Co bude s odloženými zápasy? Dohraje se vůbec soutěžní ročník 2019/2020?

0

S vyhlášením nouzového stavu souvisí také odložení všech fotbalových soutěží. Vyvstává mnoho otázek, které tato mimořádná situace přinesla.

Dohrání soutěží

Asi nejzásadnější otázka, na kterou přinese odpověď až čas. V současné době nikdo nedokáže odhadnout, jak dlouho může nouzový režim trvat. Vezměme tu variantu, že by trval opravdu 30 dní. Jednalo by se tak o odložená čtyři kola, která by se musela odehrát v náhradních termínech. Čtyři víkendy však po konci většiny soutěží zasahují do období letních prázdnin. Je možné, že by se nějaké kolo vložilo do pracovního týdnu, což by znamenalo, že většina hráčů půjde po práci hrát soutěžní zápas. Někteří by nejspíše kvůli zaměstnání i chyběli. Dali by se využít dva květnové státní svátky, které vycházejí na pátek a mužstva by odehrála za prodloužený víkend dvě utkání (pátek, neděle)

Poté je zde možnost, že bude nouzový stav prodloužen. V tom případě už nepřichází v úvahu jiná varianta, než zrušení zbytku sezóny.

 

Jak by se postupovalo po zrušení sezóny?

Zrušení jarní části by také přineslo několik nešťastných situací. Jak by se řešily postupy a sestupy mezi soutěžemi? Variantou je zachování tabulky po odehraném podzimu. Jinou možností je, že by se tuto sezónu nepostupovalo ani nesestupovalo. Ani jedna z těchto variant nepotěší všechna mužstva. Při první ze zmiňovaných variant budou nespokojena mužstva, která jsou na sestupujících pozicích, protože by mohla na jaře pád do nižší soutěže odvrátit. Při variantě druhé zase budou nespokojené týmy, které si dělaly zálusk na postup do vyšší soutěže. Řešením by teoreticky mohlo být například sehrání baráže, kdy by postupující z nižší soutěže a sestupující z vyšší soutěže sehráli vzájemný zápas o místo ve vyšší soutěži.

 

Asi žádné řešení, z těch, která se nabízejí není úplně šťastné. Záleží především na řídících orgánech soutěží. Jaké menší zlo bude nakonec zvoleno?


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou