Jakub Navrátil: Nesmíme polevit v nastavených výkonech. Táta? Někdy slyším svoje jméno, i když za nic nemůžu

V dospělém týmu působí již od roku 2014, kdy se vrátil z Vrchlabí. Čtyřiadvacetiletý obránce Dolní Kalné Jakub Navrátil bude v jarní části se svým týmem bojovat o záchranu 1. B třídy. Úvod jarní části svěřencům Tomáše Navrátila vyšel, přičemž v posledním odehraném kole Dolní Kalná vydolovala dva body proti silným Skřivanům. „Hraju tu moc rád. Nemíním měnit působiště,“ říká blonďatý stoper, jenž si od fanoušků vysloužil titul Hráč kola.  

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Jak těžké bylo poslední utkání se Skřivany? Přece jenom jde o tým, který v minulé sezoně pomýšlel na postup.
Byl to těžký zápas, ale ne nic, co bychom neočekávali. Byli jsme připraveni nechat na hřišti srdíčko a i díky tomu jsme získali dva body.
Jak jsi byl se svým výkonem v utkání spokojený?
Ke každému zápasu mám stejný přístup - nechat na hřišti maximum. Někdy se dařit nemusí, ale tým mě podrží a vím, že další zápas se hraje od začátku. Myslím si, že proti Skřivanům všichni udělali maximum pro vytoužené vítězství.
Kde vidíš jako stoper svoje největší přednosti? Proti Skřivanům jsi kraloval ve vzduchu i na zemi.
Výšku sice mám, ale v soubojích ve vzduchu moc nevynikám, na to máme u nás jiné „hory". Díky dlouhým nohám dokážu dobře vystihovat přihrávky a využívám rychlost na posbírání dlouhých míčů za obranu. Občas i dobře nahraju (směje se).
Dolní Kalná se pohybuje v dolní části tabulky, v posledních zápasech ale dokázala bodovat. Cítíš, že se mužstvo zvedá?
Každý, kdo chodil na naše zápasy předtím a dorazil teď, vidí, že se muselo něco změnit. Jde o samotný přístup k fotbalu, smažíme se dělat maximum pro udržení a pomáhají nám i nové dresy, které nás nakoply pro první tři body proti Miletínu. V kabině panuje bojovná nálada, která se odráží i na hřišti. Skvělé je taky vidět, jak se to líbí i našim fanouškům, kteří už nemusí sledovat, jak se trápíme a míče lovíme jenom ze sítě.
Záchranářské boje budou ještě hodně zajímavé. Co bude pro Dolní kalnou klíčové, aby se udržela v soutěži?
Cíl je jasný, získat co nejvíce bodů ze všech možných. Důležité bude hlavně nepolevit v nastavených výkonech celého týmu.
Tým vede tvůj otec Tomáš. Bereš to jako výhodu nebo spíše nevýhodu?
No, jak se to vezme, od každého trochu. Vím, že táta je hodně zkušený jako hráč i jako trenér. Je super naslouchat ve fotbale někomu, jako je on. Na druhou stranu, když je problém v obraně, tak slyším svoje jméno, i když za nic nemůžu. Ale beru, že je to způsobeno tím, že bych měl být za naši hru v obraně zodpovědný já.
Má na tebe větší nároky než na ostatní?
Podle mě mu stačí, když vzadu udržíme čisté konto a nebudeme kazit jednoduché přihrávky. Často jsem to právě já, kdo vybojuje balón, ale svoji neschopností ho zase odevzdá soupeři.
Kde se fotbalově vidíš za dvě, tři sezony? Máš vyšší ambice?
Podle mě se nic nezmění, v Kalné hraju moc rád, tady jsem si zkusil první dospělý fotbal a nemíním měnit působiště. Baví mě zdejší atmosféra na zápase a hlavně hrajete před svými známými.
Kdo tě k fotbalu vlastně přivedl?
Asi nepřekvapím, že právě táta. Začínal jsem v přípravce v Dolní Kalné.
V Dolní Kalné jsou zápasy trochu specifické. Čím to je?
Největší zásluhu na tom mají fanoušci, ty dělají skvělou atmosféru. Rozhodně za to může i menší hřiště, na rozdíl třeba od Dvora Králové či Jičína to není tak velká plachta, a tak jde hodně o osobní souboje.
Co čekáš od zbytku jarní části?
Doufám, že se nám podaří udržet v soutěži a tím soupeřům dát jasně najevo, že v 1. B třídě máme ještě co předvést.
Jaké máš s klubem cíle?
Prozatím určitě udržet 1. B třídu a co nejdéle v ní zůstat.
Je pro tebe Dolní Kalná srdeční záležitostí?
Přesně tak. Hrál tu táta, brácha, já a třeba tu jednou bude hrát i můj syn.
Co děláš kromě fotbalu?
Žádný další sport nedělám aktivně, ale celkově mě pohyb dost baví, ať se jedná o jakýkoli sport. A když není energie, rád si zahraju něco na počítači nebo konzoli. Rád trávím čas s rodinou, kterou nově tvoří náš půlroční syn. Je u srdce hřející ho vidět, jak se učí všemu novému okolo něj. Snad přijde řada i na fotbal (směje se).
JAKUB NAVRÁTIL
Narozen: 5. června 1997 v Hradci Králové. Hráčská kariéra: 2003-2008 – přípravka FK Dolní Kalná, 2008-2014 - žáci a dorost FC Vrchlabí. 2014-současnost – muži FK Dolní Kalná.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.