Za zápasy s Kladnem a Klatovy jsem kluky upřímně pochválil a kdybychom prohráli, neřekl bych nic, hodnotil poslední zápasy Rokycan brankář Houdek

Hlasovali jste pro ty nejlepší hráče v 4. kole a z vašeho hlasování vzešel vítěz! Tím se stal aktuálně nejslavnější stavbyvedoucí na českém internetu, Dan Houdek, který se stará o to, aby Rokycany dostaly co nejméně branek. Redakce fotbalunas.cz ho vyzpovídala a rozhovor najdete zde.

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Dane, jak se již v nedávných hodinách objevilo na sociálních sítích, prošel jsi několika zajímavými kluby. Jaké jsou na ně vzpomínky a proč před třemi lety vedly cesty zrovna do Rokycan?
Na všechno vzpomínám s odstupem času v dobrém, byť někteří lidé jsou u mě do smrti mrtví. Naučil jsem se odpouštět, ale nezapomínám. Křiváci typu Purkart atd., jsou pro mě s mojí náturou něco nestravitelného. Na nikoho se nezlobím, ale vím, co jsou lidi zač a podle toho je měřím. Do Rokycan jsem odešel z jednoduchého důvodu. V Tachově, což pro mě už do smrti bude klub číslo jedna a srdcová záležitost, se po rozhodnutí majitele Morgensteina, místo boje o druhou ligu, odhlásila soutěž a šlo se do okresního přeboru. Po tom šoku, kdy jsem chtěl skončit, se mi ozval pan Černý z Rokycan, domluvili jsme se a jsem tu stále.
Zmínil jsi teď pár věcí, které jsou teď celkem aktuální. Začnu tím horším tématem, a to Přeštickým trenérem. Jak ty vnímáš situaci, která se na jihu od Plzně děje i se zkušenostmi z Tachova?
Strašně těžko se to hodnotí, protože nejsem v tom klubu a nevidím do toho. Mám na to pohled z obou stran, jelikož znám lidi z obou stran. Po fotbalové stránce naprosto jasně Přeštice do ČFL patří. Tou kvalitou, co tam mají za hráče, typu Dejv Štípek a spol., si s námi v divizi mohli slušně vytírat p..., kdyby chtěli. Z té druhé stránky po tom, co majitel Robstavu předvedl ve Lhotě a v Mýtě, kde je spousta lidí z Rokycan, bylo jen otázkou času, kdy k tomu dojde i v Přešticích. Nemůžu soudit, nejsem tam, ale je to obrovská ostuda pro západočeský kraj, hrát 0:27 s béčkem, jehož tým tvořili hráči pozemního hokeje, jestli se nepletu. Jestli si obě strany nesrovnají ega a nesednou si k tomu jako lidé, může se stát, že se bude opakovat minulost. Jak říkám, nezastávám se ani jedné strany, ale pro fotbal v kraji je to katastrofa.
Teď ta příjemnější část. Zmínil jsi, že Tachov je a bude pro tebe vždy klub číslo jedna. V průběhu minulé sezóny se v kuloárech zmiňovalo tvé jméno znovu v souvislosti s Tachovem. Je možné, že se toto někdy stane skutečností?
Určitě bych se tam chtěl jednou vrátit, i kdyby jen na sezónu, než skončím. Jsem tam doma, myslím fotbalově, jinak už jsem vidlák ze Šumavy se slámou v botách (usmívá se). Mám tam, už nemůžu říct ani kamarády, ale opravdové přátele typu Honza Vydra, díky němuž jsem pochopil, že na světe existuje jediný klub hoden fandění a to je Aston Villa. Dále Martin Krýsl, před kterým smekám klobouk, jak to obnovil s pomocí mnoha lidí po tom neslavném konci. Dělá pro to strašně moc ve svém volném čase i když by nemusel. A samozřejmě mnoho dalších... V Rokycanech jsem spokojený, máme skvělou partu, byť si někdy připadám jak místo na tréninku fotbalistů, jako v ZOO výběhu retardovaných muflonů. Mám to i dobré na dojezdovou vzdálenost. Ale Tachov už nikdy nemůže být druhý.
Ten trénink nezněl moc optimisticky. Přitom jsem slyšel, že jsi "veliký optimista", který si dokáže dlouho udržet dobrou náladu a nic moc ho nerozhodí...
No, subjektivně si myslím, že co bydlím na Šumavě a hodně jsem utlumil emoce, je to lepší. Myslím to v dobrém. Náš tým má opravdu dobrý potenciál, když plní taktické pokyny. Za zápasy s Kladnem a Klatovy jsem kluky upřímně pochválil a kdybychom prohráli, neřekl bych nic. K mému zklidnění se váže humorná historka, když jsme hráli v Přešticích. Šampus (Matyáš Šampalík, pozn. redakce) se mě o poločase ptal na půlce s vážnou tváří, jestli nemám nějaké problémy. Že jsou v šoku s celou střídačkou, že jsem za celý poločas ani jednou nekřičel. I v tom zápalu boje jsem se skoro rozbrečel smíchy. (směje se)
Asi nemohu opomenout blížící se fotbalový sváteční den v Rokycanech. Po skalpu Kladna v 1.předkole MOL Cupu, vám byl nalosován Liberec. Prožívali jste los podobně, jako třeba hráči FCVP?
