Další posun v kauze Berbr? Policie zabavovala miliony

0

Před nedávnem jsme vás informovali o dosavadním vývoji kauzy kolem bývalého místopředsedy FAČR, Romanu Berbrovi. A minulý týden se přidalo další polénko do ohně. Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na několika místech zajistili miliony korun v hotovosti a také zjistili, že Berbr ovládá společnost Lugas Corporation se sídlem na Seychelských ostrovech. Přes ní by mohl pokračovat v podnikání v česku a také proto prozatím zůstává ve vazbě.

"Kapitál této společnosti dle rejstříku dosahuje výše 100 000 dolarů a je rozdělen do akcií, jichž je obviněný držitelem," citovala Česká televize z vazebního návrhu Vrchního státního zastupitelství v Praze.

 

Přes seychelskou firmu měl Berbr ovládat i část svého podnikání v Česku. Česká televize uvedla, že zejména aktivity mimo Evropskou unii jsou dle rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6 jedním z důvodů uvalení útěkové vazby, kterou po podané stížnosti potvrdil i nadřízený Městský soud v Praze. Majetek mapovala policie dva roky. "V rámci trestního řízení jsme dále spolupracovali s Finančním analytickým úřadem," řekl televizi mluvčí NCOZ, Jaroslav Ibehej.

 

Při razii detektivové Romanu Berbrovi zabavili tři miliony korun v bankovní bezpečnostní schránce. Tam našli i věci označené jako cenné kovy. V Berbrově kanceláři plzeňského fotbalového svazu zajistili 12 balíčků bankovek s nápisem "Moje" celkově v hodnotě téměř 1 400 000 korun. Další hotovost zabavili také v trezoru vedeném na jméno Berbrovy dcery.

 

K zajištěnému majetku se vyjádřil také právní zástupce rozhodčího Tomáše Grimma (který je v současné době stíhán na svobodě, jelikož s policií začal před měsícem spolupracovat), Petr Papež, který na dotaz ČT odpověděl: "Otázka samozřejmě je, jaký je původ tohoto majetku, a presumuji, že ho například pan Berbr byl schopen legálně nabýt." Berbrův advokát na dotaz ČT k zabaveným věcem ve čtvrtek nereagoval.

 

O celou kauzu se samozřejmě začala také zajímat Etická komise FAČR. Ta však Ve svém rozhodnutí ve věci vyčká na pravomocné rozhodnutí soudu a jednání tedy prozatím odložila.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou