Hlučínský Martin Hanus: Za legendu MSFL se nepovažuji

0

Martin Hanus, čtyřicetiletý útočník, který si odnesl z FC Hlučín 341 startů a 172 gólů. Začínal v sedmi letech za Bohumín. Zkušený hráč s číslem 10 na svém drese působil na jaře v divizním Hodoníně po boku Tomáše Polácha, jak na něj vzpomíná? Kam povedou Martina jeho kopačky nyní? Do Kravař, které působí v krajském přeboru.

Martin Hanus odehrál mnoho utkání za fotbalový klub Hlučín. Při středečním pohárovém kole proti Frýdku-Místku se s ním klub rozloučil jako s hráčem, který nejenže přinesl klubu spoustu gólů a zkušeností, ale rozhodl i o postupu v pohárovém zápase, a to v 93. minutě.

 

Vnímal jste utkání jako poslední v Hlučíně?

Zápas s Frýdkem byl spíš hektický a věděl jsem, že to bude poslední utkání. Samozřejmě mě mrzí, že jsem nedostal více prostoru na hřišti, ale aspoň jsem si dal poslední hlučínský gól. Spíš to nedokážu jestě překousnout, že by to mohl být poslední zápas, ještě si to moc neuvědomuju.

 

Jak vnímáte odchody z Hlučína, myslím tím zvlášť ten první, kdy jste odešel do zahraničí?

Odešel jsem hrát do zahraničí na Maltu. (Hanus vyhrál maltskou ligu, místní klub Malta Victoria Hotspurs a hlavně jeho fanoušci ho milovali, pozn. autorky). Tenkrát přišla do Hlučína Slavia a brali to tak, že tady budou hráči ze Slavie, co se nechytnou v áčku a vlastně do toho přišla nabídka z Malty, takže jsem se domluvil, že můžu odejít. Jak jsem se vracel, tak už v Hlučíně byla rozehraná soutěž, takže jsem musel čekat. Pak tady byla 2. liga za trenéra Bartla a trenér mě vzal do přípravy a znovu jsem začal působit v Hlučíně." 

 

Na který gól vzpomínáte nejraději?

Na všechny, které jsem dal. Těch gólů bylo strašně moc, které byly důležité.

 

S posledním vstřeleným gólem přišla i změna klubu, města a pozice. To, že jdete do Kravař, je proto, abyste dostal více prostoru ve hře?

To určitě není. Kravaře nebyla moje uplně první priorita, kterou jsem měl, ale tím že jsme se v Hlučíně nedohodli, trenér chce dávat přednost mladší hráčům, tak jsem dal najevo, že půjdu tam, kde mi dají nějakou dobrou práci, která mě bude bavit. A Kravaře přišly s nabídkou práce na dlouhou dobu, takže jsem se rozhodl jít do Kravař, ale kvůli fotbalu to už nebylo, spíše ohledně práce.

 

V některém z rozhovorů jste zmínil, že se vrátíte do Bohumína, co se změnilo?

Tak to jsme si myslel, jenomže to nedopadlo, neshodli jsme se v nějakých věcech, takže z toho sešlo, což mě na jednu stranu mrzí, že jsme se nedokázali domluvit, ale tak to prostě je.

 

Hlučínský klub se může pyšnit tím, že právě zde působil nejlepší střelec Moravskoslezské fotbalové ligy. Vnímáte to, že jste nejlepší střelec a hvězda MSFL?

Já myslím že ne. Možná je to dané tím, že jsem střídal 2. a 3. ligu a trávil v nich nejvíce času. Teď je takové období, že těch starších hráčů ve 3. lize už moc není, spíš je to o těch mladých, kteří teoreticky ještě nic nedokázali. Jde jen o to, že jsem tam měl vytvořený nějaký rekord ve 3. lize, nejvíce vstřelených branek. Neberu se za legendu Moravskoslezské fotbalové ligy.

 

Na které zápasy vzpomínáte?

Bylo jich hodně, stějně jako těch gólů. Asi na ty, ve kterých o něco šlo, nebo když tady hrály ligové týmy v pohárech. Určitě zmíním první druholigový zápas, poté, co jsme postoupili. Přijely České Budějovice a bylo tu 2800 diváků, tak to byla velká euforie v Hlučíně.

 

Co říkáte pozici starších hráčů v MSFL?

Když se podíváme na to, že v té třetí lize už těch kluků nad třicet moc není, všechno je to do 30 let, tak se rozhodují trenéři i majitelé. Chtějí to stavět na mladých hráčích. Proto je to pro ty starší kluky těžké se prosadit.

 

Trénérská kariéra bude?

Spíš se budu nějaké ty měsíce učit trenéřině po boku jako asistent v Hlučíně. Abych získal nějaké zkušenosti a uvidím, co v pozdějším čase.

 

Na jaře jste odešel jako zkušený střelec do divizního Hodonína, kde jste odehrál vetšinu zápasů v zakladní sestavě. Jak na toto období vzpomínáte?

S Tomášem Poláchem jsme si zahráli dobře i jako soupeři, když hrával ve Zlíně, takže my jsme těch zápasů taky zažili hodně. Je to zkušený borec, takže já jsme si v Hodoníně po jeho boku fotbal užil, hra s ním mě bavila a určitě má ještě soutěži co dát. Na dálku mu chci vzkázat, ať mu hlavně drží zdraví a taky ještě nějaký ten gól.

 

MARTIN HANUS - PROFIL NA WIKIPEDII

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou