo. Ty vzpomínky na předchozí léta jsou pěkné, ale teď je to zároveň takové bolestivé. Předseda nechal závěrečné rozhodnutí na mě a s těžkým srdcem u mě musel převážit rozum a bohužel asi nebylo jiného východiska."

 

Je něco, co byste chtěl vzkázat ostatním klubům v soutěži a vašim fanouškům?

Klubům bych se chtěl hlavně omluvit, že každý z nich přijde o jeden víkendový zápas. Fanouškům se také za tým omlouvám... Mám takové své motto - nikdy se nevzdávej - ale s tímto vážně bohužel nešlo bojovat. 

 

V galerii jsme pro vás připravili zajímavé snímky z posledních sezón žihelského mančaftu v 1.A třídě.

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou