Nebyl u nich vidět takový týmový duch a táhnutí za jeden provaz, jako bylo vidět u nás, říká o zápase s Kratonohami Šimon Derner

Hráčem uplynulého kola se stal útočník Šimon Derner. Hráč hradecké Slavie v našem rozhovoru přiblížil recept, díky kterému Slavia zdolala do té doby neporažené Kratonohy. 

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Minulý víkend se Slavii podařilo přehrát a porazit Kratonohy 3:1. Překvapil vás průběh zápasu?
Rozhodně bych nechtěl říkat, že nepřekvapil, protože známe sílu Kratonoh a také to, jak se nám „daří“ uhlídat Kořínka. Moc jsme nevěřili slovům, že se na tréninky nescházeli, takže jsme očekávali podobný průběh hry jako na podzim, kdy nás svým systémem 3-5-2 jasně přehrávali, a šli jsme do zápasu s cílem hrozit z brejků.
Díky výhře jste se stali prvním týmem, který v této sezoně obral Kratonohy o všechny tři body. Co jste udělali jinak než ostatní týmy, čím jste Kratonohy zaskočili?
Nemyslím si, že bychom šli do zápasu s nějakými zvláštními pokyny. Především jsme nechtěli hrát nějaký útočný „hurá fotbal“, který by s nimi vedl k porážce, ale v klidu vyčkávat na protiútoky. K tomu jsme přidali dobrý pohyb a místo toho, aby nás Kratonohy přinutily k chybám v rozehrávce, tak jsme k chybám nutili my je. Možná se jim vymstil jejich odlišný a náročný herní systém s novými hráči, kteří na tyto úlohy nejsou zvyklí. Také jsme možná měli štěstí, že jsme na ně narazili hned první zápas a nebyli dostatečně rozehraní. K mému překvapení se po tomto zápase rozhodly Kratonohy ke změně trenéra, což po jedné prohře po šestnácti zápasech nebývá zvykem, ale nadruhou stranu u nich nebyl vidět takový týmový duch a táhnutí za jeden provaz, jako bylo vidět u nás.
V současné době patří Slavii sedmé místo, před vámi je ale prakticky celá polovina sezony. Ukázal vám zápas s Kratonohami, že vaše ambice se mohou vázat na nejvyšší příčky?
Jsme momentálně sedmí, ale ke třetímu místu není daleko. Na podzim jsme nezvládali zápasy s týmy z vyšších pater tabulky a těch pár bodů chybí, ačkoli jsme si vytvořili klubový podzimní rekord v počtu nasbíraných bodů. Hrát se dá v této soutěži s každým. Spíše záleží, komu sedne aktuální zápas, protože už teď se přeci jen rozjíždí záchranářské boje a nevíte, jak dopadnou zápasy s týmy ze spodu. Rozhodně bychom rádi navázali na minulé roky, kdy jsme skončili čtvrtí a šestí, tudíž umístění do pátého místa by bylo hezké.
V sobotu vás čeká Nové Město, které v obou jarních zápasech vyšlo střelecky naprázdno. Berete na toto střelecké trápení soupeře ohled?
Já osobně jsem to zaregistroval a trenér asi také, ale právě v tom by mohlo být úskalí. Určitě ale Nové Město nepodceníme a nebudeme hrát lehkovážně s pocitem, že se porazí sami a nedají nám gól.
Dá se úspěšná taktika ze zápasu s Kratonohami přenést i na utkání s jiným soupeřem, v tomto případě právě s Novým Městem, nebo každému zápasu věnujete zvláštní pozornost a přizpůsobujete svoji hru soupeři?
Ze zápasu s Kratonohami si budeme chtít přenést dobrý pohyb, důraz, zodpovědnost každého hráče a ochotu bojovat jeden za druhého. Na každý zápas je taktika trochu rozdílná podle soupeře. Přeci jen v zápase v Novém Městě budeme favorité a očekává se, že si odvezeme tři body. Nepředpokládám, že se budeme dostávat do tolika brejků a úniku jako v posledním zápase, ale budeme muset trochu více dobývat domácí branku.
Před dvěma lety jste v sezoně nastřílel šestnáct branek, loni třináct, letos jste aktuálně na deseti zásazích. Oslovily vás díky těmto výkonům i týmy z vyšších soutěží?
Jsem především rád, že mi to do branky pravidelně padá, ale bez spoluhráčů bych tolik gólů nedal. Myslím, že na našich gólech a především výkonech se odráží skvělá parta, kterou na Slavii máme a chodíme hrát pro radost, protože na každém tréninku a i při jakékoli společné chvíli se všichni opravdu hodně nasmějeme. Co se týče nabídek, nějaké byly, ale i kvůli mému studiu v Praze není šance, abych stíhal více tréninků, a to na divizi prostě nestačí. Věc druhá je, že jsem ve Slavii opravdu spokojený vzhledem k již zmíněné skvělé partě. Bylo by krásné zahrát si divizi na Slavii, protože by to tam areálu slušelo, ale na to jsem bohužel moc velký snílek. Uvidíme, času mám snad ještě dost.
Máte mezi profesionálními fotbalisty a zejména mezi útočníky nějaký vzor, kterému se snažíte připodobnit svůj styl hry?
Nikdy jsem neměl nějaký velký vzor, ke kterému bych vzhlížet a připodobňoval se jeho stylu. Od malička jsem slávista, tudíž jména jako Tomáš Došek, Pavel Kuka, Adauto, Standa Vlček a nyní samozřejmě Milan Škoda, u kterého doufám, že se zase rozstřílí, dovede Slavii do pohárů a poté si konečně vyzkouší zahraniční angažmá, které by si za výkony v posledních letech zasloužil.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.