Glosa: Jste rasisti a pravda nás nezajímá

0

Málokdy byl jakýkoliv český klub ve světě tak často skloňovaný, jako je právě teď pražská Slavia. Bohužel na její adresu najdeme v zahraničí jen minimum pozitivních slov. Vše pramení z dosud neobjasněného incidentu, který obletěl celý svět a u kterého se dost možná pravdy nikdy nedopátráme.

Slavia i v letošní sezóně podává znamenité výkony a překonává sama sebe, skvělou hru předvádí i v rámci Evropské ligy. Jakožto jediný český klub se probojovala skrz skupinovou fázi. Hned v prvním play-off narazila na jednoho z nejsilnějších soupeřů, anglický Leicester City.

 

Ve dvojzápase však Brity k ničemu nepustila a probojovala se do osmifinále po výsledcích 0:0 a 2:0. V osmifinále ji čekal čerstvě korunovaný mistr skotské ligy, Rangers FC. Pro Rangers to byl již 55. mistrovský titul (nebo 1. vyberte si sami). První utkání hráli slávisté doma a všem u obrazovek ukázali vysokou herní kvalitu, se kterou si Skoti nevěděli příliš rady. Poněkud nešťastně skončilo utkání 1:1 a tým ze Skotska si vezl domů poměrně nadějný výsledek. 

 

O týden později pokračovala herní převaha Pražanů, kde hráči Rangers nestíhali fotbalově, tam se to snažili kompenzovat nevybíravými zákroky. Slavia si díky skvělému hernímu projevu připsala vítězství 2:0 a nakonec poměrně suverénně postoupila do čtvrtfinále. 

 

O postupu a herním projevu se ale v zámořských médiích bohužel nepíše, ani nemluví. A bohužel se velká pozornost nevěnuje ani hře Rangers. Patterson, který mohl a měl po půl hodině hry zamířit do kabin a nebo měl mít alespoň 4 žluté (být-li to možné), dohrál bez jediné. Goldson, stoper a kapitán Rangers, který do médií bez ostychu prohlásí, že neměl zájem hrát fotbal, ale prostě někomu ublížit. Morelos, který kdovíco pověděl Olayinkovi, když ho povalil na zem. Nebylo to určitě nic přátelského, neboť Peter měl v mžiku rudo před očima a nebýt Ondry Kúdely, který spoluhráče vší silou držel od Morelose, jsem přesvědčený, že do šaten by mířil Olayinka. Že Roofe, který si v 55. minutě vyslechl u autové čáry závěrečné instrukce od svého kouče S. Gerrarda, coby střídající hráč nastoupil na hřiště a o 6 minut později doslova prokopl čelo gólmanu Kolářovi, který může být s 11 stehy rád, že situace nedopadla mnohem, mnohem hůře. Že samotný Gerrard nic z tohoto v pozápasovém rozhovoru nezmínil a nevyslovil ba ani slabiku lítosti pro českého gólmana. Podrobněji o samotném utkání zde.

 

Jediné, o čem se mluví, je situace, které předcházela také velice diskutabilní hra Skotů, totiž když povalili na zem útočníka Kuchtu a pak do ležícího českého forwarda dvakrát napálili míč z bezprostřední blízkosti, jmenovitě Goldson a Zungu. Následoval totiž moment, kdy po krátké výměně názorů na dálku mezi Kúdelou a Kamarou přišel první jmenovaný k tomu druhému a cosi mu pošeptal do ucha. Strhlo se šílenství, poněvadž Kamara se okamžitě obrátil na sudího a začal křičet "Racism, racism". 

 

No, tohle všechno se stalo již před pěti dny a na všech sociálních účtech Slavie a jejich hráčů neustále vidíme příspěvky fanoušků Rangers, nazývající klub rasisty, či v případě Ondřeje Koláře, dokonce vyjadřující lítost, že český gólman odporný zákrok Roofa přežil.

 

Olej do ohně přililo 11 bezmozků, kteří zveřejnili fotku, na které stojí pod rouškou noci zahalení na tréninkovém hřiště Slavie a před sebou mají roztažený banner, na kterém stojí "Kamara, just a n***r". Bez hvězdiček. Tuto ohavnost vedení Slavie a vůbec všichni rozumní lidé hned a rezolutně odmítli, Jaroslav Tvrdík ihned požádal policii o vyšetřovaní a zjištění viníků. Málo platné, fotka už byla na britských ostrovech a v kotli bylo úspěšně přitopeno. Dnes řešila skotská policie anonymní video z aplikace Snapchat, na kterém je Morelos a v poli na text je pouze emoji opice. V kotli přitopeno, oheň na střeše. Nebudeme si nalhávat, takovéto "fanoušky" má naprosto každý, alespoň trochu velký klub, kterým Slavia určitě je. Nic to nemění na tom, že image klubu je velice a na dlouho pošpiněna.

 

Musel Kúdela jít za Kamarou, zakrýt si ústa, a něco na jeho adresu pronést? Neumím si představit scénář, ve kterém ano. Neumím si představit situaci, kdy za stavu 2:0, v psychické i herní převaze, musí bezpodmínečně jít za Kamarou a... zbytek znáte. Slávisté byli frustrovaní, Skotové je celý zápas okopávali daleko předaleko za hranou pravidel a i na skotský styl fotbalu hráli jako ti největší řezníci z naší 3. třídy. I přesto tomu ale prostě nerozumím. Budu rád, když se se mnou podělíte i o svůj názor.

 

Čím bych chtěl celou glosu zakončit, je poukázat na rozdíl, který vychází jen a pouze z mé hlavy a žádným průzkumem, či odbornou analýzou, ho podložený nemám, mezi námi a Skoty. Ještě před tím bych však rád podotknul, že já osobně si netroufnu (a nechci) ani tipnout, jestli Kúdela cokoliv rasistického vůči Kamarovi pronesl, či ne. Pokud ano, jsem pro jeho okamžité vyloučení z klubu, obří pokutu a klidně několikaroční zákaz činnosti. Protože by Slavii poškodil reputaci způsobem, který by byl dost možná nezvratný.

 

Je to však "pokud", a domnívám se, že právě v tom tkví onen rozdíl. Nemohu se zbavit dojmu, že odehrát se situace opačně, bylo by vše jinak. Řekněme, hypoteticky, že bek Patterson řekne něco slávistickému mladíkovi Simovi. Nemám nejmenších pochyb, že ze skotského tábora by se horem dolem tlumočilo, že Patterson rozhodně nic rasistického nepronesl a celá aféra je naprosto vyfabrikovaná. Věřím ale, že náš přístup by byl "Ok, dle mě tam Patterson pronesl něco rasistického, ale počkám si, co poví výsledek šetření. Určitě bych nerad naprosto pošpinil jméno a uvrhnul toho kluka do tak příšerné a hrozné situace, ze které si dost pravděpodobně ponese následky celý život."

 

 

Na včerejší "Mezinárodní den pro odstranění rasové diskriminace" vydala Slavia video odsuzující rasismus.

Na Twitteru se objevilo video s náhledem na celý incident, které působí lehce konspiračně, poukazuje však i na pár zajímavých faktů.

 

 David Křížek


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou