Klub s bohatou historií a poutavým příběhem. To je Tělovýchovná jednota Sokol Zásada.

0

Jelikož se starám o reportáže z Jabloneckého okresu, rozhodl jsem se Vám postupně představit jednotlivé účastníky soutěže. Budu se snažit přinést informace o hřišti,historii klubu, nějaký statistický údaj a pokud to půjde, vyšťourat nějakou zajímavost. Prvním klubem pod drobnohledem bude Tělovýchovná jednota Sokol Zásada.

 

 

 

 

Zásadský tým nastupuje k domácím utkáním na stadionu, kam se vměstná přibližně 1200 diváků a k dispozici jim je 200 míst k sezení. V areálu najdeme ubytovnu, kabiny, kuchyňku, klubovnu a restauraci. Zajímavostí je, že hřiště bylo otevřeno již roku 1933 a při jeho otevření sehráli domácí přátelský zápas se Spartou Praha. Dokonce vedli 1:0, ale nakonec přeci jen favorit zvítězil a vyhrál 8:1. Roku 1987 se zde dokončilo tréninkové hřiště, které stojí vedle hlavního.

 

Na začátku 20. století zde byla parta mladých studentů, kteří našli vášeň ve fotbale a jejich nadšení nakonec vyústilo ke složení prvního fotbalového družstva, když se ke studentům přidali další mladíci z okolí. Fotbalové branky, opravdový míč či kopačky, o tom si mohli místní nechat pouze zdát. Roku 1912 zde vznikl již opravdový kroužek. Místní nadšenci zde hráli až do první světové války.

 

Rok 1919 je zásadní pro místní fotbal. Vzniká zde totiž první oficiální fotbalový klub v okrese. Jak už je na venkově zvykem, fotbal se začal propojovat s životem vesnice. Začali se zde pořádat různé zábavy, sportovní akce a počet členů klubu k radosti všech rostl.

 

Během 2. světové války nebyla činnost klubu zrušena, ale omezila se pouze na činnost sportovní. Kulturní akce byly striktně zakázány. Situace byla opravdu vážná, dosvědčuje to i uvězněné několika hráčů do koncentračních táborů. Roku 1944 si hráči postavili první kabinu. I přes množství problémů sehrála Zásada přátelské utkání s dalším slavným klubem. Uhrála remízu s Viktorií Žižkov.

 

Po druhé světové válce se klub vzpamatoval a nastupoval k zápasům v I. B. Třídě. Roku 1948 se sloučil SKZ s místním Sokolem. Tým přešel do okresního přeboru. Roku 1950 bylo mužstvo odvoláno ze soutěže z důvodu malého počtu hráčů. Tato situace trvala až do roku 1954. Mužstvo bylo obnoveno a dokonce hned postoupilo do I. B. třídy. Zde se mužstvo plácalo až do sezony 1979/1980 kdy tým postoupil do I. A. Třídy.

 

Roku 1980 bylo hřiště zatravněno a roku 1987 bylo postaveno tréninkové hřiště. V sezoně 1986/87 došlo k největšímu úspěchu místní kopané. Mužstvo vyhrálo krajský přebor. V utkání o postup do divize však neuspělo a tak se postup nakonec nekonal. V následujících letech vznikly dvě zatravněné hřiště, kabiny pro čtyři mužstva, ubytovny, byt správce a bufet. Další významný zápas sehráli místní s tehdejším výběrem internacionálů ČSSR a remizovali 3:3. Po revoluci hrálo mužstvo střídavě I. B. třídu a I. A. třídu a jednou se zde hrála i krajská soutěž.

 

V současné době hraje A mužstvo I. B třídu. V té se tým nachází prozatím na předposledním místě s 16 body. B tým nastupuje v jabloneckém okresním přeboru. Tomu se však letos vůbec nedaří. Nachází se na posledním místě. Největším problém činí hráčům Zásady ofensiva. V prozatímní sezoně nastřílel pouze 20 branek, což je společně s Radčicemi nejméně z celé soutěže. Ani s defenzíva není silnou stránkou. Zásadský brankář lovil míč z branky celkem 46krát. Mužstvu se nedaří hlavně venku. Z venkovních bojišť dovezli pouze jeden jediný bod. Zbývá však ještě 7 kol a tak nemusí být vše tak černé.

 

Adam Roth

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou