Tomáš Černý: Důležité bylo ustát tlak Lázních v prvních minutách

Po letech se vrátil k hrení fotbalu, připojil se k nováčkovi soutěže a po svém návratu se postavil do branky teprve potřetí, ale dokázal vychytat tým, který za celou sezónu jen tak někdo nevychytá. Do podobné soutěže, jakou je třeba hlasování o hráče kola z ideální jedenáctky, se nikdy nedostal. Nikdy tudíž nezvítězil. Ale k tomu, aby se mu to podařilo po jeho návartu, příliš nepotřeboval. A nezbrzdil ho ani těžký los, který Halži naložil na začátek opravdu hodně velké soupeře. Dámy a pánové, představuji Vám brankáře Tomáše Černého (Čechie Halže). "Někdy to přijít muselo, byla to otázka času.", komentuje hráč kola první výhru.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Tomáši, Halže se dočkala první výhry, věřil jste před zápasem v první body?
Já jsem ve výhru věřil. Museli jsme se už konečně od něčeho odrazit a bylo jen otázkou času, kdy to přijde. My jsme měli docela těžký los, takže nám nezbývalo nic jiného, než věřit tomu, že si poradíme i s některými z těch nejkvalitnějších týmů. Samozřejmě to ale překvapivý výsledek je, o tom není sporu.
Co bylo v celém utkání klíčové?
Rozhodovalo se hned na začátku. Lázně na nás vlétly a chtěly to skončit hned zkraje, ale my jsme jim odolali, za což si všichni zaslouží obrovskou pochvalu. Zejména defenziva udělala velký pokrok oproti předchozím zápasům. Převzala tu klíčovou roli a ustála to.
Odchytal jste parádní zápas, jak jste se sebou spokojený?
Já jsem v brance od toho, abych něco chytil. Jsem samozřejmě rád, že jsem nějakým způsobem přispěl k tomu, že jsme získali první body. Každopádně bych ten výkon zase tolik nepřeceňoval. Přesto musím říci, že spokojený jsem. Chytám po dlouhé době a celkem se mi daří.
Jak jste se do Halže dostal, odchytáte zde celou sezónu?
Já jsem fotbal hrál naposledy v devatenácti letech, což už je pět let. Já jsem dostal tuto nabídku od kamaráda z práce v době, kdy se rozhodovalo o tom, zda se postoupí, nebo ne. Takže jsme se dohodli, že když postoupí, tak v rámci svých možností týmu pomůžu. Přednější je pro mě ale stále rozhodcování. Pískám krajský přebor, takže pokud nebudu pískat zrovna v době našeho utkání, měl bych v brance stát.
Jak na Vás zatím nová soutěž a nový tým působí?
Soutěž nová není, znám ji. Když jsem měl volno, tak jsem občas byl delegován i do zápasů této soutěže, takže její úroveň znám. Co se ale týmu týče, tak jsem překvapen, jakou tam mají kluci partu, v týmu vše funguje. Je super a pokud se bude vyhrávat, tak budu maximálně spokojený.
Na co by mohl Váš tým mít, myslíte, že se budete pohybovat vysoko?
Těžko říci, zatím jsme se střetávali s týmy, které by svou úrovní měly být nad námi. Ale když porovnám zápas se Stříbrem, poměrně dobrý, zápas proti Bezdružicím, který byl v našem podání katastrofální, a zápas s Lázněmi, tak docházím k výsledku, že bychom měli být schopní si střed tabulky odehrát. To ale záleží především na tom, zda naše úroveň vydrží, nebo se zlepší a nebo to bude úplně naopak.
V příštím kole jedete do Kšic, další těžký soupeř, co čekat?
Další zápas bude těžký, možná těžší, než s Lázněmi. Pokud si dobře vzpomínám, tak Lázně neměly dobrý začátek ani v minulém ročníku a byly vynikající hlavně na jaře. Složitější to navíc bude především i o nespornou výhodu domácího prostředí, kterou jsme měli proti Lázním na své straně my. Kšice opět nehrají špatně a budou velkým favoritem. My můžeme opět pouze překvapit. Hlavně abychom neodjížděli s debaklem a dali nějaké branky. Pokud odvezeme alespoň bod, bude to jedině dobře.
Tomáši, kdy a kde jste s fotbalem začínal?
Já jsem začínal v Plané. Maminka mě jako malého doprovodila na první trénink a mě se fotbal prostě zalíbil. Nic složitějšího v tom nebylo.
A jak jste se dostal k pozici rozhodčího?
Já jsem v devatenácti letech skončil v dorostu Plané poté, co jsme vyhráli krajskou soutěž a nevěděl jsem, co dál. Napadlo mě, že bych mohl pískat. Zalíbilo se mi to a od té doby se toho, mimo krátké přestávky, držím.
Jak snášíte vyčítavé výkřiky a pohledy fanoušků i hráčů?
Vždy záleží na tom, jaký má zápas náboj, a to záleží pouze na hráčích a na tom, jak se tomu rozhodčí přizpůsobí. Pokud je zápas vyhrocený, tak se do toho přidávají i diváci a ještě to zhoršují. Některé zápasy jsou ale úplně v klidu, k tomu je potřeba mít v týmu i zkušenější starší hráče, kteří mají respekt a dokážou ty horkokrevnější zkrotit. Pro sudího je pak samozřejmě snazší pískat zápas takovýchto týmů, než týmů, které mají od začátku do konce červené oči. Nicméně, i to k tomu patří a sudí si s tím musí poradit.
Jak jste se dostal do branky, a co se Vám na chytání nejvíce líbí?
Já jsem se dostal do branky až později, když se mi jednou povedlo odchytat školní turnaj s názvem "McDonalds cup". Povedlo se mi vychytat i jeden s favorizovaných týmů a vzhledem k tomu, že s námi jezdil i náš trenér, tak už mě z branky nepustil. A co se mi nejvíce líbí? To nevím. Asi je to nejlepší alternativa. Nejsem zrovna rychlostní hráč (smích).
Věděl jste, že jste se do sestavy kola dostal a sledoval jste hlasování?
Dozvěděl jsem se to v pondělí ráno. Od té doby jsem sestavu sledoval. Zajímalo mě, jak si povedu.
Co na výhru říkáte, už jste někdy na takový triumf dosáhl?
Vzhledem k tomu, že žádné takové ankety si z dob, kdy jsme hrál nepamatuji, se mi to ani povést nemohlo. Proto je to pro mě novinka.
Tomáši, máte na závěr nějaký vzkaz pro naše fanoušky?
Určitě. Chtěl bych divákům vzkázat, aby stránku i nadále navštěvovali a vážili si toho, že něco takového tady funguje. Je to stránka pro nás o nás (smích). Je to paráda a určitě bychom to měli svou sledovaností podpořit.
Děkuji za rozhovor.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.