Tomáš Daněk: Myslím si, že ještě máme co ukázat

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče podzimní části sezóny a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Tím se stal obránce FC Švihov, Tomáš Daněk. Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Ahoj Tome, předně gratuluji k vítězství! S velkým náskokem jsi ovládl hlasování sestavy podzimu a nakonec jsi se dostal i do ideální jedenáctky hráčů z celé ČR, kteří obdrželi nejvíc hlasů. Kdo si myslíš, že na tom má největší zásluhu?
Ahoj, děkuji moc. No, největší zásluhu na tom má určitě moje rodina v čele s přítelkyní a její mnohočetnou rodinou (směje se), čehož si nesmírně vážím. Velké díky ale patří také všem, co si mě mezi ostatními hráči vybrali a poslali mi svůj hlas.
Švihov absolvoval svou premiérovou půlsezónu v 1.B třídě a rozhodně se jednalo o jedno z nejpříjemnějších překvapení uplynulého podzimu. Jak ty sám hodnotíš vaše dosavadní výkony a průběžné třetí místo?
Řekl bych, že se nemáme za co stydět. Vždy jsme do každého zápasu dali všechno, ale někdy to prostě nestačilo. Tak už to ve fotbale bývá. Závěr nám sice úplně nevyšel, ale skončili jsme třetí, což je dobrá startovací pozice do letní části sezóny. Myslím si, že ještě máme co ukázat.
Váš tým disponuje i velmi kvalitními náhradníky. To jste potvrdili například v pohárovém utkání se Sušicí, která sice působí o soutěž výš, přesto jste neměli problém ji porazit poměrně jednoznačným výsledkem 5:2. A ve zmíněném utkání právě dostali šanci tolik nevytěžovaní hráči. Co si o poháru PKFS myslíš? Je to dle tvého názoru trošku přebytečná soutěž, nebo naopak splňuje svůj účel?
Pohár PKFS má rozhodně co nabídnout. Je to výborná možnost, jak si zahrát proti kvalitním soupeřům, kteří hrají zpravidla minimálně o soutěž výše. Právě v takových zápasech se ukazuje, jak moc dobře je tým připraven jak po herní, tak fyzické stránce. Zároveň se ale jeví i jako výborná příležitost právě pro hráče, kteří nejsou herně tak vytíženi během sezóny. Mají šanci se ukázat a nasbírat herní praxi, která je velmi důležitá.
Trenér Adam Popelka se zdá být tím správným mužem u kormidla. Zajímá mě, jak se ti s ním spolupracuje? Má nějaké speciální tréninkové či předzápasové požadavky? Spousta lidí chválí váš tým za pohledný kombinační fotbal.
Adam je člověk na svém místě a dává do týmu 120% své energie. Má jasný cíl a přesně ví, co od nás požadovat. Máme mezi sebou kamarádský vztah, ale zároveň vůči němu chovám velký respekt. Především díky němu máme tak silný kolektiv a panuje mezi námi dobrá nálada. Jelikož je milovníkem ofenzivního fotbalu, tak podle toho vypadají i tréninky. Ale to, že jeho práce dává smysl, se nejednou projevilo v závěrečných částech zápasu (viz. zápas se Sušicí v poháru PKFS).
Pokud bys měl vybrat nějaký konkrétní fotbalový moment z podzimní části sezóny, co by to bylo?
Kdybych měl vybrat jeden jediný, bylo by to asi vítězství doma proti béčku Klatov. Po prvním zápase v Mochtíně nás hodně lidí odepisovalo, v utkání s klatovskou „benfikou“ jsme ovšem ukázali, že jsme schopni porazit i tak silného soupeře. Tohle vítězství nám vlilo adrenalin do žil a nakoplo nás do dalších zápasů. Stejně jako naši fanoušci, kterým bych chtěl poděkovat za jejich podporu.
Všiml jsem si, že jste zimní přípravu zahájili už 5. ledna. Můžeš nám v rychlosti popsat, z čeho se skládají vaše tréninkové jednotky? A co vás například čeká za přípravné zápasy?
Ano, přesně tak. Složení tréninků bylo celkem jednoduché. (směje se) Kopačky jsme vyměnili za běžecké boty a zelenou trávu za tartan. Sem tam jsme to měli proložené posilovnou a 2x jsme byli ve wellness. Ale od února na nás prý už čeká i míč. V přípravných zápasech vyzveme například Chodov nebo Lokomotivu Českou Lípu.
Na podzim jsi byl chválen za poctivě odmakané zápasy. Vynikáš i v soubojích a rozehrávce. Na druhou stranu každý fotbalista má touhu se neustále zlepšovat. Je něco, na čem chceš o zimní pauze zapracovat?
Popravdě se snažím zapracovat úplně na všem. Jak se říká, vždycky to může být lepší. Hlavním cílem je, abych byl co nejvíce nápomocný svému týmu na cestě za vítězstvími.
V týmu působí i tvůj bratr Martin. Jak se ti s ním hraje? Kdo z vás dvou je lepší fotbalista?
Je to vlastně takový náš splněný sen z dětství. Vždy jsme si s bráchou dělali srandu z toho, že bychom si spolu někdy chtěli zahrát. Určitě to je skvělý spoluhráč, jehož motivace a chuť zvítězit je někdy až neskutečná. Kdo z nás dvou je lepší je asi nemožné hodnotit. Každý z nás je typologicky trochu jiný hráč. Nutno ještě podotknout, že brácha je o 5 let mladší, takže je teprve na úplném začátku s mužským fotbalem. Ale věřím, že pokud bude makat jako do teď, máme se ještě na co těšit.
Teď trochu odbočme, aby se naši čtenáři dozvěděli závěrem i něco o tobě. Co rád děláš ve volném čase, když se zrovna nevěnuješ fotbalu?
Ve volném čase se rád věnuji i ostatním sportům, jako je florbal, plavání, tenis nebo horolezectví. Většinu svého času věnuji práci, studiu a zbytek především své přítelkyni, rodině a kamarádům.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.