Dalšími vyslýchanými: Chovanec, Kureš, Filípek, Hořejší nebo Klíma

0

V probíhajícím rozplétání korupční kauzy kolem Romana Barbra je do výslechové místnosti Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zváno spoustu významných osobností v českém fotbale. 

Je zřejmé, že kriminalisté NCOZ operují s mnohem více informacemi, které za více než 2 roky shromažďovali, než kolik se jich prozatím pro média podařilo získat. O dosavadním průběhu kauzy jsme informovali v článku "Grimm spolupracuje...", nebo v posledním článku o zabavených milionech.

 

Na pořadu dne jsou momentálně rozsáhlé výslechy osob činných v nejvyšších patrech českého fotbalu, dalšími rozhodčími a činnovníky nebo majitely klubů. Na veřejnost také unikly informace o zainteresování mnoha dalších osob z řad funkcionářů z klubů nejvyšší soutěže, kteří dle zajištěných odposlechů měli komunikovat nejen s Romanem Berbrem, ale i s dalšími stíhanými osobami, nebo se jejich jméno skloňuje ve třetí osobě.

 

"V zásadě se dá říct, že je tam nějakým způsobem zmíněna celá liga, prakticky všichni, co tu mají s fotbalem co do činění," konstatovaly v rozhovoru s reportérem Seznam Zpráv osoby, které se pohybují v blízkosti vyšetřovacího spisu.

 

V současné době ale ještě není jasné, zda bude policie rozplétat i další možné korupční případy, které by mohly s původně sděleným obviněním souviset. Vše se odvíjí od informací, které zjistí z vyslechů dalších osob. Policie tedy nyní vyslýchá ty, kteří měli přímo co do činění se zápasy, jež měla skupina kolem Romana Berbra podle obvinění manipulovat. Tam, kde je například obviněn hlavní rozhodčí, zvou si detektivové jeho asistenty z daného utkání či delegáta zápasu.

 

Dalšími pozvanými jsou také členové Komise rozhodčích, v čele s Jozefem Chovancem, který spolu s dalšími byl z komise odvolán poté co se zjistilo, že se do kauzy namočili i sudí z listiny pro profesionální fotbal. Z dosavadních výsledků vyšetřování také vyplývá, že nebyl problém si u komise obsazení rozhodčích pro konkrétní zápas objednat.

 

Letos v květnu měla například druholigový zápas Vyšehrad–Líšeň pískat trojice Ondřej Cieslar, Vít Melichar a Dan Vodrážka. Podle policie ale Roman Rogoz na schůzce na stadionu Evžena Rošického ovlivnil Jozefa Chovance, předsedu komise rozhodčích pro I. a II. ligu, aby nominaci změnil. Najednou jelo na zápas trio Jan Cihlář - Pavel Vlasjuk - Petr Klupák, uvedly Seznam Zprávy. "A 30. května v Orea Hotel Pyramida jim Rogoz předal finanční hotovost ve výši 150 000 Kč, kterou převzal Petr Klupák, a to za účelem, aby svým výkonem rozhodčích ovlivnili výsledek uvedeného utkání ve prospěch FC Slavoj Vyšehrad, a.s. Všichni jmenovaní rozhodčí uvedenou nabídku přijali," píše se v policejním dokumentu, který citovaly lidovky.cz.

 

Seznam Zprávy k případu uvedly:

Scénář, jenž silně napovídá propojení Berbrova gangu se sázením na zápasy, proběhl i kolem přípravného duelu Vyšehrad–Motorlet. Obviněný Michal Káník se měl snažit, aby na základě domluveného signálu v přesně určené době padl předem určený počet gólů. Prostřednictvím sekretáře komise rozhodčích Patrika Filípka proto podle policie Káník ovlivnil nominaci rozhodčích, aby duel řídila trojice Tomáš Grímm, Marek Janoch, Jiří Kříž. A zápas skončil 8:3.

 

Podle informací Seznam Zpráv už Chovanec dostal obsílku. Ale z návštěvy na policii se napoprvé omluvil. Údajně pro termínovou kolizi s jinou událostí. Na dotazy Seznam Zpráv v této věci Jozef Chovanec nereagoval.Chovanec se každopádně nikdy netajil tím, že Roman Rogoz patřil vždy mezi jeho nejbližší přátele.

 

Jiří Kureš, jeden z členů Chovancovy komise, připouští, že jeho už se policisté vyptávali. "Ano, na policii jsem byl," připouští. Pravidlový expert Kureš pracuje i v současné komisi rozhodčích pro profesionální fotbal.

 

K podání vysvětlení již byli pozváni i sekretář komise rozhodčích Patrik Filípek či Jan Hořejší. Ten nadále pracuje pro Fotbalovou asociaci ČR jako sekretář Řídící komise Čech. Podle policejních dokumentů zveřejněných na serveru lidovky.cz měl právě Hořejší předávat rozhodčímu Robertu Hájkovi finanční hotovost ve výši nejméně 100 000 korun. Podle policistů šlo o peníze od Romana Rogoze za ovlivnění duelu Živanice-Vyšehrad ve prospěch hostí.

 

K podání vysvětlení na policii už se chystá také Jaroslav Klíma, majitel druholigového klubu Slavoj Vyšehrad. Klíma zatím odmítá širší mediální vyjádření k případu. Rogoze z pozice sportovního manažera ihned po vypuknutí aféry odvolal. A Vyšehrad kráčí ve druhé lize od porážky k porážce.

 

 

Policisté si k podání vysvětlení zvou také členy komise rozhodčích, která obsazovala zápasy na úrovni ČFL a českých divizí, tuto komisi řídil Martin Schröter. A FAČR už ji nechala také rozpustit.

 

Roman Rogoz si rád sjednával schůzky i v zařízení Oreo Hotel Pyramida pod strahovským kopcem, na kterém sídlí Fotbalová asociace ČR. Tam podle policie "ošetřil" například duel Vyšehradu s MFK Chrudim. V Pyramidě si dal sraz se sudími utkání Zdeňkem Kovalem, Jiřím Musilem a Milošem Vitnerem. Za vítězství Slavoje jim měl slíbit 170 000 korun. A podle policistů tam rozhodčí nabídku přijali. Na hřišti ale vyhrála Chrudim 3:1, takže slíbené peníze se v tomto případě do kapes rozhodčích nepřestěhovaly.

 

 

Zdroje informací: Seznam Zprávy, Lidovky.cz


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou