Ženský fotbal je oproti mužskému pomalejší a ženy jsou vulgárnější, říká Simona Kosová

0

Amatérské soutěže jsou sice pozastaveny, činnost redaktorů našeho portálu však nikoliv. Přinášíme rozhovor s fotbalovou rozhodčí, kterou jste mohli vídat v rámci oblíbených fotoseriálů nebo galerií na rakovnickém okrese. Řeč je o Simoně Kosové, mladé a půvabné slečně, která to ve fotbale zkoušela nejprve jako hráčka. Přišlo ale nepříjemné zranění a nakonec se dala na dráhu fotbalové sudí, čehož rozhodně nelituje.

Amatérské soutěže jsou pozastaveny a bůh ví, kdy se dočkáme návratu na zelený pažit. Tedy alespoň my, amatéři. My, co to děláme rádi, pro zábavu a pro žízeň. Během této vynucené pauzy zřejmě nikomu neuniklo dění mimo hřiště. Konkrétně aféra kolem místopředsedy FAČRu Romana Berbra, tedy… Bývalého místopředsedy. Spolu s ním zmizí z fotbalové scény mnoho dalších jmen, za což je jistě velká řada fotbalových příznivců ráda. Praktiky, které proklouzly na světlo světa, neunikly snad nikomu. To, jak to chodí v nižších soutěžích, leckdo ví. Když tyto skutečnosti ale vyplynou na povrch, nebudu jistě sám, komu se chce zvracet.

 

Náš portál sleduje aktuální dění a přináší přehled toho, co se ve fotbalovém zákulisí odehrálo a kdo dostal lidově řečeno přes prsty. Nejen o této problematice jsme hovořili s fotbalovou rozhodčí, která se věnuje řízení okresních zápasů v rakovnickém okrese. Její fotky jste mohli vidět na našem portálu v rámci rakovnických soutěží a nebo v oblíbených fotoseriálech. Řeč je o Simoně Kosové, se kterou jsme si pro vás připravili rozhovor. V něm se dozvíte nejen její názor na aktuální dění, ale také něco o ní samotné. Tato půvabná slečna nám věnovala pár minut a my věříme, že se vám rozhovor s ní bude líbit.

 

Simčo, pověz naším čtenářům, jak ses k pískání vůbec dostala…

Fotbal mě přitahoval už odmala. Nejdříve jsem působila jako hráčka, ale pak přišlo zranění a musela jsem skončit. Stále jsem toužila nějak se vrátit zpět a pohybovat se znovu ve fotbale. A ze dne na den jsem řekla, že chci být rozhodčí. Stalo se to chvilku před mými necelými osmnácti lety.

 

Jaké byly začátky?

Začátky ostatně jako všude a ve všem byly těžké. Změnil se mi úhel pohledu vzhledem k fotbalu. Na svůj první prázdninový turnaj vzpomínám dodnes. Tenkrát mě tam slovně začali urážet, do té doby se mi to někde nestalo, takže spíše to pro mě byl nezvyk. Začala jsem brečet, protože se mě to dotklo, ale hráči i daní aktéři se pak přišli slušně po turnaji omluvit, kdy mě i domů přišel omluvný dopis. Ono si člověk časem na určité věci zvykne, řekněme "rozhodcovskou imunitu" a určité věci pak rozhodčí posuzuje jako emoce spojené s fotbalem. A to k tomu patří. Jinak stanovené cíle jsou vždy přece ty nejvyšší. V budování své kariéry se snažím bojovat a fungovat na maximum.

 

Kdo byl tvým pomyslným učitelem?

Jsou to učitelé. Snažilo a snaží se mi pomáhat hodně rozhodčích, např. Josef Váňa, nyní předseda komise rozhodčích na OFS Rakovník.

 

Jaké byly ohlasy ve tvém blízkém okolí na to, že ses dala na dráhu fotbalové rozhodčí?

Našly se pozitivní, ale ani výjimkou nebyly negativní. Jenže v určitých věcech jsem tvrdohlavá a když se danou věc rozhodnu vyzkoušet, tak si za ní jdu.

 

V jakých soutěžích tě mohou fotbaloví příznivci spatřit?

Momentálně se znovu pohybuji na rakovnickém okrese, takže okresní přebor nebo III.třída.

 

Co musí zájemce splňovat, aby se mohl ucházet o pozici fotbalového rozhodčí?

Žádná zásadní kritéria splňovat nemusí. Musí zvládnout napsat test z pravidel fotbalu a dle mého názoru musí mít každopádně chuť a zájem o fotbal.

 

Jak vůbec probíhá přijímací řízení?

Na okresních fotbalových svazech, většinou na internetových stránkách, lze naleznout nejbližší kontakt na spádový fotbalový svaz a ten kontaktovat. Jednou z priorit je test z pravidel fotbalu, a tak zásadou je si důkladně přečíst pravidla. Nadále se o zájemce stará buď předseda rozhodčích nebo je zvolen člen, který je zodpovědný za nábor nových rozhodčích.

 

Jak se díváš na nábor rozhodčích, je současná propaganda dostatečná?