Prožíval jsem to klasicky v modrákách na lešení. Dozvěděl jsem se to tak, že mi psal trenér gólmanů, Marek Hejzman, ať okamžitě zahodím vercajk a že jdeme skákat 1000 překážek (směje se). Bude to skvělý zážitek pro divizní tým a město Rokycany. Ale co je teda naprostá špička, je ta lavina, co se strhla na Twitteru. T toho brečím smíchy pořád. Opětovně smekám pomyslný klobouk. Teď ještě předvést důstojný výkon a neudělat z toho frašku. Příprava bude obdobná, jako mají kluci z Liberce. Vstávačka v 5:20, zajištění staveb, 8 kafí a 2 Red Bully, samomasáž nohou násadou od krumpáče a jdeme na ně!
Dozvěděl jsem se, že klubový Twitter má na starosti jeden z trenérů mládeže, který chce zůstat v anonymitě. Jak dlouho myslíš, že mu ta anonymita vydrží?
No, jestli pojede takové bomby, jako doposud, tak věřím tomu, že to někomu bude stát za hacknutí jeho IP adresy. Protože tohle je vážně na nějaké ocenění. Hned jsme se toho chytli, když psal o mě, že umím stavět zdi... Nechal jsem se vyfotit s kolečkem na sídle firmy u palety cihel. Glazi (Tomáš Glazer, poz. redakce) jako učitel u tabule se sestavou Liberce a heslem "kdo leží, neběží", atd. (směje se). Myslím si, že kór v dnešní době je to strašně důležité, aby byla sranda a aby si lidi ze sebe uměli udělat srandu. Nejlíp to vidím na Instagramu. Někteří tam dávají zábavné věci a zajímavé informace. Ale pak je tam skupina lidí s typy příspěvků - čumte, mám bavoráka; čumte, ležím na Maledivách; čumte, zlatej řetízek z Lidlu, atd. To jsem hodně vyselektoval během Covidu, páč u některých profilů mi bylo i stydno za ty lidi. Ale ať si každý dělá co chce. Nám je dobře a aspoň na chvíli se teď bavíme fotbalem a životem.
Věřím, že budete i ve středu bavit fotbalem. Kolik myslíš, že pobavíte diváků?
Dobrá otázka, ani nevím, kolik se k nám do Husových sadů vejde lidí. Mě už i psali kamarádi z Tachova a okolí, že se přijedou podívat. A jestli budou k dostání lístky, což je vtipné. Přišli jsme si chvíli jak při explozi v Plzni, když dostali soupeře z "žampionz lídž" a všichni běželi pro balíčky lístků. Na Viktorku v Tachově kdysi přišlo tuším 2500 lidí, takže nějaká tisícovka v Rokycanech by byl zážitek. A pokud by to byl takový randál, že by se nevešli, o čemž silně pochybuji, je možnost zakoupit lístek na bazén vedle hřiště. Skrz plot je krásně vidět na plochu a ještě se u toho člověk svlaží, to je bašta!
Pravděpodobná sestava bude ta, která lítá po sociálních sítích?
Myslím, že by to mělo asi odpovídat. Ale to je na trenérovi a aktuální formě. A jelikož nás občas trénuje i 14, máme alespoň z čeho vybírat. Každej z kluků má svoje místo v týmu a nikdo není nedotknutelný.
Neplánujete si udělat i takovéto jmenovky na záda?
Klidně bychom mohli, ale nevím, co by na to řekl pan rozhodčí... Na jmenovky typu Dámejídlo, CO svářečka, Eshopák, atd.
Kdybyste náhodou postoupili, kde se bude slavit a jak dlouho?
No... Pokud by se ten zázrak stal, myslím, že s naším pracovním vytížením bychom to nechali po sobotním zápase. Ale pokud by to ve čtvrtek ze mě vzal v práci šéf, který bude přítomný na stadionu, asi bych si vzpomněl na mladá léta, kdy pro mě a mého nejlepšího kamaráda, Honzu Turka, byly středy vrchol týdne. To jsme nejdříve po klidné večeři zavírali kdejakou knajpu a po hodině spánku jsme naklusali do zaměstnání podat nadstandardní výkon. Ale jsem realista. Hlavní je podat výkon na hranici možností a udělat městu a klubu dobré jméno. Kdybychom uměli hrát fotbal jako lemtat alko nápoje, možná by se teď střetávaly týmy ze stejné soutěže.
Slovo závěrem?
Děkuji všem za hlasy, pokladník a kapitán v jedné osobě mě za to rád oškube jako kuře. Zároveň poprosím před každým naším zápasem o shovívavost diváků. Všeobecně v téhle době Covidu, válek a drahoty to má být vypnutí a odreagování. Mindráky a názory si může člověk vybít doma do zdi a ne s tím kazit atmosféru na stadionech. My bohužel nemůžeme za to, že tchýně dělá peklo a že to nádobí se samo neumyje. Všem lidem klid, mír a hlavně zdraví - speciálně u našeho týmu to mentální, ale nad tím jsem už zlomil hůl. (směje se)

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.