Chtěl bych někdy vidět hrát Baník v evropských pohárech, říká starobělská fotbalová naděje Vojtěch Strnad

ROZHOVOR S HRÁČEM 4. KOLA:

V průběhu týdne jste hlasovali pro nejlepší hráče oficiálního 4. kola (ve skutečnosti třetího hraného). Z vašeho hlasování vzešel vítěz. Tím se stal nadějný sedmnáctiletý středopolař VOJTĚCH STRNAD, jenž nastupuje za zelenobílé barvy Staré Bělé. Redakce Fotbalunas.cz ho vyzpovídala a poskytla pro vás rozhovor. 

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Vojto, gratulujeme Ti k výhře v hlasování o titul „Hráč kola“. Předpokládám, že něco podobného zažíváš asi poprvé v životě, nebo se mýlím? Můžeš nám říci, co pro Tebe takové hodnocení znamená?
Ano, je to opravdu poprvé v životě. Jsem moc rád, že se mi toto ocenění podařilo získat, i když si myslím, že to ode mě nebyl zcela nejlepší výkon. Pořád je na čem se zlepšovat.
Máš pokoru, což se cení. Nicméně své ocenění sis vysloužil za povedený výkon v zápase na hřišti v Hradci n/M, kde jsi asistoval u dvou branek svého týmu. Můžeš zpětně zápas zhodnotit ze svého pohledu?
První poločas byl od nás špatný a nehráli jsme tak, jak jsme si představovali. O poločase jsme si řekli, co musíme zlepšit a s tím jsme šli do druhé půle, ve které jsme předvedli úplně odlišný výkon.
Je určitě chvályhodné, že sis takové ocenění v mužské kategorii dokázal vybojovat ještě jako 17-letý dorostenec. Jak moc si vážíš příležitosti, kterou ti dává tvůj trenér v A-mužstvu?
Jsem moc vděčný trenérovi Lišaníkovi, že mi dává tolik příležitostí. Před přípravou jsem nepočítal s tím, že bych se dostal do základu. Snažím se mu to oplácet, jak jen to jde.
O víkendu se ti naskytla příležitost, aby sis zahrál za obě mužstva. V sobotu za muže I.A třídu, v neděli MS-divizi za dorost. Je to obrovský skok mezi oběma kategoriemi? Jak se s tímto přechodem vyrovnáváš?
Rozdíl v kategoriích je velký, dospělý fotbal je tvrdší a hraje se ve větším tempu, takže pro mě bylo občas těžké držet krok. Pomohla mi ale náročná příprava a také letní přípravné zápasy se soupeři z vyšších soutěží.
Trénuješ ještě i s dorostem, nebo ryze už jen s mužským Áčkem? Který kouč ti dává na tréninku více zabrat? (smích)
Nyní už trénuji převážně s Áčkem, jen v pátek chodím ještě i na předzápasové tréninky s dorostem, které většinou nejsou tak náročné. Ale to neznamená, že by se i tam poctivě nemakalo.
Á-tým ze Staré Bělé má v mužstvu pár starších zkušenějších borců, ale jinak je soupiska sestavena hlavně z mladých kluků. Byla to i pro tebe motivace, abys na sobě makal a vybojoval sis příležitost v mužském Áčku už v tak nízkém věku?
Nebral jsem ohled na můj věk. Věděl jsem, že to budu mít jako dorostenec mezi chlapy mnohem těžší, ale chtěl jsem ukázat, co ve mně je a porvat se o místo v sestavě A-mužstva.
Jaký bude tvůj program v následujícím víkendu? Stihneš zase oba zápasy za obě kategorie? Pokud se nemýlím, oba se hrají doma v Ostravě.
Pokud budu schopný a dostanu šanci od obou trenérů, chtěl bych si zahrát za obě kategorie.
A-mužstvo nastoupí v sobotu k domácímu zápasu proti Darkovičkám. Jak si myslíš, že se bude zápas vyvíjet? A pokud bys nebyl nominován, přijdeš se aspoň podívat a třeba zafandit?
Netroufám si říci, jak se bude zápas vyvíjet. Určitě to nebude jednoduchý zápas. Pro nás je ovšem nejdůležitější zisk tří bodů. Vždycky, když jsem nemohl hrát, tak jsem přišel kluky osobně podpořit.
Přejděme na otázky týkající se ryze tvé osoby. Kde a v kolika letech jsi s fotbalem začínal? Kdo tě k němu přivedl?
Známí od mamky dali svoje kluky na fotbal a zeptali se jí, jestli nechci chodit taky. Tak mě přihlásila do místního fotbalového oddílu ve Staré Bělé a já začal také hrát fotbal a už u něj i zůstal. Mohlo mi být něco okolo 6 let.
Jakých fotbalových úspěchů jsi už dosáhl? Zažil jsi už nějakou výhru týmu v soutěži či na turnaji?
Někdy v žácích se nám podařilo vyhrát nějaký turnaj, párkrát jsme vyhráli i soutěž, to už ale bylo dávno. Když jsme začali hrávat vyšší soutěže, bylo důvodů k radosti méně. To platí obzvlášť v posledních letech.
Kdo je tvůj fotbalový vzor a proč zrovna tento hráč?
Že bych měl nějaký fotbalový vzor, to bych asi neřekl. Ale stylem hry se mi líbí hráči jako De Bruyne nebo Jude Bellingham.
Jsi z Ostravy, takže předpokládám, že v lize určitě fandíš Baníku, nebo ne? Co říkáš na současnou formu A-mužstva pod trenérem Vrbou? Byl ses na některý ze zápasů podívat? Myslíš, že ho brzy odvolají?
Zatím jsem viděl zápasy maximálně v televizi. Všichni vidí, že jsou výsledky za očekáváním, ale předvedené výkony neukazují, že by to mělo být lepší. Myslím si, že by byla blbost odvolávat trenéra tak brzy, potřebuje čas a přivést nějaké kvalitnější hráče.
Kterému týmu fandíš v zahraničí? A na který zápas by ses rád jednou zajel podívat?
V zahraničí fandím odmalička londýnské Chelsea. A co by byl můj vysněný zápas? Někdy bych chtěl vidět hrát Baník v evropských pohárech.
Co děláš rád ve volném čase, když se zrovna nemusíš věnovat fotbalu?
Můj volný čas se hodně pohybuje okolo fotbalu. Když nemám trénink zrovna já sám, tak se chodím dívat na tréninky ostatních kluků z dorostu. Ale fotbal není všechno. Občas si rádi s kamarády zajdeme také ven za jinými zážitky.
A na úplný závěr nám řekni, kam bys to chtěl ve svém fotbalovém i nefotbalovém životě ještě dotáhnout?
V tom nefotbalovém životě bych chtěl dokončit střední školu. Když se zadaří, tak jít posléze i na vysokou školu. A v tom fotbalovém si nedávám nějaké přehnané cíle. Hlavně si přeji, aby mi drželo zdraví a aby mě fotbal pořád bavil.

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.