Požár zničil budovu fotbalového klubu!

0

Pořádné emoce cloumají fotbalisty ve Voděradech na Rychnovsku! Těm totiž během chvíle zničil oheň v pondělí 26. června fotbalové zázemí - kabiny a jiné prostory, které budovali svépomocí v průběhu posledních 25 let. Klub, který nastupuje do druhé nejnižší soutěže, tak nemá několik týdnů před začátkem nové sezóny téměř nic.

Není zázemí, ani vybavení. Zbylo pár míčů a nějaké vybavení na trénink, které se podařilo hasičům zachránit s jednou místností. Zda vznikl požár samovznícením, náhodou, nebo úmyslem, to nyní budou prověřovat vyšetřovatelé Hasičů ČR i Policie ČR. "Zatím stanovujeme jen možné verze, ale finální výsledek ještě není," sdělil zástupce hasičů na místě činu. V obci se dokonce hovoří o tom, že fotbalové kabiny zapálily děti. Zázemí jim to ale hned tak nevrátí.

 

 

"Je to smutná zpráva si myslím pro všechny, protože je to i centrum kulturního dění. Pořádaly se tady sportovní a kulturní akce pro obec," sdělil k věci starosta obce Voděrady, Michal Hejna. Dále informoval, že Obec založila zvláštní transparentní účet a vyhlásila sbírku na pomoc TJ Sokolu Voděrady - 325600194/0300. Finanční prostředky mají samozřejmě sloužit k co nejrychlejší opravě budovy a obnovení činnosti sportovního klubu.

 

K věci se vyjádřil také Michal Janeček, člen výkonného výboru TJ Sokol Voděrady: "Určitě nechceme, aby tady fotbal padnul. Dáme do toho všechno! Všechnu naší energii, úsilí, ale budeme potřebovat finančně pomoci, protože nejsme zrovna velký oddíl a sami to nezvládneme." 

 

Kluci z Voděrad mají obrovskou chuť a odhodlání se svému osudu postavit čelem a fotbalové kabiny vybudovat znovu! Pomožte jim svým příspěvkem, aby byla budova třeba i do začátku nové sezóny připravena! I když škoda podle původních odhadů dosáhla 3 milionů korun, věříme, že společou pomocí se na opravu brzy finanční prostředky najdou.

 

Na reportáž z místa od redakce Rychnova nad Kněžnou se můžete podívat ve videu ZDE. Nejemotivněji se zde vyjadřoval zejména předseda fotbalového klubu Jiří Toman, který neskrýval slzy. Smutek, marnost a vztek vkloubil do věty, která vystihuje naprosto vše: "Člověku už to stáhlo mít sílu na tu práci, když ti to pak během deseti minut někdo takhle podpálí."

 

Zpráva Hasičského záchranného sboru k výjezdu na místo požáru:

K požáru budovy se sociálním zázemím a šatnami ve sportovním areálu ve Voděradech vyjíždělo v pondělí odpoledne celkem devět jednotek hasičů. Požár zasáhl hlavní část budovy i přilehlou pergolu, jedná se o objekt o rozměrech asi 10x25 m.

K hašení nasadily jednotky několik vodních proudů, využita byla také výšková technika – automobilový žebřík. Hasiči museli rozebírat stavební části a snažili se zabránit šíření plamenů pod střešní plechovou konstrukci. Dohašování ohnisek komplikovala deformace sádrokartonových podhledů v objektu. Z vnitřních prostor vynesli dvě tlakové lahve, které pak venku ochlazovali. Zásah probíhal za využití dýchací techniky. V obci bylo zřízeno čerpací stanoviště, aby měly jednotky na místě dostatek hasební vody. Požár byl lokalizován po 17. hodině, dále už byly síly a prostředky na místě redukovány a byla dohašována menší ohniska. Požářiště bude do ranních hodin kontrolovat místní jednotka sboru dobrovolných hasičů. Při události nebyl nikdo zraněn.

Škoda se pohybuje podle prvotního odhadu kolem tří milionů korun, podařilo se uchránit hodnoty představující asi 2 miliony korun. Proč začalo hořet, to budou zjišťovat vyšetřovatelé. Na místo se vrátí v úterý 27. 6. 2023, aby požářiště detailně ohledali. Vyšetřovatelé hasičů budou spolupracovat s odborníky v oblasti elektro z Institutu ochrany obyvatelstva HZS ČR a vyšetřovateli Policie ČR. 

Na místě zasahovali profesionální hasiči ze stanic Rychnov nad Kněžnou a Dobruška a JSDH Voděrady, Solnice, Trnov, Černíkovice, Častolovice, Opočno, Lično. Kooperace probíhala i ze strany vedení obce.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou