Oldřich Janovec vyzívá: "Chceme profi-smlouvy", usmívá se

Devatenácté kolo je ta tam a před tím dvacátým už nám zbývá jediné, a sice rozhovor s nejlepším hráčem předchozího víkendu. Tím se stal už podruhé Oldřich Janovec (Dynamo Studánka), který tak přerušil krátkou šňůru hráčů Přimdy a navázal tak na výhru Dalibora Lončíka. Poprvé zvítězil Oldřich sice už v minulém soutěžním ročníku, ale ani na to bycho neměli jistě zapomínat. menší raritou je však spíše to, že pokaždé se mu podařilo prorazit na jiné pozici, tentokrát dokonce z místa, na které není tak úplně zvyklý. "Tuto variantu jsme zkoušeli už během přípravy, takže to bylo logické vyustění situace poté, co nám nedorazila ofenziva.", popisuje okolnosti hvězda kola.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Oldřichu, pojďme rovnou k Vašemu přesunu z obrany do útoku a následně zálohy, proč se tak trenér rozhodl?
Tak přesný důvod proč se tak trenér rozhodl neznám. Já jsem se ho na to neptal, ale zřejmě to souviselo s tím, že máme v kádru velkou marodku a každý zápas hrajeme v jiné sestavě. V Kšicích to vyšlo tak, že bylo dost beků a defenzivních hráčů, ale chyběli ofenzivní hráči, a tak tam vyslal mě. Už jsme to zkoušeli v přípravě před sezónou, tak možná i proto. Do zálohy jsem pak byl stažen ze stejných důvodů, když nemohl dál pokračovat ve hře levý bek, takže jsme to museli zase nějak přeskupit.
Jaké byly vaše úkoly, co po Vás trenér chtěl?
Hlavním úkolem bylo podržet vepředu balón, že prý mám ,,dobré tělo“, tak ať si pokryji hlavně balón a pokud bude možnost, tak i vystřelit na bránu. Samozřejmě jsme vepředu ale byli dva, takže jsme měli hrát blízko u sebe, abychom si mohli pomoci.
Jak těžké to pro Vás bylo, aklimatizovat se v ofenzivnější roli?
Tak nějakým způsobem to těžké bylo, přeci jen většinu kariéry hraji spíše zezadu, ale že bych se tam cítil, jako ryba na suchu, tak to také ne. Jak jsem říkal, už jsme to zkoušeli v přípravě před sezónou a v dorostu jsem hrál také spíše vepředu, takže nějaké zkušenosti s tím mám.
Jak jste se svým výkonem spokojený?
Se svým výkonem spokojený moc nejsem, jelikož jsme tam neuhráli ani bod a pokud se nedaří týmu, nemůžu být spokojen ani se svým výkonem. Možná jsem si perfektně, jako útočník, plnil obranné práce, kde jsem se okamžitě vracel pod balón a znemožňoval obráncům rozvinout postupný útok, takže to musel stoper nakopávat a my jsme pak většinu míčů sbírali. Nicméně útočník je tam od toho, aby dával góly, což se mi nepodařilo. Sice tam nějaké dobré střely byly, ale nic tam nespadlo.
Jak jste se vůbec k roli obránce dostal?
Tak k roli obránce jsem se dostal již v přípravce FK Tachov, kde všichni chtěli útočit a dávat góly, a tak někdo musel zůstat vzadu a bránit. K ofenzivnějším úkolům jsem se dostal až v dorostu ve Studánce, kde jsem se pravidelně prosazoval. Po přechodu do A-mužstva jsem zase putoval sestavou dozadu až na pozici stopera.
A co utkání celkově, jak byste nám jej ohodnotil?
Utkání bylo vyrovnané, oba celky byly oslabeny o řadu hráčů, a tak možná fotbalová kvalita chyběla. Nakonec se s tím lépe dokázali vyrovnat domácí a urvali všechny tři body. Myslím, že plichta by byla spravedlivá, ale jako tým jsme se nedokázali prosadit a po naší chybě jsme dostali druhý gól. Vlastně i první gól jsme dostali po nedůrazu v obraně, čili vlastní chybou. Ve finále nám chybělo i štěstí, když jsem z trestného kopu trefil břevno a Sváča po úniku tyč, kdyby to tam v první půli spadlo, výsledek mohl být zcela jiný.
Teď Vás čeká Damnov, hodně silný soupeř, už tušíte, kde naskočíte Vy?
Damnov má v současnosti velice dobrou formu, podle výsledků i poslední sestavy, kterou jsem viděl, to nebude vůbec nic lehkého. Kde nastoupím já, to ještě nevím. V pátek máme trénink, tak třeba se to dozvím již na tréninku, ale většinou stavíme sestavu tak hodinu před zápasem, kdy je sraz a definitivně se dozvíme, kdo může hrát a kdo zůstal ještě na marodce. Já osobně jsem připraven na obě varianty, stopera i útočníka, v záloze myslím nenastoupím.
Bude to těžké utkání, co od něj čekat, máte nějakou zvláštní taktiku?
Zvláštní taktiku určitě nemáme, snad jen jedině vyhrát. Myslím, že začneme hrát spíše zezadu, trochu to zavřeme a postupným útokem budeme ohrožovat soupeřovu branku. Zároveň uvidíme, s čím na nás vlítne Damnov, ale my se budeme snažit hrát svoji hru, kombinačně po zemi. Věřím, že to utkání zvládneme, dokážeme se prosadit a budeme brát všechny tři body.
Teď trochu odbočme. Asi se shodneme, když řeknu, že největší problém Studánky je dlouhodobě velká marodka, čím to je?
Na tom se stoprocentně shodneme. Čím to je? Sám si na to nedokáži odpovědět. Možná to je tím, že všichni žijeme v rychlém životním tempu, máme maximální pracovní i osobní vytížení a ve volnu jdeme hrát fotbal. Potom již nezbývá tolik času na odpočinek a regeneraci. V neposlední řadě všichni pomalu stárneme, a tak to tělo prostě nepobírá. Možná to je otázka na naše klubové vedení, jestli by nestálo za to, dát nám profi smlouvy, nějakou tu kačku a my se mohli maximálně věnovat fotbalu, pak by byl čas na regeneraci a jako tým bychom byli daleko zdravější. (smích)
Kdyby se po této stránce něco zlepšilo, myslíte, že by mohlo Dynamo pomýšlet i na postup?
Určitě nechci mluvit o postupu, ale jedno vím jistě. Byli bychom daleko silnější a určitě bychom hráli na špici. Bohužel, tento stav trvá již možná tři roky, takže nevěřím tomu, že se jako mávnutím kouzelného proutku všichni uzdravíme a budeme mít kádr o pětadvaceti zdravých a namakaných fotbalistů.
A co konkrétně Vy a zranění, Vám se vyhýbají, nebo už Vám fotbal pár "bolístek" přinesl?
Tak nějaké větší závažnější zdravotní problémy se mi, díky Bohu, zatím vyhýbají, proto také mohu ještě týmu zatím pomoci. Nějaké drobnější zranění ale už také byla, jako zlomené prsty na noze, výrony kotníků, či zánět achilovky. Momentálně jsem ale schopen bez větších problémů hrát.
Podívejme se ale i z druhé strany. Kde naopak hledat nejsilnější stránky týmu?
Momentálně si myslím, že největšími opory týmu jsou gólmani. Jak jinak, než po zdravotních potížích se vrátil Langi, takže máme hodně vyrovnanou gólmanskou dvojici. Mory asi dostal strach, že by mohl teď sedět jen na lavici, a tak předvádí neskutečné výkony. Momentálně jsme tedy hlavně díky nim schopní hrát vyrovnané zápasy, třeba jako s Planou, v němž jsme nakonec jen těsně prohráli. Toto rozhodně trenérům nezávidím, rozhodovat se mezi dvěma brankáři, kteří patří k nejlepším na okresu.
Oldřichu, Vy už jste sestavu kola jednou ovládl, jaké to je podruhé?
Podruhé už to není tak slastné, hlavně proto, že to přišlo po zápase, ve kterém jsme prohráli. Kdybychom zápas zvládli, možná bych z toho měl větší radost, takhle mohu jen poděkovat spoluhráčům a všem lidem, kteří mi poslali hlasy.
Jak s Vámi Vaše úspěchy prožívá kabina, žije tým hlasováním?
Tak určitě, prožívá to celá kabina i klubové vedení, pár tréninků budu hlavní hvězdou, každý se bude chtít předvést a ukázat mi, že je lepší, aby to mohl ještě nějak vtipně okomentovat. V neposlední řadě bude kabina určitě chtít i nějakou odměnu za to, že mi k titulu pomohla. Vzhledem k tomu, že jsem pokladník, tak to nějak skoulím. Zvednu pokuty za pozdní příchody. (smích)
Poslední otázka, máte nějaký vzkaz pro naše čtenáře?
Věřím, že minimálně alespoň jednou vyhraji hráče kola i na podzim, takže čtenáře pozvu na Silvestra, který opět pořádáme později. Teď před létem bych vzkázal, aby se bavili fotbalem a užívali života. Na druhou stranu, zdraví je nejdůležitější věc v životě, takže ať jsou všichni zdraví.
Oldřichu, díky za rozhovor.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.