Fotbalových rozhodčí je v dnešní době málo, ale FAČR založil náborový web s názvem "Chci pískat", kde stačí jen vypnit přihlášku a odeslat ji. Za každého člena a kolegu budou rádi kdekoli a v jakémkoli kraji. Já bych to za sebe určitě doporučila, protože každý může dělat kariéru, co je zároveň jeho koníčkem. Dále také proto, že může pomoci zlepšit image fotbalu i rozhodčích. Další velkou výhodou je to i pro ty, co mají ve fotbale něco odkopáno a mohou dobře využít své zkušenosti.

 

Doporučila bys pískání ostatním holkám?

Tak ženských rozhodčí je ještě méně. Doporučila bych to stejně jako v mužském fotbale. Upřímně ženský fotbal je oproti mužskému pomalejší a ženy jsou vulgárnější. Já raději jezdím na mužské zápasy.

 

Jak vnímáš postavení ženy ve fotbale v pozici rozhodčí?

Za mě je to naprosto stejné ve srovnání s mužem. Někde se k tomu diváci staví tak, že když zápas řídí žena, tak jsou klidnější. Jinde to zase neřeší vůbec a nebo jednají stylem, že jim je to úplně jedno. Co se třeba týká nadávek, sice to zní ironicky, ale jsem už na to zvyklá. Zvykla jsem si i na to, že vlastně ve finále nebudou nikde chválit, ale také to byla otázka času. Také mi to ze začátku hned nešlo. A co slýcham na zápase za hlášky? Za každou cenu to nemusí být hned urážky, ale úsměvné poznámky. Jako příklad uvedu takovou tu klasiku. Jdi vařit, jdi dělat knedlíky nebo slečno rozhodčí, máte kalhotky nebo tanga? (úsměv) A vnímám to jako součást hry, kde do toho z velké části zasahují emoce.

 

Jak probíhá běžná příprava okresního rozhodčí na zápas?

Fyzická příprava musí být téměř všude, ale pak je to hodně individuální. Semináře bývají u nás povinností, a to před seznou a po sezoně.

 

Dostává rozhodčí od svazu zpětnou vazbu na svůj výkon?

Většinou ano, snaží se to i sledovat. Sudí dostane radu nebo uslyší názor na svůj výkon, což považuji za velké plus.

 

Koho bys jmenovala nejkvalitnějším sudím na rakovnickém okrese?

Tak na tuto otázku nebudu jmenovat nikoho, protože každý rozhodčí, který utkání řídí, je v závěru ten nejkvalitnější. Je to hlavně o svém pocitu nebo náhledu. Jelikož někomu se třeba líbí fotbal ve stylu každý kontakt a hned písknuto. Někdo se snaží hrát trochu tvrdší styl (tělo na tělo), každý rozhodčí řídí utkání podle svého uvážení.

 

Jistě sleduješ fotbal i na nejvyšší úrovni. Kdo je dle tebe aktuálně nejlepším sudím ve světovém fotbale vůbec?

Můj nejoblíbenější je anglický profesionální rozhodčí Mark Clattenburg. Zaujal mě svým stylem, gestikulací, mimikou.

 

Jaký názor máš na současné dění v českém fotbale? Především na situaci kolem bývalého místopředsedy FAČR Romana Berbra…

Ohledně této situace je spousta komentářů. V určitých situacích jako je zrovna tato, když sleduji na sociálních sítích různé názory a kritiku, je lepší jen mlčet a sledovat to. Jelikož ne vždy, co píšou média, je pravda. A od toho jsou tady především příslušné orgány, aby rozhodly o tom, co bylo špatně a co ne.

 

Z českého fotbalového prostředí mizí také Dagmar Damková, kdysi ligová rozhodčí. Máš nebo měla jsi v této ženě vzor?

Myslím si, že v Dagmar měla vzor většina ženských rozhodčích. Mezi ně patřím i já, ale to sděluji proto, že jednám podle svého subjektivního, nikoli objektivního pocitu.

 

Vraťme se trochu do minulosti. Myslíš, že bylo dobrým krokem jmenování Jozefa Chovance jako předsedy komise rozhodčích FAČR? Přeci jen byl znám především jako výborný fotbalista, později trenér, ale nikoli jako rozhodčí.

Jozef Chovanec je odvolán, jelikož bude nová komise rozhodčích, zatím je teď aktuálně provizorní. Nikde také není uvedeno, jaké podmínky a jakou kariéru musí splňovat předseda rozhodčích.

 

Jaké jsou pro rozhodčího zápasy bez diváků?

Je to na jednu stranu smutné, protože diváci k tomu patří, je to součást celého zápasu, takže bych to posuzovala jako negativní. Pozitivum na tom snad ani není, protože tohle jsou součásti, které tvoří celé kouzlo fotbalu.

 

Co současná situace udělá s českým fotbalem? Myslíš, že se tzv. pročistí vzduch?

Nikdo neví, co bude. Ale určitě vše bude tak, jak má být. Budeme hlavně doufat, že se budeme moci brzy vrátit na trávníky.

 

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou