Klíč k udržení se v ČFL, aneb jak krásně zamotaný umí fotbal být!

0

Poslední kolo ČFL klepe na dveře a každý, kdo ji jen trochu sleduje, ví, že právě v posledním kole dojde konečně k rozluštění hádanky, které týmy třetí ligu opustí. O Meteoru bylo rozhodnuto už dávno, Admira kapitulovala minulé kolo. Kdo je ale doprovodí? Z ČFL, kterou hraje osmnáct týmů, budou sestupovat hned čtyři kluby vzhledem k tomu, že druhou ligu opouštějí dva týmy z Česka (Most, Kolín). Pojďme si tedy shrnout situaci klubů, které sestup ohrožuje, tedy Chomutova, Čáslavi, Unionu a Písku.

Úprava článku - Při počítání a psaní níže zmíněného jsem opomněl zohlednit fakt, že v ČFL funguje systém penalt, tedy remíza v hrací době sice možná je, ale v penaltách se rozhoduje o dalších dvou bodech. Za tuto chybu se OMLOUVÁM a berte ji prosím na vědomí při čtení zbytku článku. Zbylé informace platí.

 

Chomutov – 16 místo v tabulce – 38b skóre 39:71
Chomutov je v tabulce třetí od konce, je tedy sestupem ohrožený nejvíce a jeho situace je nejvíce zamotaná. K udržení musí bezpodmínečně zvítězit ve Štěchovicích, které jsou v tabulce dvanácté a spoléhat na to, že z týmů Písek, Čáslav a Union zvítězí maximálně jeden, v takovém případě má udržení jisté, protože na Čáslav ztrácí body dva, na Union i Písek sice tři, ale má oběma lepší vzájemný zápas. Naopak pokud dva z těchto týmů zvítězí, nepomohou Chomutovu ani tři body ze Štěchovic.

Čáslav – 15 místo – 40b skóre 31:52
Čáslav je momentálně na poslední sestupové pozici a situaci nemá jednoduchou. Základem je porazit doma Chrudim, protože tím je vyřešen z pohledu Čáslavi Chomutov. Ani výhra ale nemusí stačit. Čáslav totiž musí spoléhat na to, že alespoň jeden z dvojice Union, Písek, ztratí ve svém zápase body (je jedno zda dva nebo všechny tři). Pokud by totiž oba dva tyto týmy zvítězily, Čáslav sestupuje. V případě remízy Čáslavy by mohly nastat mnohem komplikovanější situace, které naleznete níže v článku.

Union 2013 – 14 místo – 41b skóre 37:57
Union má svou pozici jasnou. Pokud získá tři body, v ČFL zůstane. Ze všech ohrožených týmů jej však čeká nejtěžší soupeř, tedy druhý tým tabulky Jirny. Navíc Union hraje venku. I v případě prohry se může Union udržet a to pokud nebude naplno bodovat ani Chomutov a ani Čáslav (má s ní lepší vzájemný zápas). V případě remízy je Union jistě před Chomutovem a musí doufat, že Čáslav bude maximálně remizovat, popřípadě že prohraje Písek.

Písek – 13 místo – 41 bodů 49:56
Písek je na tom podobně jako Union, před kterým je díky lepšímu vzájemnému zápasu. Má však oproti němu i všem ostatním výhodu v tom, že jede v posledním kole na Admiru, která je již jasně sestupující na předposledním místě. Výhra pro Písek znamená, že nemusí nic řešit a bude třináctý, naopak prohra by mohla znamenat velký problém. V tu chvíli by nesměly z pohledu Písku naplno bodovat hned dva týmy ze zbylé trojice. V případě remízy je podobně jako u Unionu ze hry z pohledu Písku Chomutov. Čáslav však nesmí zvítězit (remíza nevadí) a Union smí maximálně také remizovat (Písek má lepší vzájemný zápas)

To jak je tabulka zamotaná však naznačují hlavně eventuality, které by přinesly bodové shody. Za určité konstelace (výhra Chomutova, prohra Písku i Unionu, remíza Čáslavi), by měly všechny čtyři týmy shodný počet bodů, tedy čtyřicet jedna. V tu chvíli by vznikala minitabulka mezi nimi a v ní je pořadí jasné.

Chomutov – 13b 11:6
Union – 8b 9:11
Čáslav – 7b 7:10
Písek – 6b 12:12

K bodové shodě však může dojít i mezi kterýmikoli třemi týmy z této čtyřky, či mezi dvěma. V případě bodové shody třech týmů figuruje opět minitabulka, kombinací je však příliš mnoho na to, aby se daly všechny rozepsat, proto alespoň přidávám přehled o tom, kdo má s kým lepší vzájemný zápas a tedy jej v případě bodové shody přeskakuje (pokud se jedná o bodovou shodu dvou týmů)

Písek - V tabulce má ze všech čtyř týmů sice nejméně bodů, má ale lepší vzájemný zápas jak s Unionem, tak s Čáslaví. S Chomutovem má horší.

Čáslav - V její neprospěch hovoří horší vzájemný zápas krom Písku i s Unionem a naopak vychází vzhledem ke skóre lépe z měření s Chomutovem (oba se navzájem porazili 2:1).

Union - Horší vzájemný zápas s Pískem i s Chomutovem mu nehraje do karet, naopak lepší má s Čáslaví ano.

Chomutov - Z výše zmíněného jasně plyne, že Chomutov má lepší vzájemný zápas s Pískem i s Unionem, hůře vychází pouze z měření s Čáslaví.

Buď jak buď, poslední kolo ČFL bude maximálně napínavé!

Přikládám ještě soupis jednotlivých utkání, která mezi sebou naši bojovníci o udržení sehráli.

Union - Čáslav 2:0
Čáslav - Union 1:1

Chomutov - Union 0:0
Union - Chomutov 2:3

Chomutov - Písek 2:0
Písek - Chomutov 1:3

Union - Písek 2:1
Písek - Union 6:2

Čáslav - Písek 2:0
Písek - Čáslav 4:1

Čáslav - Chomutov 2:1
Chomutov - Čáslav 2:1


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou