FOTO: Viola Cup má za sebou dvacátý ročník

0

Rakovník – První lednovou neděli se v rakovnické hale konal již dvacátý ročník Viola Cupu. Zúčastnilo se ho devět týmů a ve finále se opět střetli jeho favorité. Kdo nakonec zvítězil?

Po Retro Viola Cupu následovala „moderní“ Viola. Celkově dvacátého ročníku se zúčastnilo devět týmů, i když jich původně mělo být deset. Ty byly rozděleny do dvou skupin, po kterých následovaly boje o celkové umístění a o postup do vysněného finále.

 

Skupina A

 

FC Úlehle

Elektro Viola

SK Senomety

Čistá Ducks

Palurdo Lišany

 

FC Úlehle – tým tvořený převážně z hráčů Kněževsi doplněn o bratry Štillerovy ze Zavidova. Borci hrající rakovnický OP otevřeli turnaj bezbrankovou remízou proti „lišanskému“ Palurdu. Plný počet bodů brala Úlehle po přestřelce se Senomaty. Dále nestačila dobrým výkonem o dva góly na favorizovanou Violu a po této porážce porazila Čistou. Ke konečným sedmi bodům ve skupině pomohl dobrými zákroky Martin Štiller, který hlásí svůj návrat po zranění.

 

Elektro Viola – Velký favorit turnaje s nabitou sestavou nejen rakovnickými hráči. Vstup do turnaje proti Čisté byl bez zaváhání. Poté si Viola připsala dvougólové vítězství proti Úlehly. Poté se proti tomuto týmu postavily Senomaty, které nakonec o gól prohrály. Nutno podotknout, že to nebyl poslední vzájemný zápas těchto týmu na turnaji. Poslední skupinový zápas skončil taktéž výhrou nad Palurdem, a tak pořadatelský tým skončil na prvním místě s plným počtem bodů.

 

SK Senomaty – V červených dresech vyběhli na palubovku hráči Senomat, kteří měli v týmu velký trumf – Petra Šnídla. První zápas a hned přestřelka proti Úlehly, bohužel pro Berany se špatným koncem. V dalším zápase proti Palurdu padl pouze jeden gól, pro Senomaty vítězný. V dalším zápase tento tým čekal těžký oříšek – Viola. Za následnou prohru 2:3 se ale rozhodně nemusí stydět. Poslední zápas ve skupině zvládly Senomatští hladce a porazili Čistou.

 

Čistá Ducks – tým tvořen hráči ze III. třídy přivítala na rakovnické palubovce hned favorizovaná Viola, proti které nebyla šance. Další zápas proti Palurdu sice neskončil tak velkým rozdílem, ale ani v tomto zápase čistečtí fotbalisté nedokázali vstřelit branku. To se jim povedlo v dalším zápase proti Úlehly a hned dvakrát, na výhru to ale opět nestačilo. A když ani v posledním zápase proti Senomatům nevstřelila Čistá ani gól, tak skončila na posledním místě bez bodového zisku.

 

Palurdo Lišany – Posledním členem skupiny A byli fotbalisté Lišan. Ti vstoupili do turnaje bezbrankovou remízou proti Úlehly, po které přidali výhru nad Čistou a zároveň Zdeněk Řepka druhé čisté konto. Tímhle ale vítězná série končí. Další zápas podlehly Lišany svému soupeři ze Senomat a poté nestačily ani na Violu. Výsledkem je tak 6 bodů a skromné skóre 3:3.

 

Skupina B

 

FC Fokeful

Sešívaní Raci

FC Janov

Redoby team

 

+ se turnaje měl účastnit tým Miners, který se ale omlouval a druhá skupina tak čítala pouze 4 týmy. Oproti skupině A se zápasy hrály 20 minut.

 

FC Fokeful - druhý největší favorit na turnaji byl tvořen fotbalisty SKR, ke kterému se kvůli nízkému počtu hráčů přidal i Jan Červený, bratr Jaroslava. Nutno dodat, že i přes svůj nízký věk se dokázal gólově prosadit a svým výkonem nezklamal. První výhra přišla proti fanatikům z Edenu, kteří si říkají Sešívaní Raci. V druhém zápase se tento tým střetl s Janovem, který Fokeful překvapil a do posledních vteřin sahal po vyrovnání, které nakonec nepřišlo. Poslední zápas s Redoby si favorit skupiny B zastřílel a skončil na prvním místě s plným počtem bodů.

 

Sešívaní Raci – na turnaji nováčci v červenobílých dresech s hvězdou na prsou. Pro příznivce pražské Slavie radost na první pohled, pro druhou stranu už tolik ne. Své by k tomu asi měl i náš věrný fotograf David Svoboda, který fandí letos méně úspěšnému týmu (smích). Ve svém prvním klání nestačily „sešívaní“ na favorizovaný Fokeful. Ani v dalším zápase to nebyl pro nováčky turnaje bodový zisk. Ten mohl přijít v posledním zápase s Janovem, který ale na sešívané fanatiky vlétl a nadělil jim bůra.

 

FC Janov – janovští fotbalisté si po sestupu zvykají na III. třídu, ale v hale pěkně kousali. V prvním zápase prohráli těsně o gól s Redoby. Druhý zápas proti Fokefulu skončil stejným výsledkem (1:2), ale do poslední vteřiny se Janov nevzdal a vytvářel si šance. Ve třetím a zároveň i posledním zápase si tento tým spravil chuť a Sešívané Raky vyprovodil pěti góly.

 

Redoby Team – celek z mladých fotbalistů doplněných o zavidovské hráče se představil jako první proti Janovu, který o gól porazil. Další zápas odehrál tým kolem Dominika Žďárského proti Sešívaným Rakům, které taktéž porazil. Se ziskem šesti bodů šel do zápasu proti Fokefulu, který se ale vůbec nevydařil a skončil jednoznačnou výhrou soupeře. Prohry ale hráči nemuseli litovat, neboť skončili druzí ve skupině.

 

Skupina šance

 

Rozlosování nadále znělo takto – utká se poslední ze skupiny A se čtvrtým ze skupiny B a poté čtvrtý ze skupiny A taktéž se čtvrtým ze skupiny B. Sečteno a podtrženo, hrálo se o dvě místa ve čtvrtfinále. Sešívaní Raci odehráli dva zápasy. Nejprve proti Čisté, která si přeci jen připsala první vítězství a poté proti Palurdu, které sice porazili, čímž také dosáhli prvního vítězství, ale na čtvrtfinále to nestačilo.

 

Čtvrtfinále

 

V prvním čtvrtfinálovém zápase se střetly Senomaty proti Redoby. Vyrovnaný zápas nakonec došel až do penaltového rozstřelu, po kterém šly dále Senomaty. Elektro Viola hrála proti vítězi ze skupiny šance – Palurdu, přes které si dvougólovou výhrou zajistila semifinále.

 

Úlehle se postavila Janovu, který na turnaji předvedl ve velkém počtu hráčů bojovný výkon. Ten ale stačil bohužel pro něj jen na čtvrtfinále, po kterém se loučili po prohře 0:2. Poslední čtvrtfinálový zápas byl v režii Fokefulu a druhého ze skupiny šance, což byla Čistá. Ta dokázala odolávat, ale Fokeful se chytil prvním gólem, po kterém následovaly ještě dva další a postup do semifinále.

 

Semifinále

 

Dramatické utkání přineslo první utkání o postup do finále. Viola se ujala jednogólového vedení z pokutového kopu, na který ale Senomaty odpověděli nejlépe jak jen mohly! Nepříznivé skóre otočily ve svůj prospěch a trefily se celkem třikrát po sobě. Překvapení bylo na světě, ale Viola zapla vyšší stupeň rychlosti a bylo srovnáno. Tento zápas byl také soubojem brankářů, kteří drželi své spoluhráče. Do konce zápasu chyběla necelá půl minuta a do hry vstoupil sudí Titlbach, který posoudil jeden z obranných zákroků ku podivu všem přítomným jako nedovolený a Viola tak měla k dispozici přímý kop, který využila a skórovala. Těžko říct, na které straně byla pravda, ale tak už to ve sportu, bohužel, chodí.

 

Druhý semifinálový boj přinesl střetnutí Fokefulu a Úlehle. I zde potvrdil Fokeful roli favorita, když zamkl svou svatyni a naděloval. Bezmocný Štiller v brance inkasoval vícekrát než by si zasloužil a výsledkem byla vysoká výhra Fokefulu a hladký postup do finále.

 

Zápas o 3.místo

 

Boj o bronz mezi Senomaty a hráči Úlehle byl v klidném duchu. I když byly šance na obou stranách, tak produktivnější byla Úlehle, která se od začátku chopila taktovky a přehrávala svého soupeře. Ten se snažil odolávat a na konečné čtyři branky soupeře odpovídal, ale pouze třemi góly, a tak se musely Senomaty smířit se 4.místem, Úlehle brala bronz.

 

Finále

 

Stejně jako minulý rok mělo finále stejné účastníky – Elektro Violu proti Fokefulu. Výhodou Violy byl silný a početný kádr, kdež to na druhé straně se sešla čtyřka s jedním kusem na střídání. Viola se ujala jednogólového vedení a poté ho i navýšila. Celá akce ale začala razantní střelou Červeného do tyče, od které se míč odrazil na sálovky protihráče a následná akce znamenala vedení 2:0. Fokeful se dostával i do dalších šancí, ale ty zůstaly nevyužity, Viola přidala ještě dvě branky a oplatila tak soupeři loňskou porážku.

 

Individuální ocenění

 

Nejlepší střelcem turnaje se stal Jaroslav Červený (Fokeful). Nejlepší brankář se hodnotil dle počtu vychytaných nul, kterých měl nejvíce Petr Kabele (Elektro Viola).

 

Za fotografie děkujeme Davidu Svobodovi.

 

Sportu zdar, fotbalu zvláště!


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou