Vilém Fendrich se po zranění vrátil ve velkém stylu. Mým cílem je chytat v první lize, hlásí

Brankář Jiren Vilém Fendrich byl zvolen hlasujícími Hráčem vloženého 36. kola ČFL. A titulu se dočkal po právu, v republice se možná žádný jiný gólman aktuálně nemůže chlubit takovou bilancí, jakou Fendrich zaznamenal ve třetí nejvyšší soutěži! Má za sebou sérií tří vychytaných nul. A za celé jaro z devíti utkání udržel hned sedm čistých kont!

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Pamatujete za svou kariéru podobně povedenou bilanci?
Povedlo se mi podobně začít i jednu sezónu ve Varnsdorfu. Ale sedm čistých kont z devíti zápasů se mi nepovedlo, to je určitě poprvé.
Máte takovou formu, nebo tak dobrou obranu před sebou?
Samozřejmě takovou formu (smích). Ne, rozhodně je to práce celého týmu. Máme spíše více defenzivních hráčů a to jak pracují, se samozřejmě odrazí na celkovém výsledku. To, že občas něco chytím, tak od toho tam ten gólman je. Ale bez hráčů před sebou bych takovéto bilance nedosáhl.
Jste kmenovým hráčem Jablonce, který vás ale posílá po hostováních. Byl jste někdy blízko k tomu se do prvoligového kádru v Jablonci probojovat?
Měl jsem dá se říct smůlu v tom, že vždy přivedlo vedení do Jablonce do přípravy jednoho či dva brankáře. Ta konkurence byla veliká a já jako odchovanec Jablonce jsem tu pozici neměl jednoduchou a takřka se nedalo prosadit. Přesto jsem byl asi patnáctkrát na lavičce, většinu času jsem kryl záda Špitovi nebo Valešovi, ale nikdy jsem se bohužel v A-týmu do brány nedostal. Proto jsem byl i částečně rád, že jsem mohl odejít na hostování do Ústí, Varnsdorfu a Vlašimi, kde jsem se dokázal lépe prosadit a hlavně poté stabilně chytat.
Je vám pětadvacet, v ČFL vynikáte. Jaký je váš fotbalový cíl?
Chci se samozřejmě vrátit o ligu výše a cílem je první liga. Nebude to nic jednoduchého, protože pozice gólmana je na prosazení se zřejmě nejtěžší. Ale chci teď po mém zranění udělat vše pro to, abych podával co nejlepší výkony a mohl se do velkého fotbalu co nejdříve vrátit.
Už jste leccos zažil, i několik velmi zajímavých úspěchů. Kdybyste měl jmenovat, které řadíte nejvýše, co byste jmenoval?
Mezi nejlepší momenty patří asi vítězství ve druhé lize s FK Ústí nad Labem. A pak i čtvrté místo s Varnsdorfem. Ale těch momentů, na které rád vzpomínám, je samozřejmě víc a doufám, že ještě další přibudou.
Na jaro jste přišel do Jiren, proč jste se pro tento krok rozhodl? Neříkal jste si, zda pro vás není 3. liga málo, po druholigových angažmá?
Těch důvodů bylo víc. Ale prodělal jsem během roku a půl tři operace kolena a po poslední červnové operaci jsem se dával delší dobu dohromady. A vlastně až na konci přestupového období jsem řešil, kam na poslední chvíli jít hostovat. Hlavní pro mě byla zápasová praxe a proto jsem zvolil po jednání s panem Horníkem a manažerem právě Jirny. Ve druhé lize ta situace stabilně odchytat celé jaro byla složitá a navíc se na jaře hraje jen třináct zápasů. Proto jsem kývl na hostování v Jirnech. Abych zase získal zápasovou praxi. Jsem proto rád, že koleno již drží a že můžu mužstvu pomoci jak já, tak mužstvo mně.
Jak jste v Jirnech zatím spokojen? Bydlíte v Praze, nebo dojíždíte?
Jsem spokojen. Po domluvě trénuji pondělí a úterý s juniorkou v Jablonci a zbytek týdne dojíždím do Jiren.
S týmem hrajete na postup, ale ten už loni Jirny odmítly. Je situace stejná i letos, že vedení o 2. lize nepřemýšlí?
Nevím, jaké má vedení záměry s případným postupem. Ale my jako tým jdeme od zápasu k zápasu a snažíme se hrát co nejlépe každý zápas. Co bude, to můžeme řešit až pak.
Můžete tým Jiren představit – v čem je vaše silná stránka, na kom tým stojí?
Řekl bych, že celkově hrajeme jako tým, což je nejsilnější stránka. Nejsou zde přímo nějaké výrazné vůdčí osobnosti.
Jirny mají doma výbornou bilanci, soupeři k vám jezdí velmi neradi. Na co se můžou o víkendu těšit Domažlice? Plánujete další nulu?
Bylo by to krásné, vychytat další nulu, a taky se o to pokusím! Ale hlavní bude ,když vyhrajeme. A i když to bude například 2:1, tak mi to nijak zvlášť vadit nebude. (úsměv)

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.