Mini LED-TV není malý televizor. Přináší fantastický obraz a může být i obří (až 279 cm)

0

Technologický gigant Hisense je partnerem webu fotbalunas.cz. Nyní přinášíme další díl edukačního seriálu, který připravujeme právě ve spolupráci s Hisense. Televizory dnes máme, co do obrazovky, převážně dvojího druhu: OLED, které v rámci panelu nevyžadují podsvícení, a LCD, které ho naopak mít musí, protože jinak byste na něm nic neviděli (v drtivé většině případů). Právě sem míří Mini-LED a jak vidíte, nemá s technologií, principem, televizní obrazovky nic společného. Jenom s jejím podsvícením.

Technologie LCD je dnes podsvěcována pouze jedním způsobem, totiž s využitím diod (žárovek) LED. Pokud tyto „ledky“ zmenšíte natolik, aby se vám jich na zadní stranu obrazovky vešlo na tisíc, nebo spíše několik mnoho tisíc, pak hovoříme o podsvícení Mini-LED.

 

Představíte si to docela jednoduše. Obrazovka z tekutých krystalů krytá z jedné i druhé strany nějakým průhledným materiálem je v zadní části vybavena prosvěcujícími žárovkami typu LED. Elektronika televizoru řídí jejich jas podle potřeb (přicházejícího snímku, scény) a pokud máte nějaký vyspělejší televizor, může být jeho zadní část s LED rozdělena na desítky, stovky a někdy dokonce i deseti tisíce samostatně řízených oblastí v nichž elektronika intenzitu osvícení reguluje zcela zvlášť.To má velmi příznivý vliv nejen na jas a kontrast, ale i na lepší podání černé barvy, jinak řečeno na vnímání celé scény, a to včetně takové, která je podána s HDR (vysoký dynamický rozsah), což dnes nabízejí některé zahraniční videotéky.

 

Vrcholem toho všeho je právě typ podsvícení LCD zvaný Mini-LED. Hisense nedávno předvedl televizor, který má těchto „žárovek“ na zadní straně tolik, že vzniklo až 40.000 zcela samostatných zón v nichž osvícení reguluje tak, aby obraz byl co nejlépe viditelný a aby co nejvíce vynikly jeho detaily.

 

Právě za Mini-LED, a samozřejmě také za vysoce sofistikovaný způsob jejich řízení, pak platíte nejvíce. Jde o hi-tech a také to nejvyspělejší, co může dnešní trh s LCD televizory nabídnout. A protože jde o zcela miniaturní LE diody, nezvyšuje se tím ani hloubka obrazovky. Oproti klasickým podsvěcujícím LED právě naopak a dostáváte se tak i na výrazně méně, než 2 cm!

 

Značka Hisense má to nejlepší, co do obrazovek LCD, resp. jejich podsvícení, umístěno do řady UX a chystá si to pro letošní modely.

 

Na samém vrcholu najdete oněch zmiňovaných 40.000 samostatně regulovatelných zón a na nedávném veletrhu CES 2024 byl právě takto vybavený televizor Hisense 110UX s 279cm úhlopříčky (110 palců) oceněn titulem „Honoree“ za pokročilou inovaci.

 

Levnější a o něco menší televizor této řady Hisense 85UX (216 cm, 85") disponuje více než 5.000 zónami, střední model Hisense 98UX (249 cm, 98") jich má 10.000 při jasu až 3.000 cd/m2.

 

Osvícení Mini-LED a řada Hisense UX tak bude pro rok 2024 mezi televizory s obrazovkami LCD představovat naprostou špičku, ať už máte rádi filmy, sportovní přenosy nebo hry.

 

Připraveno ve spolupráci s odborníkem na TV a televizní technologie Bohumilem Herwigem (www.televizniweb.cz).

 

Více informací: cz.hisense.com

Sense For Technology


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou