Poutník liga zvedá oponu, roli favoritů budou plnit Jiřice a Horní Cerekev

0

Už tuto sobotu vypuknou boje v nejvyšší okresní soutěži na Pelhřimovsku. Stejně jako v uplynulé sezóně bude mít Poutník liga lichý počet účastníků, když ze III. třídy ani jedno z mužstev šanci k posunu o soutěž výše nevyužilo. Jisté je ale to, že kvalita soutěže se vzhledem k sestupu dvou týmů z 1. B třídy výrazně zvedne. Drama slibuje boj o první příčky, stejně tak nelítostné bitvy budou k vidění i o místa nejnižší, a tak se má fotbalový fanoušek na okrese jistě nač těšit.

V Horní Cerekvi a v Jiřicích snějí o návratu na krajskou fotbalovou mapu, jiného favorita v Poutník lize není

Kdyby se před startem soutěže dělala anketa o tom, kdo že je největší favorit Poutník ligy, jistě by se odpovědi opakovaly. Ve většině případů by v nich figurovaly týmy Jiřic a Horní Cerekve. Nemůže tomu být jinak. Obě mužstva sice v uplynulé bétřídní sezóně naprosto vyhořela, když zejména u Horní Cerekve se jednalo o nečekaný kolaps, v okresním zápolení by však oba zmíněné týmy měly dominovat. Horní Cerekev navíc vstupuje do soutěže v dobrém rozpoložení, čemuž hodně napomohl cenný triumf na domácím turnaji o pohár Bedřicha Geberta. Hornocerekvické hned v prvním kole čeká zatěžkávací zkouška, když na domácím krásném pažitu přivítají úřadujícího mistra soutěže, fotbalisty pelhřimovského Maratonu.

 

Právě Maratónci budou patřit k týmům, které by měli Jiřicím i Horní Cerekvi nejvíce šlapat paty. Už několik sezón se v Pelhřimově tvoří nesmírně kvalitní kádr, do něhož s pravidelností každou půl sezónu přibyde nějaká zajímavá tvář. Nejinak tomu je i tentokrát. Mužstvo Maratonu v letní přestávce posílil Tomáš Jeřábek. Pelhřimovský odchovanec, který poslední sezóny patřil k oporám FK Humpolec, by měl být pro zkušený, ale už ne tak fyzicky zdatný tým, jistě velkou posilou. Maratón se bude tradičně prezentovat pohledným fotbalem, postupové ambice, jak ostatně ukázala uplynulá sezóna, však v klubu nejsou žádné.

 

Počátky ani Plačkov v uplynulé sezóně očekávání nesplnila, podaří se jim to letos?

V Plačkově si od loňské sezóny určitě slibovaly více. Tým byl pasován do role spolufavoritů soutěže, jenže papírové předpoklady rychle vzaly za své. Mužstvo se od úvodních kol trápilo a dlouho nemohlo najít svou pravou tvář. Sokolíkům se to povedlo až v jarních odvetách. Pod vedením trenéra Kořenáře si mužstvo připisovalo jeden cenný skalp za druhým. Suverénní výhry na hřišti nejlepších týmů soutěže budily respekt. Kádr Plačkova se v letní přestávce navíc rozrostl o špílmachra Kalivodu, který se do Plačkova vrátil po půlročním působení v FK Humpolec. Do branky pak funkcionáři klubu přivedly Lukáše Novotného, jenž uplynulou sezónu strávil v Čejově. Ze stejného oddílu je i další plačkovská posila. Do dobře známého prostředí se vrací útočník Zdeněk Kratochvíl. Ztrátou naopak je ukončení hostování Jana Trechy. Rychlonohý hračička se vrací do mateřského Budíkova.

 

I v Počátkách by chtěly jistě vylepšit konečné páté místo, na němž se mužstvo umístilo v předešlém ročníku soutěže. Mužstvo, ve kterém se to jen hemžilo kvalitními fotbalisty, se chtělo poprat o případný postup do 1. B třídy. Jenže to by v Počátkách musely podávat vyrovnanější výkony. Na svém hřišti sice Spartakovci válcovali jednoho soupeře za druhým, jenže na venkovních hřištích to taková hitparáda už nebyla. A právě body z venku chyběly k tomu, aby tým pod taktovkou zkušeného trenéra Kocourka mohl pošilhávat po nejvyšších příčkách. Počátky se v letošní sezóně budou muset obejít bez kanonýra Jirky Smejkala, jenž se přestěhoval do Litvínova. Své další působení v klubu pak zvažuje mnoha druholigovými bitvami ošlehaný Tomáš Vlček, jehož případná ztráta by pro tým znamenala citelné oslabení. Naopak do kádru Spartaku má namířeno Pavel Wiener, který za svojí kariéru prošel nejedním kvalitním klubem.

 

Problémy hlásí v Hořepníku, pouze o záchranu by měli hrát i v Ústrašíně a Žirově

Ačkoliv mnoho týmů vstupuje do soutěže s cílem vyhnout se bojům o sestup a pohybovat se v klidném středu tabulky, přesto najdeme v Poutník lize mužstva, kde jediným přáním je neskončit poslední. Velké starosti momentálně mají v Hořepníku. Jedno z nejpříjemnějších překvapení uplynulého ročníku vstupuje do sezóny oslabeno o celou řadu hráčů. Pro nedostatek hráčů se musel Hořepník odhlásit z letního fotbalového turnaje v Plačkově a i sobotní zápas v Kamenici nad Lipou bude pro hořepnické těžkým oříškem k rozlousknutí. Potíže s počtem i kvalitou kádru měly na jaře i v Ústrašíně a Žirově. Právě z tohoto trojlístku by měl vzejít tým, který minimálně na jeden rok opustí Poutník ligu. Ale míč je kulatý a fotbal nemá logiku. Již sobotní úvodní kolo ročníku 2015/2016 může o ambicích jednotlivých týmů napovědět mnohem více.

 


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou