Zápisník Lukáše Váchy – Má role v béčku Sparty

0

Třicetiletý záložník pražské Sparty Lukáš Vácha, který odehrál 215 ligových zápasů a k tomu osm zápasů za národní mužstvo, se pro fotbalunas.cz exkluzivně každý týden podělí o aktuální zážitky a postřehy ze svého účinkování v ČFL. V prvním vydání nám přiblíží svou pozici v mužstvu, okomentuje první dvě utkání a přidá i další zajímavosti.

V béčku Sparty bych měl fungovat jako mentor pro mladší hráče, na čemž jsme se shodli s Tomášem Rosickým, jsem zde i jako pravá ruka pro trenéra, realizační tým potažmo pro áčko. Spolu s trenéry se snažím mladým klukům přiblížit, co je čeká v lize, jak se mají připravovat, aby z nich byli opravdoví profesionálové a aby měli šanci se dostat do áčka. Máme za sebou tři měsíce společné spolupráce a já jsem šťastný, baví mě to a jsem z mé role nadšený a naplňuje mě to. Chceme, aby tato spolupráce nesla nějaké ovoce. Co se týče áčka, trenéři mi dali možnost chodit na trénink, za což jim patří velký dík. Možnost, že bych naskočil do zápasu, už není taková, jako bývala dříve. V koutku duše a v srdci mám to, že bych za áčko ještě někdy nastoupil.

 

Filozofie týmu a domluva na mojí roli ve Spartě je jasně daná. Já jsem přijmul roli, kterou mám. S Tomášem Rosickým jsme domluvení, že kdyby přišla zajímavá nabídka ze zahraničí nebo z první ligy a já bych měl chuť to zkusit, že mohu odejít zadarmo. Já jsem Tomášovi řekl, že bych chtěl plnit roli mentora u béčka tak, jak jsme se domluvili. Je to pro mě momentální cíl. Uvidíme, jestli to bude půlrok, rok nebo déle. Záleží, jak bude spokojená Sparta. I pro moji budoucnost, kdy bych se chtěl ve Spartě zakomponovat do nějaké práce po ukončení kariéry, je tato role super. Jsem rád, že můžu ve Spartě být a rád bych s ní spojil i svůj pracovní život po kariéře. Sice to zní jako klišé, ale odrážím se od těch věcí, které teď probíhají a já se je snažím dělat co nejlépe.

 

Na první zápas sezóny jsme jeli do Domažlic. Byl to pro nás vstup do nové soutěže. Je to něco nového a nikdo moc nevěděl, co máme čekat. Věděli jsme, že domácí budou těžkým soupeřem, který je už dlouhou dobu v ČFL. V minulém ročníku se umístili na pátém místě, takže jsme věděli, že nás nečeká nic jednoduchého a s tím jsme na západ Čech jeli. Od začátku to nevypadalo tak, že bychom měli uspět, protože jsme od první minuty prohrávali 1:0. Dokázali jsme se do zápasu vrátit a do poločasu jsme srovnali. Ve druhé půli jsme byli lepší a vstřelili vedoucí branku. Díky nezkušenosti a tomu, že se kluci sžívají s dospělým fotbalem, jsme my nevyužili několik šancí a brejků, které jsme měli. Myslím, že v kontextu zápasu jsme zvítězili zaslouženě. Šli jsme si za vítězstvím. V závěru měly Domažlice nějaké závary, které jsme přežili díky tyči a skvělým zákrokům gólmana.

 

Zápas Domažlice:Sparta najdete zde

 

Druhý zápas jsme hráli doma, soupeřem nám byl Králův Dvůr. Domácí prostředí by pro nás mělo být výhodou a chceme na něm být úspěšní. Sbírat body doma by měla být alfa a omega v této soutěži. Chtěli jsme navázat na tři body z Domažlic, ale věděli jsme, že soupeř v prvním kole také vyhrál. Nástup do zápasu byl dobrý, vytvořili jsme si převahu a kontrolovali jsme hru. Dokázali jsme vstřelit čtyři branky, což už o něčem vypovídá. Dalších několik šancí se nám nepodařilo využít. Náš výkon byl dobrý, jen těch gólů mohlo být ještě více.

 

Zápas Sparta B:Králův Dvůr najdete zde

 

V Domažlicích na nás přišlo skoro dva tisíce lidí, což je na ČFL parádní návštěva. Měli jsme skoro domácí atmosféru. Myslím, že ligová béčka budou pro diváky i kluby tahákem. Lidé jsou blíže, než na lize, protože jich tam není tolik. Ohlasy od fanoušků jsou většinou pozitivní, když je nějaká negativní reakce, moc jich ale není, tak to člověk nechce vnímat.

 

Rozdíl mezi první a třetí ligou je diametrální. Rychlost a výdrž hráčů je trochu jiná, i když některé týmy mají zkušené hráče a třetí ligu hrají dlouhou dobu. Naši kluci, kteří hráli juniorskou soutěž, teprve zjišťují, jaká je rychlost dospělého fotbalu. Kluci se s tím sžívají a postupně se posouvají dál a dál. Ukázkovým příkladem byl náš zápas v Domažlicích, kdy se kluci ani nestihli otočit a už jsme prohrávali. Myslím, že tento projekt je pro mladé ideální i jako příprava na další posun v kariéře. Měl jsem možnost hrát jak juniorskou ligu, tak ČFL a myslím, že dospělá soutěž je pro kluky určitě lepší. Když jsem byl mladý, tak jsem také hrál ČFL a pro mladého kluka je to oproti juniorce obrovský rozdíl.

  

Příprava béčka probíhá podobně jako u prvního mužstva. Máme zkušeného trenéra, který vedl ligové týmy a tomu odpovídá i příprava. V tom by měla být naše výhoda oproti jiným týmům, kde musejí kluci chodit do práce a až potom se věnovat fotbalu, protože je to poloprofesionální soutěž. Kluci, co pracují ve Spartě Tomáš Majer, který dělá kustoda áčku a Martinec, který dělá na ticketingu hrají za Admiru, tak vím, že mají fotbal jako doplněk k práci. Oproti nim máme výhodu tréninkového procesu a přípravy. Jak vidím, tak se třetí liga dá skloubit dohromady s prací.

 

V ČFL je zajímavé pravidlo, kdy po remíze následují penalty, které rozhodnou o bodu navíc. My jsme to zatím nezažili. Doufám, že nás to bude čekat co nejdéle, protože chceme udržet sérii vítězství. Vítěz rozstřelu bere bod navíc, což může v konečné tabulce i rozhodnout. Určitě je to zajímavé. Myslím, že až k rozstřelu dojde, tak se bude očekávat, že já půjdu kopat.

 

V sobotu dopoledne zajíždíme do Benešova, tak doufám, že přijde pěkná návštěva a že zvítězíme.


Našli jste nějakou chybu? Rádi ji opravíme.

Stačí napsat na email info@fotbalunas.cz, co nejvíce nám nedostatek popište a my zajistíme, aby vše bylo v pořádku. Zároveň nám můžete pomoci s Vaším oblíbeným týmem. Napište nám na email tym@fotbalunas.cz aktuální soupisku, celá jména hráčů a budeme rádi, když nám budete dodávat informace z Vašeho klubu.

Děkujeme za spolupráci, tým fotbalunas.cz

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.

Ostatní čtou