Hráč kola Filip Vlkanova: Bratr? Řešíme hlavně jeho výkony. Moje není třeba, ty jsou výborné. Plzeň skrze Pilsner podporuji již dlouhé roky

Hattrickem srazil Sobotku a výraznou měrou pomohl k domácí výhře. Útočník Třebše Filip Vlkanova, který dres tohoto hradeckého klubu obléká již šestnáct let, v rozhovoru po primátu v anketě Hráč kola. Proč se nyní tak daří jeho bratru Adamovi?  

Poslat fotky a informace ze zápasu nebylo nikdy jednodušší. Jak na to se dozvíte zde.
0
Filipe, v první řadě gratulace k titulu Hráč kola. Jak hodnotíš utkání se Sobotkou, které ti vyšlo na výbornou?
Díky. Zápas nejde hodnotit jinak než kladně. Doma se nám hraje dobře a chceme pokračovat ve sbírání tří bodů. Snad se nám nějaká výhra zadaří konečně i venku.
Popiš stručně svoje tři trefy v utkání.
Když stručně, tak použiju příměr v podobě hráčů, pro které by góly byly typické. 1. Dimitar Berbatov 2. Phil Jones 3. Ruud Van Nistelrooy.
Třebeš je nováčkem 1. A třídy. Kde by se mohla v tabulce pohybovat?
Nováčkem v uvozovkách. V týmu máme pár lidí, včetně mě, kteří již 1. A třídu v minulosti hráli. Víme tedy, jakou má soutěž úroveň. Klasika, každý může porazit každého, ale výhodou je, že většina týmů chce hrát fotbal. To je určitě oproti 1. B třídě posun. Věřím, že máme na to, abychom se pohybovali v horní polovině tabulky. Nemáme přemrštěné ambice, prostě zápas od zápasu a hlavně, aby to všechny bavilo.
V posledních dnech je u Vlkanovů veselo. Co ti řekl na vstřelený hattrick bratr Adam? Sleduje tvoje utkání?
Dá se říct, že polovina Adamových aktuálních výkonů je dána tím, že dlouhodobě sleduje mojí kariéru. Druhá polovina se pak odráží z faktu, že jsme si spolu od útlých let na zahradě celé dny kopali do míče. Jelikož je mladší a dělal mi často brankáře, tak mohl sledovat z první ruky to, jak se precizně zakončuje. Hattrick samozřejmě prožíval a byl nadšený. Hned, jak se to dozvěděl, tak psal a v podstatě jsme si jen potvrdili, že je to prostě standard, ze kterého není potřeba se významně radovat. Jak říkal Mario Balotelli: Pošťák taky neslaví, když doručí dopis.
Co říkáš na přestup Adama do Plzně? A jeho vydařenou premiéru?
Tím, že Plzeň (skrze Pilsner) podporuji již dlouhé roky, dá se říct, že jsem i tomuto přestupu výrazně pomohl, minimálně jsem nějakou korunou přispěl. Ale teď vážně. Jsme všichni hrozně rádi, že se konečně povedl posun na vyšší úroveň. Plzni se daří a Liga mistrů je extrémní lákadlo. Věřím, že má na to, aby byl platným hráčem a navázal na výkony, které podával v dresu Hradce. Již v prvním utkání bylo vidět, že si věří a sehrání se s novým týmem by neměl být problém. Byl u dvou gólů, tak třeba se v budoucnu prosadí gólově i on (asi mu pošlu záznam z našeho utkání se Sobotkou, aby se přiučil jak na to). Každopádně z informací které mám, tak je nyní opravdu spokojený, a to je důležité.
Probíráte spolu fotbal? Jaký máte vztah?
Jasně. On je tedy blázen, sleduje snad každý fotbal, který jde v Tv. Já se držím Třebše, Hradce, teď Plzně a především Manchesteru United. Máme ale mezi sebou vyhecovanou sázku ve Fantasy lize, takže to teď i já sleduji trošku víc. S bráchou v sobě máme vrozenou soutěživost a nesnášíme prohry. Naopak se rádi vyžíváme ve výhrách a okolí to umíme náležitě zdůraznit. Obecně nejvíce řešíme jeho výkony (moje není potřeba, ty jsou výborné) a poté výkony United. To bylo dlouhé roky hodně bolestivé, ale snad už je pomalu vidět světlo na konci tunelu a i tam je vidět výrazné zlepšení. Vztah máme výborný. Kromě toho, že se umíme skvěle pobavit, tak funguje i vztah Mentor/Malý Padawan. Adam tak ví, že kdykoli potřebuje fotbalovou nebo životní moudrost, stačí napsat.
Co ty bys ve fotbale chtěl ještě dokázat? Jaké máš ambice?
Jelikož je nyní vypsána nějaká sázka na mou produktivitu, tak jsem tlačen pokračovat ve výkonech, jako byl ten se Sobotkou. Uvidíme, zda jsem toho na stará kolena schopen, ale budu se o to snažit. Ambice již mám pouze v tom, abych byl platný v kabině a na hřišti.
Co pro tebe znamená Třebeš?
Je to klišé, ale Třebeš prostě funguje jako rodina. Od hráčů, přes trenéry, bafuňáře a v neposlední řadě fanoušky. Myslím si, že za ty roky už jsem tu jako doma, manželka má občas pocit, že i víc než doma (usměje se).
Jak by ses jako fotbalista stručně popsal?
Komplexní, především rychlostní typ (usměje se). Myslím si, že jsem nyní hlavně v roli mentora a v kabině už mám také nějaké slovo. Zároveň věřím, že na hřišti budu ještě platný, především kolem vápna. Ač už nejsem nejmladší, tak mám pořád nohy, které zvládnou 90 minut, ne třeba jen 20 (směje se).
Jak ses k fotbalu vlastně dostal?
Tady to nebude nic převratného. Cca v šesti letech mě rodiče přihlásili na Nový Hradec, kde jsem tedy zahájil svojí kariéru. Následně jsem se přesunul pod kopec do Třebše (cca ve starších žácích) a od té doby jsem (s krátkým hostováním a pauzou) pouze Třebešák, což je již nějakých 16 let.
Tvůj největší úspěch kariéry?
Samozřejmě by se daly vypíchnout nějaké góly týmům jako Prasek, Kosičky, Červeněves a podobně, ale to asi nevydá na knížku. Každopádně podařilo se pár postupů a celkově je úspěchem, že jsem ještě schopen hrát na nějaké rozumné úrovni. Musím ještě vydržet hodně let, protože jsme s bráchou domluvení, že když budu ještě hrát v Třebši, tak si spolu, až skončí s profi kariérou, ještě kopneme. Jinak by skončil na Novém Hradci Králové, a to nemohu dopustit. Je tedy nyní na trenérech, aby mě ještě 5-10 let podrželi (usměje se).

Komentáře

Pro psaní komentářů musíte být přihlášen.