VYJÁDŘENÍ FC VSETÍN , z.s. ke kontumaci utkání 2. kola v Ústí

0

V druhém kole v utkání domácího TJ Sokol Ústí a FC Vsetín došlo k politováníhodné situaci a zápas disciplinární komise kontumovala ve prospěch domácího týmu. A důvod? Níže si přečtěte vyjadření postiženého klubu FC Vsetín.

Dovolte nám na základě doporučení Disciplinární komise ze dne 16.8.2017 vyjádřit 
se k našemu prohřešku proti pravidlům.
 


Disciplinární komise 16.8.217 řešila přestupek našeho vedoucího družstva Radka Fojtů u mladšího dorostu, kdy v emotivním závěru zápasu, vulgárně urazil rozhodčího. 
Připomínám jen, že se tak stalo po brutálním zákroku na našeho brankaře (který zůstal nepotrestán) v pokutovém území. Hráče následně odvezla sanitka a hráč pak zůstal tři další dny v nemocnici a má zatím na měsíc zakázaný sport, kvůli pohmožděným vnitřním orgánům a do dnes špatným krevním testům. Do dnes se k fotbalu nevrátil. 
Nicméně, nechceme tím ospravedlňovat slovník vedoucího družstva. Ten je neomluvitelný a jak peněžitý trest, tak zákaz činnosti přijal poté, co se Radek Fojtů na disciplinární komisi omluvil za své chování. Další trest dostal i v rámci klubu a pevně věříme, že to bylo naposledy, co mu takovýmto naprosto nevhodným způsobem ujely nervy. 

Avšak Radek Fojtů je i mladý nadějný hráč A-týmu mužů FC Vsetín. Mladým odchovancům chceme dávat šanci a příležitost a proto Radek Fojtů nastoupil na posledních pár minut v zápase v Ústí i Hranic za náš A-tým. Den po svém prohřešku při utkání mladších dorostu. Zápas nijak neovlivnil a už vůbec nerozhodl. Nastoupit vůbec nemusel, protože trenér měl na střídačce dalších několik hráčů.
Problém je v tom, že jsme v ani nejmenším netušili , že to může být problém, že by se prohřešek z mládežnických kategorií mohl přenést i do zápasu mužů a mohou být vlastně potrestáni všichni hráči A-týmu, kteří se vůbec ničeho nedopustili. 

Podivení nad tím jsme zůstali hlavně z dalších dvou důvodů , jež popíši následně. Ty nás uvedly v omyl a které žádáme, aby byly brány v potaz jako polehčující okolnosti v náš prospěch: 

V minulé sezoně jsme totiž řešili dva velmi podobné případy.
První případ :

Hráč FC Vsetín Mojmír Jaroš je také trenér jeho domácí Francovy Lhoty. Minulý rok byl vykázán z lavičky (také slovní přestřelka se sudím) Francovy Lhoty. Ihned po zápase jsme řešili přímo s předsedou OFS, zda může M.Jaroš nastoupit za muže FC Vsetín, když v nižší soutěži jako trenér byl vykázán z lavičky. Odpověď byla , že může , proč by nemohl? Mojmír Jaroš hrál. A nic se nestalo. Bez závad. Následně pak dostal trest za svůj výstupek ve své Francově Lhotě. 

Druhý případ:
Ještě důkaznější případ, že jsme nemohli mít nejmenší tušení , že Radek Fojtů nemůže nastoupit 12.8.217 v utkání v Ustí u Hranic je z 1.10. 2016. Radek Fojtů byl uvedený v zápise jako vedoucí týmu starších žáků. V utkání starších žáků FC Vsetín na Baťově v sobotu 1.10.2016. Bohužel se po sporných momentech dopustil tehdy své první prostořekosti na lavičce, za kterou byl právem vykázán a následně v týdnu mu udělila Disciplinární komise trest 3000,- korun, kterou zaplatil. Avšak opět ujištění ihned po utkání starších žáků , že to nemá vliv na jeho start v mužích, Radek Fojtů figuruje v zápise mužů FC Vsetín ještě ten den: 1.10.2016 v utkání krajského přeboru mužů proti Rožnovu pod Radhoštěm. Bez jakýchkoliv následných problémů či sankcí.

V obou případech dostali hráči v minulé sezoně tresty za prohřešky svých katerogiích, ve kterých se dopustili nesportovního chování, ale mohli nastoupit bez problémů k zápasu mužů FC Vsetín, v jiných soutěžích. 

Proto nás nikoho ani ve snu nenapadlo, že najednou , ve třetím takovém případě bude problém a start takového hříšníka, který je potrestán za prohřešky v jiné kategorii, bude brán jako neoprávněný start v zápase mužů. 

Těmito zmíněnými případy jsme byli uvedeni v omyl. Kdybychom tušili byť jen náznak pochybností , tak pochopitelně hráč Radek Fojtů k zápasů vůbec nejel. 
Trenér Miroslav Mičega ani vedoucí družstva Tomáš Doležal technicky ani nemohou tušit, že jakýkoliv hráč se čistě teoreticky před zápasem dopustí nějakého prohřešku v jiných kategoriích (soutěžích), protože hráče  systém pustí bez problému do zápisu! Proto bez obav napsali Radka Fojtů do sestavy a následně mu dal trenér Mičega příležitost v zápase na pár minut....  Z čehož byl následně trenér velmi smutný, stejně jako celý A-tým mužů , kterému  hrozí potrestání,  byť se ničeho nedopustili. 

Proto žádáme o shovívavost v tomto našem prohřešku proti pravidlům. O netrestání týmu mužů odebráním bodu, který si ostatní hráči vybojovali.
My jsme poučeni a budeme dále, po dlouhých debatách u nás v klubu, mnohem přísněji dohlížet nad jakoukoliv nesrovnalostí v zápisech po zápasech, se kterou si nebudeme jisti. Měli jsme pochopitelně i pohovory se všemi, aby se žádné prohřešky v žádných zápisech pokud možno vůbec neobjevovaly. 

Za výkonný výbor FC Vsetín 
Petr Říha, předseda oddílu

 

 

Tolik  z  vysvětlení  por  DK  a  STK.  Disciplinární  komise  neměla  vlastně  jinou  možnost, než  nás  potrestat  kontumací. To na jednu stranu  chápeme. A bohužel musíme  to  přijmou.  Na  druhou stranu  nám nebyl nikdo schopen  říct, proč  disciplinární  komise  postupují v jednom  ročníku  tak, v následujících  ročníku  jinak. Fotbalové  řády  se  nezměnily  mezi  sezonami, tak  proč  tak  rozdílné  verdikty?  Tato skutečnost  zůstala záhadou,  kterou nám nebyl  schopen  nikdo  vysvětlit  a  členové  disciplinární  komise  jen  krčily  rameny.  V  nás  může  vyvolávat  počit  křivdy  a  hořskoti  ale to je asi tak  všechno.  Odvolávat  do  Prahy se nebudeme.  Stálo by  to  nemalé  tisíce  a verdikt  by by s největší  pravděpodobností  bohužel stejný.  

 

Je to nemilé. Ale je začátek sezony. Chceme se  dívat  dopředu a "natrhat"  si další  body  v následujích  zápasech. Myslím, že  nás  to všechny  zdravě nahecovalo  a  jdeme  dál.

 

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou