Exkluzivně o padlém talentu Pacandovi

0

Internetový portál isport.blesk.cz exkluzivně zveřelnil článek o nynějším hráči okresního přeboru Vyškov, exligovém Milanu Pacandovi. 

Neděle, půl desáté ráno. A on na utkání okresního přeboru s Křenovicemi nechybí. Pozoruhodné. „Vím, na co narážíte,“ pousměje se narážce Milan Pacanda, zkrachovalý talent nad talenty. Bývalý útočník Brna či Sparty, který ve své době zaujal i zvědy Realu Madrid, tentokrát asi v sobotu nehýřil a TJ Vícemilice mohl před obědem přivést k triumfu 3:1. To mu ke spokojenosti stačí, výš už v kariéře nemíří. Hraje zadarmo s kamarády a chodí do práce.

 

Švábenice, Brankovice, Kobeřice nebo Pustiměř. To jsou aktuální vyzývatelé Milana Pacandy, sedmatřicetiletého útočníka, který velkou část nevšedního nadání během produktivních let utopil v alkoholu, hazardu a osobních krizích. Dokázal jen zlomek toho, k čemu byl vyšší silou předurčen.

 

„Jestli mě považují za technika, tak Paci je oproti mně Messi,“ prohlásil nedávno Petr Švancara, jeho někdejší parťák z útoku Zbrojovky. Docela trefná slova.

 

Poslední kapitola Pacandovy fotbalové kariéry se váže k Bučovicím, kde je doma. V okresním přeboru za příměstskou část Vícemilice nastřílel v této sezoně 18 gólů a ještě má před sebou dvě utkání. Jen dva kanonýři vedoucích Pačlavic jsou v koncovce úspěšnější.

 

„Když se mu zápas povede a je rozdílovým hráčem, tak nevyhrajeme 2:1, ale rozdílem tří čtyř branek. Na druhou stranu se Milan dokáže utopit s marasmem celého týmu. Když nedostane přihrávky, nechá se ve druhém poločase otrávit. Přestane se nabízet, je frustrovaný,“ popisuje šéf klubu Bohdan Horňák.

 

Jako důkaz o Pacandově fotbalovém „dožívání“ budiž jeho poslední čtyři klubové adresy: Rosice, Čáslavice-Sádek, Uhřice, Vícemilice. „Milan viděl, že u nás se fotbal dělá trošku jinak, navíc jsme mu sehnali práci,“ vysvětluje Horňák pozadí přestupu známého útočníka z Uhřic na Hodonínsku.

 

K finančním náležitostem transakce řekne jen tolik: „Nebylo to za pětistovku, ekonomicky nás to trošku bolelo.“ Investice do hráče, který v české nejvyšší soutěži nasázel 58 branek, se však vyplácí. „Body udělal, bohatě nám to vrátil,“ ubezpečuje Horňák.

 

Návštěvnost na domácích zápasech se zvedla téměř o padesát procent. Lidé se chodí dívat na Pacandu. Na to, jestli na své divoké pouti světem nepoztrácel veškerý svůj nevšední um. „Chvilku mu trvalo, než se sžil se soutěží. Okresní přebor je drsný. Nalepí se na vás chlap a celý zápas vás nespustí z očí,“ popisuje šéf Vícemilic, které jsou v tabulce na sedmém místě.

 

Zvlášť na podzim byl hvězdný útočník vidět. „Hrál ve famózní formě,“ říká Horňák. „Je jiný hráč než ostatní. Má odlišný pohyb, práci s míčem. V každém zápase něco předvede. On se nedívá, kde je balon. Vede ho a rozhlíží se kolem sebe. To tady nikdo nikdy nezažil,“ líčí. Proti Dědicím skóroval Pacanda při výhře 10:0 hned čtyřikrát. „Je vidět, že ho fotbal baví a jeho morálka na hřišti je skvělá,“ ujišťuje Horňák.

 

Pacanda by mohl machrovat, ale s rozhodčími se nebaví, ani nezesměšňuje protihráče tím, že by jim dával třeba housle. A nadávat spoluhráčům za špatnou přihrávku? Ne. Ne, známý kanonýr je v klidu.

 

„Bohužel se v každém mančaftu najde blbeček, který jde a něco mu provede. Pak ale naběhnou naši kluci. Požďuchají ho a dají mu najevo, že by příště taky mohl dostat po čuni. Jako v NHL,“ usmívá se Horňák.

 

Na jaře už není ligový šampion ze Sparty tak dominantní. Začalo mu otékat koleno, ochablá tréninková morálka celého týmu mu rovněž ublížila. A co si budeme namlouvat, abstinent se z něho zatím nestal.

 

„Co se týká životosprávy, tak se u nás zlepšil. Život si trošku uspořádal,“ tvrdí Horňák, který mu aktuálně shání ve Vícemilicích bydlení. Hračička snad už tolik nepokouší osud, zavařil si dostatečně. Přišel o rodinu, veškeré peníze, mimořádnou sportovní kariéru. Dneska maká v montážní firmě a nestěžuje si.

 

„Přijde mi, že je fajn kluk. Žádná primadona. Dělá u kamaráda a nejsou s ním problémy,“ tvrdí šéf Horňák. „Jako člověk mě příjemně překvapil.“

 

ROZHOVOR S MILANEM PACANDOU

Možná ho čekají poslední dva zápasy kariéry. Odehraje je v okresním přeboru Vyškovska. Koleno opět začalo zlobit a Milan Pacanda je smířený s tím, že lepší to nebude. „Žádné ambice už nemám,“ přiznává útočník Vícemilic, před kterým se kdysi třásla každá prvoligová obrana.

Baví vás fotbal v okresním přeboru?
„Bydlím přes kopec, takže je to pro mě ideální. Je to vyloženě zábava v dobrém kolektivu. V posledních kolech mám zase problémy s kolenem, možná to pro mě bude konečná. Sezonu dohraju, ale hodně zvažuju, jestli budu ještě pokračovat. Uvidíme po vyšetření. Fotbal mě furt baví, ale bolesti jsou velké. Už toho asi nechám.“

 

Už jste si konečně srovnal osobní život?
„Žiju normálně. Žádné blbosti už snad nedělám. Chodím do práce, na vstávání jsem si zvykl. Nedělá mi problém, spáč jsem nikdy nebyl.“

 

Umíte si představit život bez fotbalu?
„Ten už v podstatě mám. Trénujeme málo, sejdeme se tak jednou týdně. Až skončím, tak bude rozdíl akorát v tom, že nepůjdu hrát, ale budu to sledovat jako divák. Když jsem byl zdravý, cítil jsem se dobře. Ale pokud jsou bolesti, už to není taková zábava.“

 

Zdroj: isport.blesk.cz


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou