Rozhovor s novým trenérem Dačic

Dačice získaly do svých řad posilu velkého kalibru. Trenérem se stal Roman Bujdák, jenž v minulosti okusil hřiště prvoligových trávníků a my vám jako první přinášíme rozhovor. 

Představení:

Roman Bujdák

20.6.1973 Nové Zámky (Slovensko)

Hráčská kariéra:

Nové Zámky – žáci

Spartak Trnava – 1.dorostenecká liga (nejlepší střelec dorostenecké ligy)

U 16,17,18 – ČSSR,ČSFR

Spartak Trnava – 1.Československá federální liga

U 19,20 – SVK

Nové Zámky – 2.Slovenská liga (nejlepší střelec 2. Ligy)

Dukla Trenčín – 2.Slovenská liga (nejlepší střelec podzimu,postup do 1.ligy – vojenská služba)

PMSC Pecs – 1.Maďarská liga

FC Linz – 1.Rakouská liga

NKHD Zagreb – 1.Chorvatská liga

NK Bjelovar – 2.Chorvatská liga (nejlepší střelec podzimu,2.místo)

BW Linz – 3.Rakouská liga

Hertha Wels – Rakousko landesliga

SV Waidhofen/Thaya – Rakousko landesliga (2x nejlepší střelec landesligy)

Sturm 19 St.Pölten – Rakousko landesliga (1.místo,nejlepší stř

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Jaký byl důvod jít trénovat Dačice? Určitě jste měl i jiné nabídky, ale vybral jste si právě Centropen, i přesto, že bojuje o záchranu v nejvyšší krajské soutěži.
Důvodem mého působení v Dačicích je můj kolega kamarád, trenér Jindřichova Hradce Marek Černoch. S mým svolením dal moje tel. číslo panu Beníčkovi z Dačic, který mě kontaktoval. Prosinec a leden jsem byl se svojí partnerkou na dlouhém cestování po Asii a jaro jsem plánoval si odpočinout od fotbalu. To bylo jasné mým pozdějším návratem z dovolené, kdy tou dobou už týmy začaly zimní přípravu. Nabídka z Dačic je pro mě zajímavá právě proto, že se hraje o záchranu a chci také poznat poměry v českém fotbale.
Jako hráč jste působil zejména na postu útočníka. Jaká je však vaše vize v pozici trenéra? Jste zastáncem útočné hry nebo naopak jisté obrany?
Je pravda, že jsem jako hráč hrál jen v útoku. Každopádně je pro mě důležité vycházet ze zabezpečené obrany, což bude náš největší úkol do jarní části bojů o body. Samozřejmě s kvalitním a efektivním přechodem do útočné fáze. Pro mě je v dnešním fotbale každý hráč včetně brankaře jako útočník, tak obránce. To znamená, že každý na hřišti má jak útočné tak i obranné úkoly.
V Dačicích jste absolvoval již několik tréninků, jeden turnaj, dvě přátelská utkání a soustředění. Jak je tedy tým připraven po fyzické a herní stránce?
Tak tým je po fyzické stránce na tom dobře. Hrubá příprava proběhla beze mě. Herní projev, to je běh na dlouhou trať, času moc nebylo, ale díky soustředění jsme měli prostor na taktickou přípravu. V tréninkových jednotkách preferuji většinou práci s míčem. V přátelských utkáních jsem kombinoval hodně se sestavou, takže vše, co jsem potřeboval, jsem viděl. Soupeři a náš projev měl kvalitu. Samozřejmě už vím v jakém rozestavění a jakým systémem se budeme prezentovat v jarní části.
Jak hodnotíte hráče po přípravě z hlediska taktické vyspělosti. Začali plnit váš herní styl nebo je to běh na delší trať?
Jak jsem se už zmínil, je to běh na dlouhou trať. Každý hráč je individualita. Někdo potřebuje delší čas, ale všichni hráči jsou talentovaní, proto hrají v KP. Je tady dobrý mix všech věkových kategorií, mladý ambiciózní tým, který potřebuje správné vedení a tvrdou ruku. S tím problém nemám, naopak snažím se hlavně, aby fotbal kluky bavil. Všichni mají kvalitu na to, aby plnili taktické úkoly, je to jen o tom kdo bude chtít.
V podzimní části soutěže se nedařilo dlouholetým tahounům týmu, jak se pod Vaším dohledem dali do kupy? Nebo ctíte jen pravidlo, že fotbal tvoří jedenáct hráčů a vždy rozhoduje pouze týmový výkon a ne výkon jednotlivců?
Fotbal je týmový sport, ale dneska rozhodují zápasy rozdíloví hráči. Samozřejmě jsou součástí našeho týmu a já všechno přizpůsobím tomu, aby to fungovalo. Pro mě je důležité, aby se každý hráč cítil zodpovědný za výsledek.
Dačice od postupu mezi krajskou elitu patří vždy k nejlépe střílejícím týmům. Je ofenziva hlavní zbraní vašeho nového týmu i tentokrát?
Dobrá ofenziva je zbraní pro každý tým. Logicky, když vstřelíme více branek jak soupeř, bereme tři body. Ale pro mě je také hodně důležitý pořádek na hřišti, to znamená každý má na hřišti jak obranné, tak útočné úkoly.
Do Dačic jste přišel na letošní jaro. Jak se bude Vaše situace v klubu, pokud se tým zachrání či spadne?
Moje situace v klubu nemá nic společného se záchranou. Vše bude záležet na spokojenosti nebo nespokojenosti zainteresovaných stran. Jarní část nám ukáže, jestli spojení s Dačicemi má smysl. Nebráním se tomu pokračovat v Dačicích.
V Dačicích byl problém, že někteří hráči hrají druhou ligu ve futsale. Jaký je Váš názor na tento "doplňkový" sport?
Co se týká futsalu, nemám s tím problém. Důležité je, aby vše proběhlo bez zranění. Sám jsem hrál futsal, dokonce nejvyšší soutěž a odmítnul jsem pozvání na reprezentační sraz, protože moje priorita byla v té době fotbal. Je to ideální doplňkový sport pro amatérského fotbalistu, samozřejmě, když se to správně skloubí.
Další kolo se představíte konečně domácím fanouškům, co byste jim chtěl prostřednictvím rozhovoru vzkázat?
V dalším domácím zápase chci hlavně pozvat domácí příznivce na doufám pohledný kvalitní výkon dačických srdcařů.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.