Přerovský brankař a hráč 11. kola Michal Švec vzpomíná na Zlín

V tomto 11. kole se výhry dočkal také brankář. A Michala Švece jsme vyzpovídali. Zajimavý rozhovor najdete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Nejprve Vám, pane Šveci, gratuluji k vítězství v naší anketě o hráče kola. Věděl jste vůbec, že jste nominován? Mluvili jste o tom třeba se spoluhráči v kabině?
O nominaci sem sice věděl, jelikož stránky občas navštěvuji, ale s klukama jsem se o tom vůbec nebavil. Popravdě bych byl rád, kdyby to zůstalo v tajnosti, jelikož to bývá dost drahé. To se mi ale asi nepovede.
Znáte náš portál? Líbí se Vám naše myšlenka propagace nižších soutěží?
Portál znám už delší dobu. Myšlenka se mi samozřejmě líbí, jelikož i hráči nižších soutěží se mohou dostat do povědomí širší veřejnosti a zároveň mohou získat snadno informace například o svém dalším soupeři.
Přesuňme se teď rovnou k Vám. Rád bych se dozvěděl něco o Vašich fotbalových začátcích. Kde jste s fotbalem začínal a jakými kluby už jste prošel?
S fotbalem jsem začal v šesti letech ve Zlíně, kde jsem zůstal až do letošního léta, kdy jsem se z osobních důvodů dohodl že skončím. Do Přerova jsem se dostal náhodou na poslední chvíli před začátkem sezony. Přerov hledal gólmana a jelikož zde hraje i můj nejlepší kamarád, Jarda Kryšpín, logicky mě doporučil.
Kdo Vás k fotbalu přivedl?
K fotbalu mě přivedl táta, který taky hrával fotbal. A taky mě celou kariéru hodně podporoval, když jezdil i s mámou na druhou stranu republiky dívat se na zápasy. Samozřejmě nebyl jediný. Podporu jsem měl u celé rodiny, která mi hodně fandila.
Jaké jsou Vaše další oblíbené aktivity kromě fotbalu?
Rád si přečtu nějakou knížku. Poslední dobou spíše nějaké odborné texty. Rád se pořád vzdělávám, jelikož vím, že fotbal není to jediné v mém životě. Jinak si i rád zahraji s kamarády třeba na x-boxu nebo vyjedu někam na výlet.
Pojďme k zápasu s Karlovicemi. Jak jste to viděl z brány?
Do Karlovic jsme jeli s tím, že musíme naplno bodovat. Naštěstí se nám podařilo dát dva hezké góly, obzvláště sólo Kolise (Koller) bylo exkluzivní. Druhý poločas jsme sice hráli půl hodiny v přesile, ale do nebezpečnějších šancí jsme se nedostávali. Nevyužili jsme výhodu početní převahy, málo drželi balón na našich kopačkách a soupeř se dostával do více šancí, než by měl. Příště musíme hrát chytřeji.
Vedete si nějaké své osobní statistiky?
Osobní statistiky si žádné nevedu. Občas se podívám do novin na statistiky vychytaných nul, to je vše.
Jaké máte své osobní fotbalové cíle a ambice? Jak byste srovnal soutěže, ve kterých jste hrál?
Ambice posouvat se dál už žádné nemám, dal sem přednost škole a fotbal hraji jen pro radost. Mé ambice jsou hrát co nejdéle to půjde a vyhýbat se zraněním. Hrál jsem jen moravskoslezkou ligu a divizi. Tyto soutěže se moc neliší, jsou kvalitativně hodně podobné. Více než rok jsem trénoval s prvoligovým Zlínem, tam už je ta úroveň samozřejmě úplně někde jinde. Ať už rychlostí, chytrostí hráčů nebo technikou.
Na kterého trenéra vzpomínáte nejvíce?
Za tu dobu jsem měl několik výborných trenérů, na které rád vzpomínám. Hodně se mi líbil přístup pana Páníka ve Zlíně. Fotbalu obětuje vše a je na každý ať už trénink nebo zápas perfektně připravený. Nejvíce však asi vzpomínám na nynějšího trenéra brankářů ve Zlíně Otu Nováka. Stále si občas voláme nebo píšeme a bavíme se co a jak, co nového, jak se daří, ať už mě v Přerově nebo jaká je nálada ve Zlíně.
Jaký máte svůj největší fotbalový zážitek?
Mám tři velké zážitky, na které rád vzpomínám. První je gól proti Spartě v 1. dorostenecké lize, kdy jsem v poslední minutě po rohu vyrovnal na 1:1. Druhý je obsáhlejší. Jsou to všechny nominace ať už na přípravné kempy tak na zápasy mládežnických reprezentací. A nejčerstvější je nominace na dva prvoligové zápasy proti Spartě, jak na Letnou v Praze tak na tu naši ve Zlíně. Do zápasu jsem sice nenastoupil, ale i tak jsem si ohromně užil tu atmosféru.
Jaká je Vaše silná stránka a v čem byste se mohl ještě zlepšit?
Na tuto otázku raději nebudu odpovídat. Nechci soupeřům poskytnou návod, jak mě překonat.
Teď Vás čeká Havířov. S čím do zápasu jdete? Pro tři body?
Určitě chceme potvrdit tři body z venku a doma znovu zvítězit. Na druhou stranu Havířov není určitě na druhém místě náhodou a budou chtít napravit zaváhání z posledního zápasu s Rýmařovem. Já však vím, že když zahrajeme nejlépe, jak umíme, dokážeme zvítězit.
Pane Šveci, moc Vám děkuji za rozhovor a ať se Vám daří ve fotbalovém i osobním životě.
Také děkuji.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.