Podzim Starého Sedla hodnotí oblíbený kouč Zikmund

0

Chod našich internetových stránek se na delší dobu pozastavil, abychom si všichni dopřáli zimní klid a pauzu od fotbalu. Nyní jsme ale v mírném tempu zpět. K fotbalu nás totiž vrátilo zpět vyhlašování vítězů anket o hráče podzimu. To už máme ale za sebou, a proto přicházíme s dalším ohlédnutím se za podzimní částí z pohledu jednotlivých týmů. Konkrétně jsme se tedy pro pár otázek vydali do Starého Sedla a za kým jiným, než tamním milovaným trenérem Ladislavem Zikmundem (TJ Staré Sedlo). Staré Sedlo patří stejně, jako v loňské sezóně, tak i v té letošní k nejlepším týmům soutěže a o své slovo se v jarní fázi ještě jistě přihlásí. Pochopitelně je to pro něj tedy velmi úspěšný podzim, když vezmeme v potaz to, že ještě pár let nazpět se tento tým pohyboval v opačných částech tabulky. Na vše je ale úplně optimální a pozitivní, nejřešenějším negativem v celém okresu je asi již tolikrát zmiňované zázemí. To vše a ještě více najdete v následujících řádkách.

Zastavme se rovnou právě u onoho kamene úrazu. Starosedelským je velmi často vyčítáno jejich hřiště, respektive jeho terén. I s panem Zikmundem už jsme na toto téma mnohokrát hovořili, ale nyní se podařilo v Sedle dosáhnout nějakých změn. To je jistě krok vpřed. "To rozhodně, zatím jsme začali jen drobnými úpravami povrchu, pak se tam navezla hlína a vysela tráva, takže doufáme, že to bude jen lepší. Rozhodně se nedá hovořit o nějakém obrovském skoku, ale je to začátek. Vše je o penězích a kdybychom měli více, také bychom raději hráli na lepším terénu. Já samozřejmě chápu, že když dorazí tým, jako třeba Chodov, nebo Nové Sedlo, tak je to pro ně velká změna a mají s tím potíže, ale nám to odskakuje stejně a na něco takového si přeci zvyknout nemůžete, s tím se můžete jen smířit. Sám mám v týmu kluky, kterým se hraje venku daleko lépe a ti musí vydržet na tom našem horším hřišti polovinu utkání sezóny, hráči jiných týmů jen jedno za rok.", posteskl si trochu kouč Zikmund.

Vyjma hřiště už však nic hrozného Sedlu v soustředění se na fotbal nebrání. Díky dotacím se hráči mohou těšit z poměrně nových kabin a podobně. "Ano, to je pravda, a já bych tímto velmi rád poděkoval městu za zájem o fotbal a samozřejmě také za jejich finanční podporu, která nám několik takových změn a rekonstrukcí umožnila a posunula zdejší fotbal zase o příčku výše.", vyjadřuje pan Zikmund vděk jménem celého mužstva, ale i nás, kteří Staré Sedlo chceme na hřištích stále vídat.

I to má jistě svůj vliv na náhlý vzestup Sedla, všichni mi ale asi dají za pravdu, když řeknu, že hlavním aspektem úspěchu je právě oblíbený kouč. Jakou máte vlastně taktiku ve vedení mužstva a čekal jste takové úspěchy, když jste tým přebíral? "Já jsem předem říkal, že se budu s týmem chtít pohybovat alespoň okolo čtvrtého, nebo pátého místa ,což se nám zatím skvěle vede. A k té první otázce. Hned zkraje jsem se rozloučil se všemi, které ten fotbal moc nezajímal, a kteří mužstvo narušovali. A teď se jen snažím, aby do sebe vše zapadalo, jako puzzle, snažím se hráčům vyhovět a na hřišti je stavět k těm, se kterými si herně rozumí a vyhoví si. Jsem si vědom toho, že každý má své kvality a každý je dobrý v něčem jiném, a proto se každému snažím na hřišti vytvořit nejlepší podmínky pro to, aby svůj potenciál, co nejvíce využil. Jasně, všichni vidí že vyčnívají třeba Marek Schildbach s Honzou Makrlíkem, ale je to přeci jen hra jedenácti lidí a každý nese svůj díl úspěchu. To mužstvo je nyní velmi kvalitní a mě velmi těší, že je schopné hrát s každým ba naopak, čím lepšího soupeře máme, tím lepší výkon dokážeme podat, za což si každý z mých hráčů zaslouží mé díky.", popisuje pan Zikmund svůj postup při skládání mužstva.

