Narozeninový rozhovor s koučem Poličné Markem Valou

O víkendu oslaví své třicáté narozeniny trenér Poličné Marek Vala, jemuž se hráči prostřednictvím našeho portálu odhodlali položit několik zajímavých otázek. Panu Valovi za náš fotbalový web přejeme jen to nejlepší do dalších let a pevné nervy se svými svěřenci! 

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Marku, je znatelný progress jak herně, tak výsledkově, co se týče této sezony. Čím (kým) si tento progress vysvětluješ?
Jednoznačně mou kvalitní prací s týmem. (smích)I když ve své podstatě jen navazuji na jejich skvělou výchovu v mládežnických kategoriích, za což patří velké díky všem jejich předchozím trenérům. Mou prací už bylo jen ty jednotlivé generace k sobě poskládat tak, aby to fungovalo. To ale ani zdaleka ještě není u konce. Stále nás trápí spousta věcí. Ať už herních nebo těch, jež se týkají tzv. horkých hlav.
Jak jsi spokojen s frekvencí a intenzitou roztáčení vrtulníku v hospodě U Valů stěžejními hráči týmu?
V posledních týdnech je to poněkud slabší, ale předpokládám, že to je jen klid před bouří, která přijde na závěrečné. V tom jsou chlapci vysloveně mistři světa.
Myslíš si, že bujaré večírky fotbalistů po zápasech drží váš rodinný podnik v dobrém ekonomickém zdraví?
Zajisté přispívají k tomu, že můj drahý otec může usínat s klidnějším pocitem, ale vše je kompenzováno neskutečnou psychickou zátěží, kterou musí člověk vynaložit při obsluhování mých svěřenců.
Proč nemáme v pondělí placené pracovní volno?
Protože nejste schopní si to u svých zaměstnavatelů zařídit.
Jak se ti bude pracovat s týmem příští rok, pokud mají přijít všechny vyhlédnuté posily a budeš muset pracovat s týmem čítající 20 lidi?
A kdo říká, že s týmem budu pracovat já? Smlouvu na příští sezonu žádnou podepsanou nemám a vzhledem k tomu, jak se prezentujeme na jaře je otázkou, jestli nějakou dostanu.
Myslíš si, že Čurda dokáže někdy dodržet životosprávu před zápasem? Je to vůbec možné? Dalo by se říct, že mu to napomáhá ke zlepšeným výkonům?
Čurda je profík a nepamatuji se, že by někdy za těch více jak 20 let, co se známe, měl s životosprávou sebemenší problém.
Jak se ti tak v mladém týmu pracuje?
Někdy lehko, někdy těžko.
Naučí se Ringo někdy kopat penalty?
On je vždycky kopal skvěle přece. Kolikrát jsem tohle jen slyšel a pak … :-)
Co říkáš na to, že máš v týmu samé studované lidi, Ing., Bc., když ty sám jsi Bc. ?
Je jasné, kdo je vzorem, inspirací a idolem v našem týmu. Jinak gratuluji Petrům Libosvárovi a Bártkovi, že dokázali v tomto týdnu získat právě titul Bc.
Jste spokojen se čtvrtou příčkou v tabulce? Jak byste zhodnotil dosavadní průběh sezony?
Sezona ještě neskončila, takže ji hodnotit nechci a ani nebudu v tuto chvíli. Se 4. místem jsem a nejsem spokojen. To víte, že po podzimu jsem se chtěl rvát o 2. flek, ale musím sportovně uznat, že kvalitní a stabilní výkony Choryně, Halenkova a naše problémy se zraněními nás z tohoto boje vyřadily. Proto je nyní cílem udržet 4. místo – tzn. porazit Lužnou a urvat nějaké body z posledních dvou zápasů, kdy nás čekají nejlepší týmy v soutěži – Semetín a Choryně.
Na jakých místech tabulky byste se chtěl pohybovat v příštím ročníku?
Jestliže zůstanu v Poličné a podaří se udržet stávající kádr, který bude zdravotně v pořádku plus přivést plánované posily, tak není o čem mluvit. Byl by alibismus říct, že nechceme zkusit OP vyhrát. Nicméně pokud v soutěži zůstanou zmiňovaný Halenkov a Choryně, nebude to vůbec jednoduché. Nemluvě o týmech jako je Horní Bečva, Valašská Bystřice, rezerva Karlovic, Bynina, Střítež s posilami z Ostravska …
Který hráč má nejlepší přístup a který naopak nejhorší?
Nemám hráče s nejlepším přístupem. Mám jich spoustu s velmi špatným a pak jich mám pár, kteří vědí, že napsat sms nebo zavolat nikoho nezabije a je to lepší než se pak dohadovat o minuty, kdo přišel pozdě a kdo ne a nebo nechat trenéra v nevědomosti, proč hráč na trénink nebo zápas nepřišel. Navíc je to i slušnost, ozvat se , když dojdu později a nebo nepřijdu.
Kdyby vám nabídl trenérský post například tým z divize, opustil byste Poličnou?
Vzhledem k tomu, že nemám licenci, se kterou bych mohl divizi trénovat, tak nejspíš ne. A ani bych si na to prozatím nejspíš netroufl. Ovšem dostat nabídku jít dělat asistenta nějakému zkušenému a kvalitnímu trenérovi, který má vizi, byl by u týmu, který celkově dává smysl a byl by ochoten mě učit a posunout dále, pak bych byl hlupákem, pokud bych takovou příležitost nevyužil.
Na čem potřebujete přes léto nejvíce zapracovat?
Na bobříku mlčení a zároveň na komunikaci. Místo toho, abychom mluvili na sebe během zápasu či tréninku, mluvíme s diváky, protihráči a rozhodčími, případně odporujeme slovům trenéra, tedy mým. Což je špatně. Ve chvíli, kdybychom věnovali tolik koncentrace a soustředění na svůj vlastní výkon jako mančaftu a na řešení jednotlivých situací, byli bychom úplně jiný mančaft. Fotbalově už toho v mužské kategorii moc naučit nejde, ale posun v těchto věcech snad stále ještě možný je. Nelámu nad týmem hůl!

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.