Hráč kola Burgert: Přes zimu jsem se posunul. Největší síla Železnice je v kolektivu

Je mu teprve sedmnáct, přesto už však naskakuje mezi muži a o víkendu dokonce rozhodl utkání. Mladý záložník Filip Burgert gólem v úvodním jarním kole pomohl Železnici k tříbodovému zisku na hřišti Kopidlna. „Honza Kypr mi poslal krásnou přihrávku a byla by škoda, kdybych ji nevyužil,“ vrací se odchovanec místního fotbalu za svým střeleckým příspěvkem. Díky výbornému výkonu si od fanoušků vysloužil primát Hráč 15. kola 1. B třídy.

 

 

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Filipe, úvodní jarní kolo tě zastihlo ve výborné formě.
Kéž by. I když cítím, že přes zimu jsem se na pozici záložníka posunul, posuzovat budeme moci až po dalších zápasech.
Měl jsi lví podíl na úvodní výhře Železnice v jarní části sezony. Jde o jeden z tvých nejlepších zápasů v dospělé kategorii?
Určitě. Moc jsem jich ještě neodehrál, ale rozhodnout derby je vždy úspěch. Za svůj nejpovedenější zápas ale beru ten v Dolní Kalné, kde jsem jako náhradník vstřelil svoji první branku v A týmu a rozhodl zápas. Na to vždycky rád vzpomínám.
Jak jsi viděl celý zápas s Kopidlnem a jak bys popsal svou trefu?
První poločas byl dost vyrovnaný. Oba týmy měly spoustu šancí, nakonec jsem vstřelil jedinou branku já. Honza Kypr mi poslal krásnou nahrávku a byla by škoda, kdybych ji nevyužil (usměje se). Druhý poločas už byl mnohem více přerušovaný vlivem faulů, ale náš tým tlak ustál a k tomu přidal ještě jeden gól.
Jak si užíváš zápasy za „A“ tým?
Skvělý pocit. Oproti dorostu je to o dost náročnější a musím si pořád zvykat. Jinak si to ale užívám.
Jak vnímáš svoji pozici v týmu?
V A týmu jsem nejmladší už skoro tři roky a stále se mám od ostatních co učit. Rád sleduju Tomáše Bucka a Romana Klouzu na záloze a hodně se od nich učím. Jestli budu hrát pět, třicet nebo devadesát minut, je mi jedno, hlavně chci týmu pomoci.
Zmiňovat cíle Železnice pro jarní část je asi vcelku zbytečné, že?
Věřím, že všichni mají v týmu stejný cíl, a to je postup do 1. A třídy. Ještě aby ne, máme k tomu tuhle sezonu skvěle našlápnuto. Můj největší osobní cíl je určitě být více konzistentní, ať už v gólech nebo v počtu vytvořených šancí.
Co čekáš od jarní části 1. B třídy?
Očekávám velmi náročnou část sezony. Každý tým zde může porazit každého, důkaz je aktuální situace ve středu tabulky. Na každý zápas jdeme s největším nasazením.
Jak se postupně sžíváš s dospělým fotbalem a kdo ti k tomu nejvíce pomáhá?
Určitě je to skok oproti dorosteneckému fotbalu. Už si ale začínám pomalu zvykat, ať už zásluhou trenéra Blažeje nebo ostatních spoluhráčů. Všichni mi rádi pomůžou.
Jsi odchovancem Železnice. Plánuješ s ní spojit další kariéru?
Ano, přesně tak. Plánuji zde zůstat co nejdéle.
Co říkáš na atmosféru v železnickém fotbalu? V čem je největší síla týmu?
Atmosféra je zde úžasná, ať už na hřišti nebo mimo něj. Největší sílu týmu určitě vidím v kolektivu.
Nastupuješ zároveň i za dorost? Nebo už se vidíš jen v „A“ týmu?
Za dorost stále chodím. Teďka se ale zápasy s A týmem kříží, takže to stíhat už nepůjde.
Jaký post na hřišti je ti nejbližší a kde vidíš svoje přednosti?
Nejbližší post na hřišti pro mě bývá aktuálně levá záloha nebo obránce. Mezi své přednosti bych zmínil převážně rychlost a fyzičku. To je v dnešní době ve fotbale základ.
FILIP BURGERT
Narozen: 4. června 2004 v Jičíně. Hráčská kariéra: všechny mládežnické kategorie v Železnici. Úspěchy: Kapitán dorostu, rozhodující gól za A tým s Dolní Kalnou a s Kopidlnem.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.