Rozeberme ale taktiku týmu ještě více do detailu. Tým hraje s velmi dobře zajištěnou obranou, možná i nejlepší v okresu a pak se soustředí na rychlý přechod k soupeřově brance. "Ano, to jste vystihl. Snažíme se mít dobře zajištěnou obranu, protože to je podle mě základ. Teď máme ale navíc i velmi kvalitní útok a může nás těšit, že máme momentálně i mnoho hráčů na střídání, takže můžeme vše přehazovat podle potřeby a složit tým v případě nouze ještě defenzivnější, nebo naopak ofenzivnější. Navíc hráči také cítí i mírnější tlak, tím, že se musí o svou pozici více prát, což také zvyšuje výkonnost týmu. I proto se držím toho, že v mé sestavě nemá nikdo místo jisté, aby nikdo nezískal opačný dojem.", vysvětluje kouč taktiku a výhody svého týmu.

Já bych ale od těch výhod ještě neodbočoval. Ještě jedna velká mě totiž napadá, a sice, že Staré Sedlo je tým, který je schopný se vždy postavit. I když třeba po první půli výrazně prohrává, umí se vyhecovat a do druhé naskočit zase v plné parádě, což už mu několikrát zachránilo cenné body. "Je to tak, je důležité to brát s nadhledem a zkrátka chápat, že když se nevyhraje, tak se svět točit nepřestane, fotbal je jen zábava, a když k němu takto přistupujete a chcete si zkrátka zahrát, tak Vás nemůže nějaké momentální prohrávání vůbec rozhodit, ba naopak, o to větší je přeci ta motivace se ještě zlepšit, a ne přestat hrát. A takto k tomu přistupují i moji hráči, za což jsem také moc vděčný. Já sám se snažím vše řešit v klidu a na nikoho zbytečně nekřičím. A kluci, když chtějí, tak si mé rady vezmou k srdci a zaberou, a nebo ne, ale můj tón hlasu to nijak neovlivní, leda k horšímu. To vše souvisí také s dobrou komunikací, která je v naší kabině, myslím, také silnou stránkou.", vyzdvihuje kouč další výhody. 

Vzestup ale jistě přitáhl větší pozornost a zájem u okolí. Tamní hráči si jistě povšimli, že okolo hřiště přibylo několik nadšených diváků. "Přesně tak, návštěvnost vzrostla a lidé si náš fotbal zase více oblíbili. Co se otázky diváků týče, tak jsem velmi spokojení. Ale zase zůstaňme trochu nohama na zemi. Když zkrátka přijede slabší soupeř, dorazí diváků méně, tak to prostě je. Ale v našem podání je každý zápas důležitý a nejistý, jsme totiž schopní s každým vyhrát, ale i prohrát.", láká pan Zikmund ještě více diváků. No a co mládež, i tam jistě zaznamenal starosedelský tým nárůst zájmu o fotbal. "Přesně tak, to je pro tým také ohromné plus do budoucna. Na základě toho právě chceme zakládat mládež, která bude od nové sezóny už normálně hrát soutěž, což jistě přiláká ještě další tváře. To vše je pozitivní nejen pro klub, ale hlavně i pro naše děti, které třeba nebudou vysedávat u počítač, ale budou venku hrát fotbal. Zároveň doufáme, že v následujících letech na fotbal nezanevřou, že je to chytne a budou se stále motat na hřišti, třeba i v našem dresu.", neskrývá trenér radost.

Teď ale zase na chvíli odbočme od Sterého Sedla a přesuňme se k další často řešené otázce v sokolovském OP, a sice nový formát soutěže, ke kterému každý přistupuje maličko jinak. "No, je to novinka a sám se k tomu stavím spíše tak, že to tak zkrátka je a nepřemýšlím nad tím, zda je to lepší, či ne. Rozhodně to zaručí zajímavější závěr sezóny, protože si pochopitelně nikdo nemohl udělat rozhodující náskok už v podzimní fázi sezóny. A nemyslím si, že by to někoho nějak mohlo výrazněji zvýhodňovat. Ať už má někdo i možnost posilovat z A-týmu, nebo ne. Když má někdo postupové ambice, tak si jistě hráče najde.Takže se nechci na nic vymlouvat, je náš problém, že jsem malá vesnice a máme s tím větší potíže.", hodnotí pan Zikmund krátce krok vedení soutěže. 

A nám nyní nezbývá nic, než se s Vámi zase na nějakou chvíli rozloučit a těšit se na další díl v rámci hodnocení podzimu s jednotlivými týmy. No a do Sedla přejeme mnoho úspěchů a hodně štěstí v jarních bojích o postup.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou