Zlomil Lafatovi nohu. Teď si vyslechl trest - rok si nezahraje fotbal!

1

Obránce Hluboké nad Vltavou Karel Jonáš na polovině hřiště tvrdě fauloval unikajícího Davida Lafatu. Ten skončil se zlomenou nohou. Rozhodčí neudělil za zákrok ani žlutou kartu. Teď ale disciplinárka Jihočeského krajského fotbalového svazu vynesla svůj verdikt. A trest pro faulujícího je skutečně velký - hráč nemůže nastoupit do zápasu po dobu jednoho roku.

"Surová hra - kopnutí soupeře ze strany v nepřerušené hře v souboji použití nepřiměřené síly" - tak zní zdůvodnění dvanáctiměsíční stopky pro Karla Jonáše ve zprávě disciplinární komise. Rok bez fotbalu...

 

Co se vlastně v zápase Hluboké s Olešníkem stalo? David Lafata postupoval v 11. minutě dopředu s míčem, Jonáš se rozhodl jít na středovém kruhu do skluzu. Na míč nedosáhl, z nešikovného zákroku byl rázem tvrdý faul, protože váhu Jonášova těla odnesla Lafatova stojná noha. Rozhodčí Jiří Reisner za zákrok neudělil nesmyslně ani žlutou kartu. Na druhou stranu, nejednalo se o úmyslný zákrok, fauly, a bohužel s nemilými následky, s sebou fotbal prostě přináší. Nad ročním trestem pro Jonáše tak asi bude mnoho lidí podiveně krčit obočím. Takové tresty dosud byly udělovány tak za tělesné napadení soupeře či rozhodčího nebo brutální úmyslné zákroky. Nyní bude fotbalista stát rok za zbytečný faul na středu hřiště, kterých je ale v zápasech každý víkend vícero, ovšem (naštěstí) ne vždy skončí s takovými následky. A nabízí se i otázka, zda roli ve výši trestu nehrála i osoba faulovaného. A netrestala komise právě spíše následky faulu?

 

Olešník po zmíněném zápase podal prostřednictvím svého jednatele ke svazu podnět k prošetření zákroku, který označil za brutální, likvidační a nesmyslný. "Ostrý faul v podstatě ve středovém kruhu. Zajel do mne. Nic takového jsem v tomto prostoru nečekal, u soupeřovy branky si dávám pozor. Faul to byl, ty se ve fotbale stávají, ale zákrok nesmyslně ostrý. Určitě mi ale nechtěl zlomit nohu," hodnotil David Lafata Jonášův zákrok v rozhovoru pro sport.cz.

"Ten zákrok se probírá po celém kraji, byl zbytečný a zároveň nešťastný, ještě k tomu na legendu českého fotbalu. Ale útoky na adresu Karla Jonáše jsou zbytečné, zrovna tenhle kluk si to nezaslouží," vyjádřil se zase Lafatův spoluhráč Lukáš Dudek.

 

Co si o ročním trestu myslíte vy? Je přiměřený, vysoký, nebo byste faul trestali ještě více?

 

ČTĚTE TAKÉ:

David Lafata v bolestech. Soupeř mu v krajském přeboru skluzem zlomil nohu

Zákrok na Lafatu byl tvrdý, ale útoky na faulujícího v diskuzích jsou zbytečné, říká spoluhráč hvězdy Dudek


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.
12. 6. 2019 08:38
Jasně, pokrytci!!! Jedná se o Lafatu, nyní neútočím na jeho osobu, ale komise udělí trest, jak za napadení rozhočího s inzultací. Je vidět, že fotbalové orgány jsou špatné od shora dolů. Pánové v komisi chyťte se za nos a začněte přemýšlet. Dali byste dodatečný trest, kdyby se jednalo o "Frantu Skočdopole"? Takovej trest nebyl udělen ani v 1. lize. Jinak táhněte do zádele (používám tento výraz, protože nevím, zda by mi to, co chci napsat, automaticky nesmazal systém). Sportu zdar a fotbalu zvlášť.

Ostatní čtou