Jsem rád, že zase můžu hájit barvy týmu, kde jsem fotbalově vyrostl, říká v rozhovoru Jiří Švamberg

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 14. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Kdo je tím vítězem? Tím se stal Jiří Švamberg z Kožlan. Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Gratuluji k ocenění hráče kola. Překvapilo vás toto ocenění?
Děkuji. Musím se přiznat, že celkem překvapilo. Málokdy se stane, že by se do sestavy kola dostal hráč, který s týmem předchozí kolo prohrál, a ještě méně se stává, že by takový hráč ocenění vyhrál.
Pro vás první zápas tuto sezónu za Kožlany a hned hráč kola. Představoval jste si tak první jarní zápas? Chyběly tomu už jen tři body?
Když přijdete do nového týmu, tak vždycky chcete vyhrát a přemýšlíte hlavně nad týmovým úspěchem. Bohužel jsme i vinou absencí nepodali dobrý výkon. 3 body by byly určitě krásné, ale myslím, že bychom vzhledem k průběhu zápasu brali i bod.
Dále bych se chtěl zeptat, jak u vás vypadala příprava? Hráli jste nějaké přátelské utkání?
Já jsem většinu přípravy absolvoval ještě jako hráč Kaznějova a do Kožlan jsem zašel, když jsem měl volno. Za Kaznějov jsem v přípravě stihl odehrát 1,5 přáteláku + 1 pohárový zápas. Kožlany hráli přáteláky 3, já nakonec zasáhl do dvou a musím říct, že příprava Kožlan byla oproti předchozím létům kvalitní.
Pojďme na něco trochu osobnějšího. Kdy jste začal s fotbalem a kdo vás k tomu přivedl?
I přes to, že táta hraje fotbal celý život, tak já začal hrát až docela pozdě (myslím, že táta už ani nevěřil, že by ze mě ve fotbale mohlo něco být) – ve dvanácti letech a paradoxně mě tehdy na trénink nepřivedl táta, ale nudil jsem se, tak jsem si řekl, že půjdu s kamarádem na trénink. Jelikož fotbalového jsem neuměl vůbec nic, a taky proto, abych nemusel běhat :-D, jsem si stoupnul do brány a už mi to nějak zůstalo.
Máte nebo jste měl nějaký fotbalový cíl? Něco, čeho byste chtěl dosáhnout?
Před pár lety byl můj cíl hrát co nejvyšší soutěž, ale během angažmá v Kaznějově jsem zjistil, že není důležité, jak vysokou soutěž hraji, ale abych se v týmu cítil dobře a aby mě fotbal bavil. Takže teď už je mým jediným cílem být užitečný v týmu a fotbal si užívat.
Čemu se věnujete, když zrovna nejste na hřišti?
V létě si rád zahraji tenis nebo třeba nohejbal, ale taky si asi jako každý v mém věku třeba rád zahraji s kamarády něco na Xboxu.
Jak vypadá zápasový den? Máte nějaký rituál?
Já jsem před zápasy býval vždycky dost nervózní, takže šlo hlavně o to udržet se v klidu. Co se týče rituálů, není to nic velkého, ale držím se toho, že třeba u kopaček, chráničů, rukavic, štrupen a ponožek začínám vždy pravou stranou. Jinak na rituály moc nejsem.
Jak na druhou stranu vypadají oslavy po zápase?
Tím, že jsem v Kožlanech 5 let nehrál, tak věřím, že se oslavy za ty roky výrazně změnily. Ale asi to bude jako v každém podobném týmu. V kabině si něco zařveme a pak jdeme „na jedno".
Co vás přimělo k přestupu zpět do Kožlan?
Já jsem před pěti lety z Kožlan odcházel, protože parta tu nebyla nic moc, netrénovalo se, nedařilo se a potřeboval jsem změnu. Naštěstí mi dal šanci Kaznějov, kde jsem v té době už hrál za dorost, a chtěl bych jim za tu šanci takhle poděkovat. Ale po pěti letech jsem začal cítit, že bych se rád vrátil domů do Kožlan. Přispělo k tomu i angažování nového trenéra, který o mě okamžitě projevil zájem. Takže jsem se rozhodl, že na konci sezóny udělám vše pro to, abych se vrátil domů. Kožlanům se ale zranila brankařská jednička, a tak přišla snaha mě získat už teď v zimě. Naštěstí se to povedlo a já jsem rád, že zase můžu hájit barvy týmu, kde jsem fotbalově vyrostl.
Moc děkuji za rozhovor. Chcete na konec něco sdělit? Nějak se vyjádřit?
Taky děkuji. Já bych asi hlavně chtěl poděkovat klukům v Kožlanech, že mě takhle rychle přijali mezi sebe a i přesto, že se nám nepodařilo zvítězit, mi pomohli získat zpátky nějaké to sebevědomí. A pevně věřím, že další zápas se nám už povede vyhrát a já po letech konečně uslyším náš vítězný pokřik.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.