Stříbrný Dolní Benešov slaví

0

Fotbalový klub FC Dolní Benešov slaví a jsou to oslavy ve velkém stylu. Uplynulý rok 2016 byl rokem 90. výročí založení klubu. Slavnostní Valná hromada k tomuto výročí se uskutečnila v pátek 13. ledna 2017 za účasti 1. místopředsedy ČUS Praha pana Ing. Marka Hájka a jak všichni věří, právě toto „magické“ datum je impulsem ke startu dalších úspěchů, které klub s hrdostí bilancoval. 

Nejen hráči, ale i trenéři, vedoucí mužstev svými schopnostmi přispěli a přispívají ke kvalitní kopané a výchově mladé, fotbalové generace v našem městě! V roce 1926 byl oficiálně založen SK Dolní Benešov s jedním sportem a to kopanou. Tehdy se hrávalo na škvárovém hřišti na Pastvisku. V roce 1960 byla ukončena výstavba nového stadiónu, která trvala 4 roky. Nelze opomenout nejvýraznější postavu našeho fotbalového klubu - pana Evžena Hadamczika, který jako mladý hráč přišel do našeho klubu, kde pro vážné zranění zahájil svou trenérskou činnost. Naše mužstvo pod jeho vedením za pět let postoupilo z okresního do krajského přeboru. V roce 1971 odešel do Ostroje Opava, poté získal trenérské křeslo v Baníku Ostrava, kde je jeho systém výchovy mladých fotbalistů dodnes uznáván. Taktéž péče ve výchově mládeže u nás přinesla své ovoce a v současné době i odchovanci z našeho klubu hrají v ligových soutěžích, např. – Jan Baránek – junior ve Viktorii Plzeň, Vít Baránek v FC Baník Ostrava, Lukáš Magera v Mladé Boleslavi. S klubem jsou rovněž spojeni takové osobnosti, jakými byli Jan Baránek – senior, Marcel Melecký, Jan Nezmar, Radek Onderka, Roman Sialini, Jan Vožník a další. No a po nostalgických vzpomínkách přišla na program současnost. A věřte, podzimní část mistrovských soutěží to byla óda na fotbal! Mladší žáci – 5. místo v Krajské soutěži MS KFS, starší žáci 1. místo v KS MS KFS (bez porážky!!!), dorost 2. místo v KS MS KFS, „B“ muži 3. místo v OS Opava a „třešnička na dortu“ – „A“ mužstvo „stříbrná“ příčka v Moravskoslezské divizi sk.“E“!

 

Právě o „A“ mužstvu jsme si povídali s trenérem mužstva panem Dušanem Christophem. Na parádním 2. místě divizní tabulky sk. „E“ přezimují fotbalisté Dolního Benešova. Nikdo nečekal, že by Vaši svěřenci mohli hrát tak vysoko. Právě Vám se podařilo sestavit dobře fungující tým z mladých hráčů postavených okolo dolnobenešovské ikony Michala Juchelky. Jenom dva body dělí mužstvo od vedoucího Valašského Meziříčí. I když je mužstvo druhé, může se pyšnit nejlepší ofenzivou a defenzivou v soutěži! A ještě jedna pozornost, Benešov má hned tři sedmigólové střelce, a to Ondřeje Adamíka, Jakuba Býmu a Filipa Labudu.

 

Co Vy na to?

Pohled na tabulku mluví za vše, nebo ne? Jsme maximálně spokojeni. Získaných pětatřicet bodů je nadstandardních. Radost mám i z předváděné hry, i díky ní jsme tam, kde se momentálně nacházíme.

V čem vidíte příčinu tohoto dolnobenešovského úspěchu?

Dva roky zpět jsme začali s přestavbou kádru. Zapracovali jsme do sestavy mladé hráče. Během tohoto období se nám vykrystalizoval tento tým. Sázka na hráče, kterými jsme kádr doplnili, vyšla. Bylo to o trpělivosti. Dva roky jsme se v divizi trápili, nyní ale sklízíme ovoce.

Na první Valašské Meziříčí ztrácíte dva body, mohlo to být i lepší?

Určitě ano! Právě zápas s lídrem nám nevyšel. Hráli jsme dobře, ale selhali jsme po střelecké stránce. Brankář Květon nás vychytal. Ale musíme být objektivní, druhé místo je víc, než jsme před sezónou čekali!

Když se podíváme na podzimní sestavu, tak jste věřil úzkému kádru…

Ano, je to tak. Mužstvo táhlo třináct chlapů. Těm se dařilo a nebyl důvod nějak výrazně do sestavy zasahovat.

Přesto, byly v podzimní části zápasy, které vám vůbec nevyšly?

Určitě hodně mrzí porážka s vedoucím Valašským Meziříčím, a taky v Hranicích jsme mohli dát nejméně osm gólů, ale totálně jsme selhali v zakončení. Ani dnes jsem se ještě nesmířil s porážkou z Nových Sadů, kde jsme přišli o body smolně až v poslední minutě zápasu. Všechny tři porážky byly naprosto zbytečné, klidně jsme mohli podzim odehrát bez jediné porážky!

Jak vstupujete do jarní části soutěže?

Přípravu jsme zahájili 17. ledna. Těší mě, že kádr se výrazně nezmění. Uvidíme, jak to dopadne s jedním z kanonýrů, Ondřejem Adamíkem, velký zájem má o jeho střelecké schopnosti sousední FC Hlučín.

Uvažujete o nějakých posilách?

Já se poohlížím po hráčích z okolí. Do přípravy se zapojí krajní záložník Michal Malchárek ze Strahovic. Věřím ale i klukům, kteří toho během podzimu moc nenahráli, ať už jde o Aleše Baránka, Lukáše Foitzka nebo Vojtu Těžkého. Jedná se o mladé kluky, kteří už mají zkušenosti z podzimu a mají toho ještě hodně před sebou. Všichni mají na to, aby se porvali o základní sestavu.  

Postavení Dolního Benešova v tabulce vyvolává otázku, co postup Benešova do MSFL?

My stojíme pevně nohama na zemi. V Benešově se v minulosti hrála 17 sezón třetí liga, zkušenosti máme. Chceme hrát na špici, s tím do jarní části jdeme. Kandidátem číslo jedna však je Valašské Meziříčí, ale nikdy neříkej nikdy! U nás začala po podzimu přestavba kabin, jaro bude pro nás i naše soupeře organizačně náročnější. Jak však naši příznivci v euforii dodávají, zázemí bude minimálně pro MSFL, snad i Národní ligu. Tak uvidíme!

 

Několik našich „NEJ“ z podzimní divize

 

Kanonýři: 7 gólů  – Adamík, Býma, Labuda  4 góly – Juchelka   3 góly – Rubý  2 góly – Haas, Moravec, Moc, Těžký

 

Odehrané zápasy: 16 – Kolenko, Adamík, Býma, Hartmann, Moravec, Rubý  15 -  Haas, Těžký, Václavek    14 – Juchelka   10 – Foitzik, Labuda, Romaněnko    9 – Moc   8 – Večerek   5 – Klinger   3 – Baránek, Oberher  2 – Košárek   1 – Radek, Pospěch   

 

Brankáři čisté konto: 5 – Kolenko

 

Podzimní sestava: Kolenko – Romaněnko, Haas, Juchelka, Moravec – Václavek, Rubý, Hartmann, Těžký – Adamík, Býma

 

Autor: Petr Krömer


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou