Tomáš Sivera: Z kluků v dorostu si chovám spoluhráče

Obránce SK Únanov Tomáš Sivera se stal Hráčem kola Okresního přeboru Znojmo. Kromě samotného hraní také trénuje dorost. Dělají mu svěřenci radost? A jaké má plány do budoucna?

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Kdo vás přivedl k fotbalu?
Přesně si to nepamatuji, kolem fotbalu se motám už odmala, ale pravděpodobně asi bratr.
Jaký okamžik z vaší dosavadní kariéry je váš nejoblíbenější?
Poslední rok ve Znojmě, když jsme postoupili do Moravskoslezské dorostenecké ligy.
Máte mezi fotbalisty nějaký vzor?
Nikdy jsem pořádně žádný vzor neměl, kvůli vlasům mě vždy spojovali s Paulem Scholesem. Posledních 5 let mezi mé nejoblíbenější hráče patří Luke Shaw.
Proti jakému týmu byste si chtěl zahrát?
Manchester United. Můj nejoblíbenější klub, takže asi proti nim, byla by to paráda.
Myslíte si, že je role obránců nedoceněná? Přeci jenom, většina se soustředí hlavně na střelce gólů.
Bez dobré obrany je i skvělý útočník k ničemu a naopak. Samozřejmě, když se budeme dívat na statistiky, tak je jasné, že útočníci budou mít vždy výhodu, od toho tam jsou, aby dávali góly. Fotbal jde nicméně pořád dopředu a dnes se už chce i po krajních obráncích, aby útočili, takže to hodnocení se pomalu vyrovnává.
Slyšela jsem, že dokážete velmi dobře namotivovat své spoluhráče. Co motivuje vás, abyste na hřišti podal co nejlepší výkon?
Nevím, jestli své spoluhráče, ale kluky z dorostu asi ano. Aby se lidi bavili a byli po našem zápase spokojení, vrátit jim jejich podporu, to mě motivuje.
Váš tým SK Únanov se tuto sezónu pohybuje na nejvyšších příčkách tabulky. Pomýšlíte na celkové vítězství?
Momentálně jsme druzí, uvidíme, jestli si to Blížkovice pohlídají. Nám jaro moc nevyšlo, bohužel vinou zranění se nám rozpadla celá obrana. Samozřejmě v zimě jsme si říkali, že budeme chtít soutěž vyhrát a postup se uvidí podle toho, jak se zapojí kluci z dorostu. Těm se díky zraněním naskytla možnost hrát pravidelně za chlapy a myslím, že tu šanci chytli dobře, mám z nich radost.
Kromě hraní také trénujete dorost. Bojujete při trénování s příznaky dnešní „digitální“ generace, jako je třeba neustálá potřeba kontrolovat mobil?
Technologie k dnešní době patří, vyhýbat se jim nebo je zakazovat nemá smysl. Jsem za ně dokonce rád, s dorostenci mi to usnadňuje komunikaci, a to platí i u ostatních kategorií při komunikaci s rodiči. Naštěstí kluci ví, že když je trénink nebo zápas, tak mobily jdou stranou a soustředí se pouze na fotbal.
Čeho byste chtěl jako hráč a trenér dorostu ještě dosáhnout?
Nebližší cíl je pro mě jasný a ví to i kluci z dorostu. Pořád jim říkám, že si z nich chovám spoluhráče, takže budu spokojený, když společně budeme pravidelně hrávat v chlapech. Dlouhodobý je fungující mládež v Únanově, to zajistí klub do budoucna, protože mládež je základ. Nakopli jsme to dobře, ale je potřeba to neustále posouvat dál.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.